Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 04 Mart 2015 - 11:43 Yorum: 0

Kaçakçıların yeni gözdesi: Kum midyesi

Türkiye'de çok rağbet görmese de Akdeniz mutfaklarında ilgi çekmesi nedeniyle Edirne'de kum midyesi kaçakçılığı arttı

Kaçakçıların yeni gözdesi: Kum midyesi

EDİRNE (AA) - SALİH BARAN - Türkiye'de çok rağbet görmese de Akdeniz mutfaklarında ilgi çekmesi nedeniyle Edirne'de kum midyesi kaçakçılığı arttı.

AA muhabirinin Edirne Jandarma Komutanlığından aldığı bilgiye göre, Türkiye'de çok rağbet görmemesine rağmen Yunanistan ve İtalya gibi Akdeniz ülkeleri mutfaklarının vazgeçilmez sosu olarak kullanılan midye, Karadeniz, Ege ve Marmara'da tarak veya hidrolik pompa sistemiyle yakalanıyor.

Yakalanan midyeleri, Yunanistan üzerinden pazarlanması için Enez ilçesine getiren kaçakçılar buradan teknelerle sevkiyatı gerçekleştiriyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, bu arada yakalanan kaçakçılara, Su Ürünleri Kanunu'na muhalefet suçundan kişi başına 1055 lira ceza uyguluyor.

Yakalanan midyeler canlı ise denize bırakılıyor. Canlı olmayanlar da imha ediliyor. 

 

- Tonlarca kaçak midye yakalandı

 

Edirne Jandarma Komutanlığı ekipleri, 6 ayda düzenledikleri 12 operasyonda, 11 ton 995 kilogram kaçak midye  ele geçirdi.

Kaçak avcılara yönelik operasyonlar incelendiğinde, yakalanan pek çok kişinin cezayı ödedikten sonra aynı suçtan birkaç kez daha yakalandığı görülüyor.

Midyenin tonunun Yunanistan'da 12 bin liraya satıldığını belirten yetkililer, yüksek kazanç hedefleyen kaçakçıların illegal kazançlarının 12'de birini ödemeyi göze alarak kaçakçılığa devam ettiklerini kaydetti.

 

- "AB ülkelerine ihraç edemiyoruz"

 

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Avlama ve İşleme Teknolojisi Bölümü Su Ürünleri Avlama Teknolojisi öğretim üyesi Doç. Dr. Göktuğ Dalgıç da AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaçak avcılığın son yıllarda artış gösterdiğini ve kaçak midye sevkiyatının Avrupa'ya Yunanistan üzerinden yapıldığını söyledi.

Avrupa ülkelerinin Türkiye'den yalnızca işlenmiş midye aldığını vurgulayan Dalgıç, "AB kuralları gereğince akredite laboratuvarlarımız olmadığı için midyenin ağır metal ve mikrobiyolojik durumu tespit edilemiyor. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin Türkiye'den canlı midye ithalatı yasak. Bu iş illegal yollarla genellikle Türkiye'nin Yunan sınırına yakın bölgelerinden yapılıyor" diye konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber