Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Dünya 01 Ekim 2014 - 22:36 Yorum: 0

Kader birliği yaptığımız kardeşlerimiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, "Arnavutça dilini konuşan ve o dille yaşayan insanlar bizim uzun yıllar birlikte yaşadığımız, kader birliği yaptığımız kardeşlerimiz" dedi.

Kader birliği yaptığımız kardeşlerimiz

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Arnavutça dilini konuşan ve o dille yaşayan şahısların Türklerin uzun yıllar beraber yaşadığı ve kader birliği yaptığı kardeşleri olduğunu belirterek, 'Bizim bu yakınlaşmayı, tarihsel mirası daha da büyütmemiz gerekiyor. Bu manada ben Arnavutça yayının fazla fazla mühim olduğuna ve fazla fazla iri hayırlara vesile olacağına inanıyorum' dedi.

Canikli, kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen AA'nın bugün Arnavutça yayına başlamasını AA muhabirine değerlendirdi.

Milli müessese bulunan AA'nın bu çeşit bir çalışmasının son derece mühim olduğunu vurgulayan Canikli, Türkiye'nin geleceği, gelecekteki güvenliği ve konumu ile alakalı bu çeşit adımlar atılmasının hayati ciddiyete haiz olduğunu kaydetti. 

Bakan Canikli, şöyle konuştu:

'Türkiye, sırf fiziki toprakları savunularak ve oralarda bir takım efor dengesi organizasyonları ve planlamaları yapılarak savunulamaz, korunamaz ve büyütülemez. Bunun için bizim, reddetme imkansız ve devraldığımız mirasımızın yüklediği sorumluluğun ve aynı zamanda reel durumun gereği şekilde bunları yapmamız gerekiyor. Esasında yıllar öncesinde bunun yaşama geçirilmesi gerekiyordu.

Bugün iri ülkeler, soğuk harp zamanında dünyaya hemen derhal cihet veren, egemen bulunan zinde ülkeler; kendi politikalarını, düşüncelerini, kanaatlerini yayma, aktarma ve söylemek için kendilerine, kendi topluluklarına yakın taraftar oluşturma politikalarının ve ya amacının bir gereği olarak, Türkçe dahil neredeyse bütün dillerde buna aynı yayınlar yapıyorlardı, onun ötesinde fazla fazla tesirli programları da yaşama geçiriyorlardı. Bu nedenle, fazla fazla zinde bir medeniyetin mümessili olan Türkiye'nin, miras şekilde aldığı bu medeniyetin gereği ve devamı şekilde bunları yapması gerekiyor. Bir kaç sene öncesinden bu dillerle ilgili buna aynı çalışmalar hızlandı. Çünkü, Arnavutça dilini konuşan ve o dille yaşayan bireyler bizim uzun yıllar beraber yaşadığımız, kader birliği yaptığımız ve yakın işbirliği içinde olduğumuz kardeşlerimiz. Bizim bu yakınlaşmayı, tarihsel mirası daha da büyütmemiz gerekiyor. Bu manada ben Arnavutça yayının fazla fazla mühim olduğuna ve fazla fazla iri hayırlara vesile olacağına inanıyorum.'

 'AA'yı kutlama ediyorum'

Canikli, 'Arnavutça yayının Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerine nasıl yansıyacağının' sorulması üzerine, 'Bizim, bu mirasın reddedemeyeceğimiz, devraldığımız bu niteliklerini yansıtmamız, gün ışığına çıkarmamız, daha da ileri noktalara götürmemiz gerekiyor. Bu da bu dili konuşan yurt ve kardeşlerimizle ilişkilerimizin artırılması ile olur. İlişkilerin geliştirilmesinin en önemli araçlarından biri dildir' dedi.

Arnavutça yayının iki yurt ilişkilerine fazla fazla iri yardımı olacağını belirten Canikli, 'Bu tarihsel yakınlığın ve dostluğun bu biçimde yaşama geçirilmesi ve daha da yakınlaştırılması gerekiyor. Bunun en mühim vasıtası da dildir, lisan üstünden bunun yapılması gerekiyor. Başka araçlar, ticari gidişler, gelişler mevcut lakin bu biçimde lisan üstünden bir ortak bir payda oluşturabilirsek, bu müşterek paydada biz Şayet yoğunlaşabilirsek, bu; turizm ve ticaret dahil bunların önünün açılmasına da hiç kuşkusuz fazla fazla iri yardım sağlayacaktır. Bu yayınından ötürü AA'yı kutlama ediyorum' diye konuştu.

'AA son dönemde çok iri ivme kazandı'

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu da AA'nın son dönemde çok iri ivme kazandığını ve büyüme gösterdiğini söyledi.

Arnavutça yayının Türkiye için önemine yer veren Eroğlu, 'Çünkü, Türkiye'de fazla fazla sayıda Arnavut yaşıyor. Bu nedenden dolayı bu yayının yapılması, Türkiye ile Arnavutluk arasındaki ilişkilerin daha da büyüme göstermesi açısından önemlidir. Gerçekten fazla fazla faydalı bir husus. Ben bu manada AA'yı kutlama ediyorum' dedi.

Eroğlu, bu yayının iki yurt arasındaki ticari, kültürel ve sosyal ilişkilere de fazla fazla büyük faydasının olacağını ve ilişkileri geliştireceğini kaydetti.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber