Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 18 Ağustos 2016 - 08:38 Yorum: 0

Kadınlarda adet baskılamada yanlış bilinen gerçekler

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Yrd.

Kadınlarda adet baskılamada yanlış bilinen gerçekler

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, kadınlarda adet baskılama ile ilgili yanlış bilinen gerçekler hakkında bilgiler vererek, adet baskılama ilaçlarının doktor kontrolünde kullanıldığı müddetçe zararlı etkilerinin bulunmadığını belirtti.

Kadınlarda adet baskılama ilaçlarının doktor kontrolünde kullanıldığı müddetçe zararlı etkilerinin bulunmadığını belirten Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Tijen Ataçağ, "Çeşitli yöntemlerle adet kanama miktarımızı azaltabilir, erteleyebilir veya geciktirebiliriz. Bu yöntemlerin emniyetli oluşu ve kullanım kolaylığı nedeniyle kadınlar için cazip hale gelmişlerdir. Uzun süreli hormonal kontraseptifleri kullanmakla kişi daha az adet göreceğinden, adet dönemi ile ilgili baş ağrısı, halsizlik, şişkinlik, kasık ve karın ağrıları gibi sıkıntıları da daha az yaşamış olacaktır" dedi.

"Günümüzün modern kadını, önceki jenerasyonlara göre daha fazla adet görmektedir" diyen Ataçağ, "Bunun sebebi adet görmeye daha erken yaşta başlaması, daha az gebelik geçirmesi, daha az emzirmesi ve menopoza daha geç girmesidir. Bu sık ve düzenli ovülasyon, kadınlar için endometriyozis ve over kanseri gibi hastalıklara yakalanma yönünden risk oluşturmaktadır" ifadelerini kullandı.

Her ay adet olmanın sağlığa olumlu yönde faydası yok

Yrd. Doç. Dr. Ataçay, "Yapılan çalışmalar, kadınların her ay adet görmesinin sağlıklarına pozitif bir etki yapmadığı yönündedir. Tatile, iş gezisine, kampa veya önemli bir göreve giderken veya düğün, nişan, sınav gibi çok özel günlerimizde özellikle adet görmek istemeyiz. Özellikle genç ergenler adetlerini baskılayarak okul dönemlerinde daha rahat olabilirler. Bu hormonal yöntemler bırakıldıktan sonra fertilite geri dönecektir. Geciktirici haplar kısırlığa neden olmazlar. Bu ilaçlar ağızdan alınabilirler, bant şeklinde, spiral olarak veya enjeksiyon şeklinde de kullanılabilirler. Unutulmaması gereken tedavinin her zaman kişiye özel olduğu ve bu konuda uzman bir doktordan yardım alınması gerektiğidir" diye konuştu.

Adetlerin baskılanmasının sağladığı kazançları da anlatan Ataçay, "Kanama miktarı ile sıklığında ve hormonal dalgalanmalarda, endometriyum ve over kanseri risklerinde, aşırı fazla kanamalarda azalma, dismenore, ağrılı adet tedavisinde, kanama diyatezi olan kişilerde aneminin tedavi ve önlenmesinde, miyomlara bağlı aşırı kanamaların kontrolünde etkili, endometriyozise bağlı ağrılarda kontrol sağlama, menstrüasyona bağlı baş ağrılarının önlenmesini sağlama, premenstrüel sendromun semptomlarını kontrol etmede yardımcıdır" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber