Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 20 Ağustos 2014 - 10:43 Yorum: 0

Jackson Hole toplantısı yarın başlıyor

Küresel piyasaların merakla beklediği ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeden çıkış süreci nedeniyle bu yıl önemi daha da artan Jackson Hole toplantıları yarın başlıyor.

Jackson Hole toplantısı yarın başlıyor

Küresel piyasaların merakla beklediği ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) parasal genişlemeden çıkış süreci itibarıyla bu sene önemi daha da artan Jackson Hole toplantıları yarın başlıyor.

Fed vasıtası ile ilki 1978 yılında yapılan toplantı, Wyoming eyaletinin Jakson Hole kasabasında her sene düzenli olarak gerçekleştiriliyor. Merkez bankalarının başkanları, meşhur akademisyenler ve basın mensuplarının katıldığı toplantı, bu yıl  21-23 Ağustos'ta yapılacak.

Bu sene ki toplantıya Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın da katılması bekleniyor. Toplantıda yer alması beklenen diğer konuşmacılar içinde Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, İngiltere Merkez Başkanı Yardımcısı Ben Broadbent, Japonya Merkez Bankası Başkanı Haruhiko Kuroda ve Brezilya Merkez Bankası Başkanı Alexandre Antonio Tombini yer alıyor.

Finansal piyasalar bu yılki Jackson Hole toplantısının şaşırtıcı bir tesir oluşturmasını beklemezken, daha önceki iki parasal genişlemenin duyurulduğu bu toplantıda Fed Başkanı Janet Yellen'ın konuşması piyasaların öncelikli gündem maddesini oluşturuyor. Piyasalar bilhassa Yellen'ın faiz artırım takvimine dair verebileceği ipuçlarını arayacak.

AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy, 'Piyasaların arayıp da fiyatlamaya çalışacağı ipucu, ana trend getiri artışının ne süre gerçekleştirileceği olacak' dedi.

Toplantıda rutin olarak dünyanın o dönemki ekonomik konularının konuşulduğunu belirten Paksoy, çağın ekonomik sorunlarının masaya yatırılarak, sorunlara karşı çözümler arandığını, bununla birlikte toplantıda merkez bankası politikaları, hükümetlerin ekonomik yaklaşımları ve dünya ekonomisinin önündeki gelişme hedefleri ve büyüme hedeflerinin karşısındaki hastalıkların akademik bir dilde konuşulduğunu söyledi.

Paksoy, Fed eski başkanı Ben Bernanke'nin ilk parasal genişleme açıklamasını bu toplantıda yapmış olmasının toplantıya ayrı bir ciddiyet kazandırdığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

'Piyasaların açıklamadan sonra kriz ortamından pozitif ortama doğru devinim etmesi bu toplantıya hususi bir ciddiyet atfetti ve her toplantıda bilhassa Fed Başkanı herhangi bir sinyal verecek mi ona odaklanıldı. Ortada bir Fed gerçeği var ve Fed parasal genişlemeden eylül-ekim benzeri çıkacak. Ama getiri artırımı noktasında Fed'in ekonomideki iyileşmenin kalıcı olup olmaması gibi baktığı kriterler var. Büyüme hedefinin tutturulması ve kalıcı olması, istihdamda yüzde 5,5'lara doğru ilerleme ve enflasyonun da yüzde 2,5 civarına gelmesi... Bu konuşmanın içeriği açısından bugün yayınlanacak Fed tutanakları da belirleyici olacaktır. 

Şu esas kadar var fiyatlamalar getiri artırımının en azından 2015'in ilk 6 ayında gerçekleşmeyeceği ve ölçülü adımlarla gerçekleşeceği yönünde. Beklentiler toplamda 1,25 baz faiz artışı olabileceği anlamında lakin Yellen bunu değiştirecek mi, getiri artış zamanlamasına sokacak mı ve ya oranında bir değişiklik yapıcak mı ve bununla ilgili takip ettiği kriterlerde - gelişme ve ya enflasyonda - bir değişiklik yapıcak mı.. Bütün bunları bekleyeceğiz. Piyasalar, konuşma bünyesinde bu konulara ilişkin teferruatları bekleyecek. Onun dışında rutin bir konuşma şekilde ekonomide gelişme sorunları nasıl aşılabilir, merkez bankaları politikaları bu açıdan yeterli mi, hükümetler ve başka ekonomik oyuncular ne yapmalı, konuları konuşulacak. Ama toplantının en mühim konuşması Yellen'dan gelecek.'

ETİKETLER: Jackson Hole , Toplantı , Yarın
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber