Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 10 Temmuz 2020 - 10:08 Yorum: 0

"K vitamini reddiyle çocuğunuzu tehlikeye atmayın"

Bebekler yaşamın ilk 6 ayında K vitamini eksikliğine bağlı kanama riski taşıdıklarını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen...

'K vitamini reddiyle çocuğunuzu tehlikeye atmayın'

Bebekler yaşamın ilk 6 ayında K vitamini eksikliğine bağlı kanama riski taşıdıklarını belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, "Doğumda K vitamini almayan bebekler, K vitamini eksikliği kanaması adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir kanama bozukluğu riski altındadır." dedi.

Çamlıca Medipol Üniversitesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, K vitamini eksikliğine karşı aileleri uyardı. Dr. Taşkın, tüm yeni doğanların doğumda bir doz K vitamini alması gerektiğini belirterek, "Bebeklerde, kanın normal pıhtılaşması için gerekli olan bu önemli vitamin doğumda yeterli miktarda bulunmaz. Doğumda K vitamini almayan bebekler, K vitamini eksikliği kanaması adı verilen potansiyel olarak ölümcül bir kanama bozukluğu riski altındadır." dedi.

"Yaşamın ilk 6 ayında kanama riski yüksek"

K vitamini eksikliği kanamasının vücudun hemen hemen her organında morarmaya veya kanamaya neden olabildiğine dikkati çeken Dr. Taşkın, şöyle devam etti: "En önemlisi ve tehlikelisi de vakalarının neredeyse yarısı beyin kanaması geçirir ve buna bağlı beyin hasarı oluşur. Bebekler yaşamın ilk 6 ayında K vitamini eksikliğine bağlı kanama riski altındadır. Çünkü vücudun yaptığı K vitamininin çoğu, yediğimiz gıdalardan ve bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterilerden gelir. Yaklaşık 6 aylıkken katı yiyecekler yemeye başlayana kadar, bebeklerde doğal olarak yeterli miktarda K vitamini bulunmaz ve emziren anneler bebeklerini korumak için anne sütünde yeterli K vitamini geçirmezler."

"Beyin kanamasına neden olabilir"

Dr. Taşkın, doğumda bebeklerine K vitamini uygulamasını reddeden ailelere ilişkin ise şu uyarılarda bulundu: "1990'ların başında yapılan bir araştırma, K vitamini ile çocukluk çağı kanseri arasında bir bağlantı olduğunu düşündürdü. Ancak o zamandan beri birçok çalışma K vitamini ve kanser arasında hiçbir bağlantı bulamadı. Ancak bu yanlış bilgi halen dilden dile dolaşıyor. Sonuç olarak bebeğe doğar doğmaz yapılan K vitamini gereklidir, hayati derecede önemlidir ve reddedilmesi beyin kanamasına varan ciddi problemlere neden olabilir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber