Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
13:51 Tacikistan’da Moskova saldırısıyla bağlantılı 9 gözaltı13:51 Süper Lig’de 31. hafta hakemleri açıklandı13:50 Pamukkale Adayı Ertemur, “Pamukkale ittifakı’nı oluşturduk, tamam inşallah”13:49 Yozgat’ta öğrencilerden şehitlere büyük vefa13:49 Bin 155 adet sentetik ecza ile yakalanan şahıs gözaltına alındı13:48 ATO Başkanı Baran: “Enflasyonla mücadelede başarıya ulaşacağız, başka yolu...13:48 Başkan Sandıkçı: “Yolumuza hız kesmeden devam edeceğiz”13:47 Elektrik firmasından ’seçim’ tedbirleri13:46 Soyer’den veda öncesi son toplantı: “Ben yola devam ediyorum”13:46 Bina görevlisi büyükşehir belediye başkanlığı için yarışacak13:45 Başkan Büyüksimitci: "Kayseri’nin yıllık ihracatı yüzde 17,7 oranında arttı...13:44 Rusya’nın Ukrayna’da hedef aldığı enerji santrallerinde hasar meydana geldi13:43 Tüpraş ilk Entegre Faaliyet Raporu’nu yayımladı13:43 YSK Başkanı Yener: “YSK seçimlerin güvenli bir ortamda gerçekleşmesi için t...13:42 Bozbey: “Bursa’yı tanıştıracağımız metrobüs için ön siparişi verdik”13:41 Niksarlı 301 çiftçiye nohut ve ayçiçeği tohumu dağıtıldı13:40 Eyvan Sohbetleri’nin konusu ’Kayseri’de Ramazan gelenekleri’ oldu13:40 Gaybubet evlerinde saklanan 4 FETÖ üyesi yakalandı13:37 Büyükkılıç Yahyalı’dan seslendi: "Yerli ve milli görüşün gerçek hizmetkarı,...13:36 Mutfakta çıkan yangın kafeyi kül etti
Sami Er
Güncel 07 Mart 2015 - 11:53 Yorum: 0

Kadın eliyle "çamurdan" eserler

İzmir'de 17 yıl önce evinin bir odasında seramik eserler yapmaya başlayan girişimci kadın, zamanla büyüttüğü işletmesinde istihdam ettiği kadınlarla Türkiye'nin ve dünyanın birçok noktasına tasarımını kendi yaptığı seramik eserleri gönderiyor

Kadın eliyle 'çamurdan' eserler

İZMİR (AA) - AHMET BAYRAM - İzmir'de 17 yıl önce evinin bir odasında seramikten hediyelik eşyalar yapmaya başlayan Sinem Alkan, zamanla büyüttüğü işletmesinde istihdam ettiği kadınlarla Türkiye'nin ve dünyanın birçok noktasına tasarımını kendi yaptığı seramik ürünleri gönderiyor.

Seramik duvar süslerine geleneksel Osmanlı motiflerini, kuş, kedi gibi hayvan figürlerini işleyen Alkan, 1997'de tek başına çıktığı yolda bugün kendi ayakları üzerinde durmak isteyen birçok kadını da istihdam ediyor. 

Alkan ve birlikte çalıştığı kadınlar, seramiğin hammaddesi çamuru yoğuruyor, şekiller verip üzerilerine motifler çiziyor, fırınlayıp pişiriyor, boyadıktan sonra paketleyip satışa hazır hale getiriyor. 

Sinem Alkan, AA muhabirine, Ege Üniversitesi Seramik Bölümü'nden mezun olduktan sonra amatör olarak çömlekçilikle bir süre uğraştığını ardından seramik hediyelik eşyalara yöneldiğini anlattı.

Kurduğu işletmede, kadınların çalıştığını kaydeden Alkan, "Seramikten hediyelik eşya yapmak daha çok kadınların çalışabileceği bir iş. Kadınların estetik yönü daha kuvvetli ve elleri daha ince, dolayısıyla ince işlere oldukça yatkınlar" dedi. 

İş yoğunluğunun mevsime göre değiştiğini dile getiren Alkan, şunları söyledi: 

"Burada iş yoğunluğu mevsime göre değişiyor. Yaz mevsiminde daha yoğun çalışıyoruz dolayısıyla yaz aylarında burada çalışan kadın sayısı artıyor, yoğunluğun olduğu dönemde 10-15 kadın çalışıyor. Kadınlar burada çalışarak, bir üretkenlik ortaya koydukları için kendine güvenleri artıyor, sosyal güvenceleri de olduğu için rahat ediyorlar. Onlar için hem hoş bir meslek hem de maddi olarak kendilerine yetebilir hale geliyorlar ve aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar."

Kadınlara iş imkanı sağladığı için mutlu olduğunu ifade eden Alkan "Bir kadın olarak bu işletmeyi kurdum, kadınlara iş imkanı sağlamaktan dolayı oldukça mutluyum, burada kadınlarla yaptığımız seramik eserleri yurt içinde hemen hemen her yere, yurt dışında birçok ülkeye gönderiyoruz. Uluslararası fuarlara katıldık burada ürünlerimizi tanıttık, özellikle Arap ve Balkan ve ülkelerinden yoğun talep geldi" diye konuştu.

İşletmede çalışanlardan 57 yaşındaki Filiz Karaoğlu da 8 yıldır çamurdan seramik süsler yaptığını belirterek, "Burada çamur işiyle uğraşıyoruz, çamurdan el emeği göz nuru her şeyi yapıyoruz. Aileme ve çocuklarıma katkıda bulunuyorum" diye konuştu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber