Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
07:54 İçişleri Bakanı Yerlikaya: “İnterpol kırmızı bülteniyle ‘Yasa Dışı Örgüt Fa...06:32 Küçükçekmece Atatürk Mahallesi Bahariye Caddesi’nde iş yerinde yangın çıktı...05:56 Bandırma’da kapalı yöntemle prostat ameliyatı04:45 Atay hizmete açtğı Adnan Menderes Kapalı Pazar Yeri’nde mahalle sakinleriil...03:35 Kütahya’da "Oyunuzu hizmet ve eser siyasetinden yana kullanın" çağrısı02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır
Sami Er
Sağlık 27 Ağustos 2014 - 12:33 Yorum: 0

Kadınlarda göz ve ağız kuruluğuna dikkat

ESOGÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaşifoğlu: "Özellikle kadın hastalarda açıklanamayan göz ve ağız kuruluğu, altta yatan romatizmal hastalığın bulgusudur"

Kadınlarda göz ve ağız kuruluğuna dikkat

ESKİŞEHİR (AA) - YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, "Özellikle kadın hastalarda açıklanamayan göz ve ağız kuruluğu altta yatan romatizmal hastalığın bulgusudur" dedi.

Aynı zamanda Türkiye Romatoloji Derneği yönetim kurulu üyesi de olan Doç. Dr. Kaşifoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, romatizmal hastalıkların her zaman eklem ağrıları ön planda olmaksızın da görülebileceğini bildirdi.

Romatoloji polikliniğine gelen hastalardan bir kısmının, göz hastalıkları bölümünden kendilerine yönlendirildiğini anlatan Kaşifoğlu, şöyle konuştu:

"Özellikle kadın hastalarda açıklanamayan göz ve ağız kuruluğu, altta yatan romatizmal hastalığın önemli bir bulgusudur. Bu hastalarda genel bir vücut ağrısı olabileceği gibi ağrı yakınması olmaksızın yalnızca göz-ağız kuruluğu ile de başvurabilirler. Göz ve ağız kuruluğunun ön planda olduğu bu özel romatizma türü, adını ilk tanımlayan İsveçli 'Sjögren' adlı doktordan almıştır. 'Sjögren sendromu' hastalığından 40-60 yaş arası kadın nüfusunun yaklaşık yüzde 1'ini etkilenmektedir."

-"Hasta farkına varmıyor"

Sjögren Sendromu'nun fazla rahatsızlık vermediği için hastalar tarafından farkına varılmadığını ya da ihmal edildiğini belirten Kaşifoğlu, "Çok sık görülen bir hastalık ama bizim tanısını koyduğumuz hasta sayısı az. Hafif seyrediyor, hasta farkına varmıyor ya da sadece göz kuruluğu zannedip, göz damlası kullanabiliyor. Özellikle göz kuruluğu olan kadınlarda hem göz doktorunun hem de hastanın aklına mutlaka bir romatizmal sebep gelmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

-Mutlaka tedavi edilmeli 

 "Hastalık tedavi edilmediği takdirde göz kuruluğunun sonucu, gözde batma ve yaralar olabileceği gibi, ağız kuruluğuna bağlı olarak da erken yaşta diş çürükleri ve kayıpları yaşanabilir" diyen Kaşifoğlu, şöyle devam etti:

"Gözde kuruluk 'Schirmer testi' ile tespit edilir. Göz doktoru tarafından korneanın incelenmesi de kuruluk hakkında bilgi verecektir. Ancak hastalığa bağlı olarak eklem yakınmaları sonrasında özellikle akciğer ve beyinde ciddi organ tutulumları olabilir. 'Düşük el', 'düşük ayak' dediğimiz felç benzeri hastalıklar görülebilir. Bu yüzden hastalığın tanısı konulduktan sonra uzun süre takip edilmeli, ilaç tedavisi uygulanmalı, göz kuruluğu olanların suni gözyaşı damlası, ağız kuruluğu olanların da sık sık sıvı tüketmeleri önerilir. Ayrıca hastalarda nadir de olsa 'lenfoma' adı verilen bir çeşit lenf bezi kanseri gelişme riski bulunduğu da kişilerin muayenesinde ve takibinde akılda tutulmalıdır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber