Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 31 Temmuz 2014 - 16:23 Yorum: 0

Kahramanmaraş'ta 12 yılda 10 milyar liralık yatırım

AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Şener:

Kahramanmaraş'ta 12 yılda 10 milyar liralık yatırım

KAHRAMANMARAŞ (AA) - AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı İhsan Şener, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı adaylığı seçim kampanyası kapsamında 1 Ağustos'ta Kahramanmaraş'ta olacağını söyledi. 

Şener, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahramanmaraş'ta düzenlenecek mitingde halka sesleneceğini belirtti.

Milletin adamı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kahramanmaraş'ı ve insanını çok sevdiğini ifade eden Şener, ulaştırma, haberleşme, eğitim, sağlık, adalet, orman ve su işleri, enerji, çevre, TOKİ, tarım ve hayvancılık, spor, turizm, vakıflar, teknoloji, KÖYDES, spor, üniversite ve bir çok alanda 10 milyar liranın üzerinde yatırım ve desteğin 12 yılda gerçekleştirildiğini bildirdi.

- "Kahramanmaraş kazandı, Türkiye kazandı"

Şener, Kahramanmaraş'ın 12 yılda büyüdüğünü söyleyerek, "2002 yılında Kahramanmaraş'ta 110 Milyon dolarlık ihracat yapılırken, bugün bu rakam 820 Milyon dolar seviyelerine çıktı. Üretip, kazanan Kahramanmaraş ülkemize de kazandırdı. 2002 yılında 146 Milyon lira vergi veren Kahramanmaraş bugün 600 milyon lira seviyelerinde vergi verir hale geldi. Son 12 yılda Kahramanmaraş kazandı, Türkiye kazandı" dedi.

Eğitim alanında yapılan yatırımlar hakkında bilgi veren Şener, Kahramanmaraş'ta ortaöğretimdeki derslik sayısını 5 bin 71'den 8 bin 94'e çıkarılarak sınıflarda öğrenci sayısının 42'den 32'lere düştüğünü ifade ederek, "Şimdi öğrenciler daha iyi şartlara eğitim görüyor. Ücretsiz ders kitaplarının ardından artık tablet bilgisayar ile eğitim başladı. Sütçü İmam üniversitesine 12 yılda yapılan 3 fakülte, 2 yüksekokul, 1 meslek yüksekokulu, 15 araştırma ve uygulama merkezi ile 9 bin 900 olan öğrenci sayısı şimdi 23 bin'e yükseldi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’ne bünyesinde 600 yataklı araştırma ve uygulama hastanesi de hizmet veriyor. Üniversiteli gençlerimizin rahat konaklamaları için yeni yapılan 5 yıldızlı yurtlarla 2 bin 300 olan yatak kapasitesi 4 bin 474'e çıkartıldı. Artık 1 ve 3 kişilik odalarda gençlerimiz konaklıyor" diye konuştu.

Sağlık alanında 79 yılda yapılan yatırımdan fazla yatırımın 12 yılda yapıldığını dile getiren Şener, "Kahramanmaraş'a yapılan onlarca hastane ve sağlık merkezi ile tarihi yatırım gerçekleştirilerek 2002 yılında bin 92 olan yatak sayısı 2 bin 181'e çıkarıldı. Kamu-Özel ortaklığı ile 700 yataklı sağlık tesisi yapılacak. Hastanelerde cihaz sıkıntısı kalmadı" dedi.

- "Ulaşımın her alanına yatırım yapıldı"

Kahramanmaraş'ta ulaşımın her alanında yatırımlar yapıldığını ifade eden Şener, şunları söyledi: "Güneydoğu'yu İç Anadolu'ya en kısa mesafede bağlayacak olan Kahramanmaraş-Kayseri karayolu tünel ve viyadük çalışmaları sürüyor. Bölünmüş yol ile konforlu yolculuk imkanı sunulacak. Kahramanmaraş-Elbistan yolu çalışmaları ise sürüyor. 12 yıllık sürede Kahramanmaraş'ı diğer illere, ilçelere bağlayan karayolu ağını 966 kilometreye ulaştırdık. Kahramanmaraş'a 2002 yılına kadar 73 kilometre bölünmüş yol yapılmışken 2002-2013 yılları arasında 212 kilometre bölünmüş yol yapıldı. Demiryolunda ise Nusaybin-Habur Yeni Demiryolu Projesi ile Kahramanmaraş’ın Irak üzerinden Körfez ülkelerine kesintisiz olarak demiryolu ile bağlantısı sağlayacak. Havayolunda Kahramanmaraş havalimanı 2003 yılında 6 bin yolcu ya hizmet verirken bu rakam 2013 itibari ile 102 bin kişiye ulaştı. Havayolu halkın yolu oldu." 

- "İçme suyu sorunu çözüldü"

Kahramanmaraş ilçe ve köylerinin su sorununun çözümü için çalışmalar yapıldığını anlatan Şener, "Kahramanmaraş’ın içme ve sulama suyu sorununu çözmek için Erkenez Çayı üzerinde Ayvalı Barajı inşa edilerek 25 kilometre uzunluğundaki isale hattıyla arıtma tesisiyle su verildi. Elbistan İğde kasabasına 5,5 kilometrelik ishale hattı ile su götürüldü. Afşin ve köylerinin içme ve kullanma suyu sorunun 147 kilometrelik ishale hattı ile Hurman Çayı yatağındaki Kurudere kaynaklarından karşılanacak" ifadesini kullandı.

- "Çitfçiye rekor seviyede destek verildi"

Çiftçi'ye verilen destekler ile üretime katkı sunulduğunu söyleyen Şener, 2003 ile 2013 yılları arasında Kahramanmaraş çiftçisine ayrılan tarımsal destek ödemelerinin 12 yılda 3 kat arttırarak 31 milyon liradan 93 milyon liraya, hayvansal desteği ise rekor seviyede arttırarak 780 bin liradan 27 milyon liraya çıkartıldığını kaydetti.

Arazilerin bereketlenmesi için sulama sorununu çözecek adımların atıldığını vurgulayan Şener, "Zirai arazilerin sulama problemlerini yeni yapılan gölet ve sulama merkezleri ile çözerek şuana kadar 70 bin dekar arazi sulamaya açıldı. Adatepe barajıyla 315 bin dekar arazide sulamaya açılacak. 2011 yılında açılan Kılavuzlu barajı enerji, sulama hizmeti vererek toplamda 1 milyon dekar arazi sulanması sağlanacak.  Yapımına başlanan Ayvalı barajı da üretime katkı sağlayacak. Ayrıca çiftçilerimize hibe desteğiyle makine ve ekipman verildi" dedi.

- "Her alanda yatırım yapıldı"

Şener, Kahramanmaraş'a her alanda yatırımlar yapıldığını belirterek şunları kaydetti:

"Gençlerimizin spor yapması için onlarca tesis yapılarak sporcu sayısı her geçen gün artıyor. 2002 yılında 4 bin 663 olan sporcu sayısı 7 kat artarak 34 bine ulaştı. Kahramanmaraş'a Toki tarafından 2 bin 315 konut, 8 lise, 8 ilköğretim okulu, 1 kreş, 1 hastane, 2 Aile sağlığı merkezi, 5 cami, 5 ticaret merkezi, 5 pansiyon kazandırıldı. Kahramanmaraş'a Necip Fazıl Kısakürek adı verilen Kültür Merkezi yapılarak 2003 yılında hizmete açıldı. Kahramanmaraş 2005 yılında doğalgaz ile tanıştı. KÖYDES kapsamında bin 92 yerleşim yerinin içme suyu sorunu çözüldü. Bin 524 köy yolumuz asfaltlanmasının yanında 131 bin metrekare ise köylerimize parke yol yapıldı. Sosyal yardım programı çerçevesinde ise çocuklarımızın okuması için 50 bin 738 kişiye yardım, eşi vefat eden 6 bin 108 kadına maaş,  yoksul 172 bin 51 vatandaşımıza sağlık güvencesi sağlandı. 37 bin 745 yaşlı ve engelli vatandaşımıza ise evde bakım maaşları bağlandı." 

- "Yeni Türkiye için Başbakan Erdoğan'ı destekleyelim"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından sağlanan istikrar ile bu kadar yatırımın Kahramanmaraş'a yapıldığına dikkat çeken Şener, "Milletinin parasını milletine yatırıma Başbakan Erdoğan çevirdi. Eski Türkiye'de faiz lobileri enflasyon ve IMF borcu ile milletimizin parasını gasp ediyordu. Eski Türkiye'de 70 cente muhtaç bir devlet, yolsuzluk ve milletine tepeden bakan bir idare vardı. Yeni Türkiye'de milleti ile dertlenen bir Başbakan var. 10 Ağustos'ta milleti için cansiperane çalışan, ülkesine istikrarı getiren, kahraman bir insan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'a destek verelim. Türkiye'nin büyümesi, 2023 hedefi için Recep Tayyip Erdoğan'ı Cumhurbaşkanlığına en yüksek oy ile gönderelim" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber