Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Haziran 2016 - 12:33 Yorum: 0

Jambıl Jabayev Keçiören’de Anıldı

Keçiören Belediyesi, ünlü Kazak ozanı ve atışma geleneğinin ustası Jambıl Jabayev'in doğumunun 170'inci yıl dönümü anısına bir sempozyum düzenledi.

Jambıl Jabayev Keçiören’de Anıldı

Keçiören Belediyesi, ünlü Kazak ozanı ve atışma geleneğinin ustası Jambıl Jabayev'in doğumunun 170'inci yıl dönümü anısına bir sempozyum düzenledi. Sempozyumda konuşan Kazakistan Eski Milli Eğitim Bakanı Şamsa Berkimbayeva ünlü ozanın 1 milyon satır şiiri hafızasında tuttuğunu belirtti.

Yunus Emre Kültür Merkezi'nde yapılan sempozyuma Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Almata Eyaleti Vali Yardımcısı Bahtiyar Önerbayev, Kazakistan Eski Milli Eğitim Bakanı Şamsa Berkimbayeva, AK Parti Keçiören İlçe Kadın Kolları Başkanı Mahpeyker Sert ve çok sayıda Keçiörenli katıldı.

KARDEŞLİK İLİŞKİLERİMİZE ÖNEM VERİYORUZ

Konuşmasına "Jambıl Jabayev babamızın 170. doğum yılını anmak üzere bu programı düzenledik" diyerek başlayan Belediye Başkanı Mustafa Ak, Türkiye ve Kazakistan arasındaki ilişkilerin devletlerin en üst düzeyinde, yani Cumhurbaşkanları seviyesinde her geçen gün artarak geliştiğini söyledi. Yerel yöneticiler olarak Kazakistan ile her alanda işbirliği yaptıklarını belirten Başkan Ak, "Almata eyaletinde bulunan Jambil ile kardeşlik protokolü imzaladık. Böylece kültürel, teknik ve ekonomik alandaki tecrübelerimizi karşılıklı olarak paylaşmak istiyoruz. Ayrıca Kazakistan'ın Türkistan Belediyesi ile de kardeş belediyeyiz" dedi.

Keçiören Belediyesi'nin kardeşlik ilişkilerine her zaman önem verdiklerini kaydeden Başkan Ak, "Yedi yıldır düzenlemiş olduğumuz Uluslararası Ramazan Etkinliklerimize her yıl katılan Kazakistan Büyükelçiliği'ne teşekkür ediyorum" diye konuştu.

ADALETİN VE YÜKSEK SANATIN SEMBOLÜ

Almata Eyaleti Vali Yardımcısı Önerbayev ise hem sempozyum hem de Uluslararası Ramazan Etkinlikleri kapsamında Kazakistan Gecesi düzenleyerek kendilerini davet eden Başkan Ak'a şükranlarını sundu. Bu tür etkinliklerin iki ülke ilişkileri adına önemli olduğunu vurgulayan Önerbayev, "Cumhurbaşkanımız Nursultan Nazaryabev'in de ifade ettiği gibi Jambıl Jabayev, adaletin ve yüksek sanatın bir sembolüdür. "Jambıl benim öylesine adımdır. Halk, millet gerçek adımdır" diyen ünlü ozanımız halka verdiği önemi göstermiştir. Hayatı ve şiirleri Türk dünyasına bir örnektir. Bu büyük ozanımızın Anadolu topraklarında tanıtılması, Suyınbay Aronulı Parkı'nın açılması ve Keçiören'de bir sokağa Jambıl adının verilecek olması bizi çok mutlu etti. Bunun için de Başkan Ak'a teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

HİÇBİR ZAMAN MAKAM SEVGİSİ OLMADI

Düsen Kaseinov da, Kazak kültür ve edebiyatının ulu çınarı, gönüllerin mimarı ve Türk halklarının ortak mirası Jambıl Jabayev'i rahmetle andığını ifade ederek, "Keçiören Belediyesi ile kültürel işbirliğimiz her geçen gün artıyor. Jambıl'ın bize bıraktığı mirası genç nesillere aktarması bakımından bu programı önemsiyoruz" mesajını verdi.

Ünlü ozanın Kazak milletini tüm dünyaya tanıtarak söz sanatını geliştirdiğini altını çizen Kazakistan Büyükelçisi Tüymebayev ise "Sadece Türk dünyasında değil, tüm dünyada atışma geleneğinin ustasıdır. Bir asırlık hayatında her zaman milletiyle oldu. Onda hiçbir zaman dünya, makam, mevki sevgisi olmadı. Adaletsizliklere her zaman karşı çıktı. Türkiye Kazakistan ilişkilerine önemli destek sunan Mustafa Ak'a Kazak halkı adına teşekkür ediyorum. Tüm Türk halkına şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

1 MİLYON SATIRI HAFIZASINDA TUTARDI

Kazakistan Eski Milli Eğitim Bakanı Berkimbayeva da, ünlü ozanın "Beni ne kadar silkelerseniz, o kadar şiir dökülür" sözünü hatırlatarak, "Jambıl Jabayev çalgısı dombrasını hiçbir zaman bırakmadı. Kazak dombrası, Kazak milletinin hem sevinci hem hüznüdür. Bizler onun şiirleri ile büyüdük. Hafızası güçlüdür. 1 milyon satır şiiri hafızasında tutmuştur. Onun bir asırlık hayatı halka hizmetle geçmiştir" dedi.

Sempozyumda konuşmaların ardından Kazak folklor müzik topluluğu sanatçıları tarafından mini bir müzik dinletisi de sunuldu.

Jambıl Jabayev Keçiören’de Anıldı

Jambıl Jabayev Keçiören’de Anıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber