Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 08 Mart 2015 - 12:03 Yorum: 0

Kadın olmanın farkına Türkiye'de vardılar

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınlar, kendilerine sunulan imkanlar sayesinde yaşadıkları acıları bir nebze de olsa unutarak mutlu bir geleceğin hayallerini kuruyor

Kadın olmanın farkına Türkiye'de vardılar

KAHRAMANMARAŞ (AA) - İZZET MAZI - ERSOY SEVİNÇ - Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli kadınlar, kendilerine sunulan imkanlar sayesinde kadın olmanın farkına vardılar.

Yaklaşık 4 yıldır Suriye'de devam eden iç savaş nedeniyle çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan binlerce insan hayatını kaybederken, milyonlarca kişi de ülkelerini terk ederek komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldı.

Olayların başladığı ilk günden itibaren Suriye halkını yalnız bırakmayan Türk hükümeti, özellikle kamplarda barınan sığınmacı kadınlara yönelik çeşitli kurslar ve sosyal etkinlikler düzenliyor. Kadınlar, kendilerine sunulan imkanlar sayesinde yaşadıkları acıları bir nebze de olsa unutarak mutlu bir geleceğin hayallerini kuruyor

Kahramanmaraş'taki çadır kente yerleştirilen ve şehrin çeşitli yerlerinde kiraladıkları evlerde yaşamını sürdürmeye çalışan Suriyelilerin sayısı ise 50 bine ulaştı.

Çadır kentte Türkiye'nin kendilerine sağladığı imkanlarla yaşamlarını sürdürmeye çalışan kadınlardan Hatice Elhacci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nden haberdar olduğunu ancak yaşanan savaş nedeniyle içinden kutlamak gelmediğini söyledi.

Memleketten uzak kalınca hiçbir şeyin tadını alamadıklarını belirten Elhacci, "Suriye ile burası çok farklı. Türkiye'de kadınlara bütün haklar verilmiş. Suriye'de kadınların hiçbir hakkı yok. Kadın olduğumun Türkiye'de farkına vardım. Türk hükümeti her türlü ihtiyacımızı karşılıyor. Bizlerden yardımını esirgeyen başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan olmak üzere Türk halkına teşekkür ederim" dedi.

Hatice Abdullatif de 45 yaşında olmasına rağmen Dünya Kadınlar Günü olduğunu yeni öğrendiğini, Türkiye'de kendilerine sunulan hakların hiçbirini Suriye'de görmediğini ifade etti.

Cemili Emir ise kadına gerçek değerin Türkiye'de verildiğini belirterek, "Tek bildiğim Suriye'de kadının hiçbir hakkı yokmuş. Kadının hakkı olduğunu Türkiye'de gördüm. Türk kadınları bizim gibi değil, her istediklerini yapıyorlar. Çalışıyor, geziyor ve hürler. Onlar her türlü hakka sahip ancak bizde öyle değil" diye konuştu.

Suriye'de öğretmenlik yapan İbnisem Tabanca, hiçbir Arap ülkesinde kadınların Türkiye'deki gibi özgür olmadığını savundu.

Türkiye'de gördüğü kadına saygıyı başka bir yerde görmediğini vurgulayan Tabanca, "Allah'ın bir lütfü olan kadın güldür onların hakkı ve hukuku küçümsenmeyecek kadar büyüktür. Ben bir köylü kızıyım. Ülkemde öğretmenlik yaptım ancak kadının kıymetini Türkiye'ye geldikten sonra anladım" ifadelerini kullandı.

Selma Zeydan da yaşanan iç savaşta eşini kaybettikten sonra 4 çocuğuyla sığındığı Türkiye'de hem insanlığı hem de kadın haklarını öğrendiğini anlattı.

Lise öğrencisi Melek Ahmedi ise 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olduğunu ilk defa duyduğunu belirterek, ilk işinin arkadaşlarıyla toplanıp bu güne özel bir eğlence düzenlemek olduğunu aktardı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber