Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 07 Mart 2015 - 12:28 Yorum: 0

"Kadınların sesini" duyuruyorlar

3 yıl önce yayın hayatına başlayan ve sadece kadınların çalışabildiği JINHA, mağdur kadın haberleri yapmaktan şikayet ediyor- Koordinatör Doğan: ''Artık mağdur kadın haberleri yapmaktan bıktık''

'Kadınların sesini' duyuruyorlar

DİYARBAKIR (AA) - ÖZGÜR AYAYDIN - "Erkekler 'ne der' diye düşünmeden yazıyoruz" sloganıyla 3 yıl önce yayın hayatına başlayan Jın Haber Ajansı'nda (JINHA), sadece kadınlar çalışabiliyor. 

Bir grup kadın akademisyen ve gazetecinin girişimiyle kurulan JINHA, haberlerini kadın bakış açısıyla yansıtıyor. Sadece kadınların çalıştığı ajans, kadına yönelik şiddete dikkati çeken haberleriyle ''Kadın dünyasının sesi'' olmayı başardı. Dünyada benzeri bulunmadığı belirtilen ajans, uluslararası medyanın da ilgisini çekiyor. Aralarında BBC, ARD, ZDF,  ZNET, Temi Del Gornio ve Femminille' nin de yer aldığı çok sayıda basın kuruluşu, Diyarbakır'a gelip kadın ajansı ile ilgili haber yaptı.

- Kadın milletvekillerine ulaştırılıyor

Koordinatör Zehra Doğan AA muhabirine, 8 Mart 2012'de kurulan ajansın bugün aralarında gönüllülerin de yer aldığı 100'e yakın muhabirle Diyarbakır, İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere ülke genelinde ortalama günlük 30 haber ürettiğini söyledi.

Haberlerini Türkçe, İngilizce ve Kürtçe olarak abonelerine ulaştıran ajansın Ortadoğu medyasına da iletmek amacıyla kısa süre sonra Arapça yayınına başlayacağını kaydeden Doğan, abonelerinin yanı sıra TBMM'deki tüm siyasi partilerin kadın milletvekillerine de haber servisi yaptıklarını kaydetti.

- ''Hepimizin ortak noktası kadın olmamız''

Doğan, dünya medyasında ''eril dil'' hakimiyetinin bulunduğunu bu nedenle haberlerin erkek odaklı olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

''Bütün medyada hakim olan erkek dilini değiştirme hedefimiz var. Ancak bunun gerçekleşmesi uzun zaman gerekiyor. 3 yılda bu konuya yaptığımız haberlerle önemli katkı sunduk. Kadın odaklı habercilik için çabalıyoruz. Çok zıt düşüncelere sahip olan kadın çalışanlarımız var ama hepimizin ortak noktası kadın olmamız. Bu nedenle ajansımızın ismi Kürtçe kadın anlamına gelen JIN oldu.'' 

Ajanslarına dünya medyasının büyük ilgi gösterdiğini, çok sayıda kuruluşun haber yapmak için Türkiye'ye geldiğini ifade eden Doğan, şöyle konuştu:

''Dünyanın ilk ve tek kadın haber ajansıyız. Ancak tek kalmak istemiyoruz. Bizim gibi birçok ajansın kurulmasını istiyoruz. ABD, Almanya, Meksika, Brezilya ve Arjantin'den bile haber yapmak için gazeteciler geldi. Bu bizi çok mutlu ediyor. Sesimizi duyurduğumuz için çok mutluyuz. Amsterdam Üniversitesi'nden Dr. Edien Bartels ajansla ilgili çalışma yapıyor.''

TBMM'deki kadın milletvekillerinin yaptıkları haberler üzerine çok sayıda soru önergesi verdiği bildiren Doğan, ''Artık mağdur kadın haberleri yapmaktan bıktık'' ifadesini kullandı.

Kadınların kendilerine destek olduğunu vurgulayan Doğan, yurt dışındaki kadın örgütlerinin sık sık birlikte çalışma önerisinde bulunduğunu vurguladı.

- ABD'li çalışanı var

Ajansın İngilizce haber bülteni ABD'den gelen Caroline Mckusick tarafından hazırlanıyor. Kadın haber ajansının Türkiye'de bulunduğunu öğrenmesinin ardından temsilcileriyle temasa geçtiğinin belirten Mckusick, ''Kadın ajansının uluslararası basında tanıtımına katkı için geldim. Zaman zaman farklı ülkelerden arayan gazetecilerle temasa geçiyoruz. Televizyon ve radyo programlarına telefonla katılıyorum. Ajansın, dünyada benzeri yok'' diye konuştu.

ETİKETLER: Diyarbakır , kadın , ajans
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber