Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Eğitim 18 Ekim 2014 - 19:40 Yorum: 0

Kalite-Standardizasyon-Akreditasyon Sempozyumu tamamlandı

İnönü Üniversitesi’nde Laboratuvar Yönetimi: Kalite - Standardizasyon - Akreditasyon Sempozyumu’ tamamlandı.

Kalite-Standardizasyon-Akreditasyon Sempozyumu tamamlandı

MALATYA - İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde Laboratuvar Yönetimi: Kalite - Standardizasyon - Akreditasyon Sempozyumu’ tamamlandı.

Sempozyumda, tıbbi laboratuvar uzmanlarının pratikte karşılaştığı konular tartışıldı.. Akreditasyon sürecine Sağlık Bakanlığı’nın ve TÜRKAK’ın yaklaşımı ve bu konudaki çalışmaları ilgili kurumların/kuruluşların temsilcileri tarafından aktarıldı Sempozyum bilimsel programında, tıbbi laboratuvar uzmanlığı  için artık bir bakıma gerekli olan bilgisayar yazılımlarının özellikleri ve uygulamalarına yönelik “Laboratuvar Uzmanlığında Bilişim Teknolojilerinin Etkin Kullanımı” başlıklı kısa bir kurs da yer almaktadır.

Açılışı Sağlık Hizmetleri Genel Müdür yard. Dr. Hasan Güler Sağlık Bakanlığı akreditasyon çalışmalarını  anlattı ve sağlıkta laboratuvar akreditasyonunda güncel 2014 dökümanının hazırlandığını ve kurumların 2016 sonuna kadar akreditasyonlarını yenilemeleri gerektiğinden bahsetti.

Türkiye’de Akreditasyon Çalışmaları paneline Doç .Dr. Doğan Yücel oturum başkanlığını yaptı.

“TÜRKAK ve Akreditasyon Çalışmaların”ı Laboratuvar akreditasyon Daire Başkanı Başdenetçi Erdinç Malhatun (TÜRKAK), anlattı.” Tıbbi Laboratuvar Akreditasyonunda Karşılaşılan “Sorunlar ve Çözümleri ‘ni Mustafa Serteser, “Tıbbi Biyokimya Eğitiminde Akreditasyon “ Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut anlattı. “ Döner Sermaye Ek Ödeme Sisteminin Laboratuvara Etkisi” konusunu Prof. Dr. Ünsal Özgen; Laboratuvarın Döner Sermaye Ek Ödeme Sistemine Etkisi Prof. Dr. Mehmet Tarakçıoğlu, (Gaziantep) anlattı.

Laboratuvarın performans ve döner sermaye üzerine önemli etkileri olduğu fakat bu etkilerin görmezden gelindiğine vurgu yapan Cerrahpaşa Tıp Fakultesinden Prof. Dr. Münire Hacıbekiroğlu panel başkanı olarak vurgu yaptı.

Adından program’e plaket töreniyle devam etti. Türk Biyokimya Derneği Başkanı Nazmi Özer; Yerel organizasyon komitası adına Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut’a , Rektör Cemil Çelik’e, Tıp Fakultesi Dekanı Prof. Dr. Unsal Özgen’e İnönü Üniversitesi Tıp Fakultesi Tıbbi Biyokimya AD. Başkanı  Prof. Dr. Yusuf Türköz’e, Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır’a plaket taktim ettiler.

Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut Yüksek Öğretim Kurumu akreditasyon çalışmalarından ve Tıp fakültelerinde okutulan müfredatın akreditasyona uyumunu anlattı konuşmasının sonunda annesinin vefatından  duyduğu üzüntüyü dile getirerek ona ve emeği geçen herkese  teşekkür etti.

Daha sonra “Malatya: Tarihi ve Kültürel Zenginlikleri “’ni Prof.Dr.Mehmet Karagöz, “ Tıbbi ve Ekonomik Özellikleriyle Malatya Kayısıları”nı Prof. Dr. Bayram Murat Asma anlattı. Bütün bunların yanı sıra, açılış programı kapsamında, güzel Malatya’mızın tarihi ve kültürel zenginlikleri, bir anlamda Malatya ile özdeşleşmiş olan, kayısının tıbbi ve ekonomik değeri, üzerine konuşmalar da yapılacaktır. 

Program akreditasyon ve kalite çalışmalarının anlatıldığı,. Laboratuvarın klinik karardaki rolü ile bu konferansların tamamlayıcısı olarak “Rasyonel Test İstemi ve Tıbbi Laboratuvar” ve “Toplum ve Hasta Temelli Laboratuvar Veri Algoritmaları” başlıklı konferanslar da oldukça ilgi çekti.  Ayrıca, 5 farklı panelde laboratuvar yönetiminin “Analitik Hatalar” (interferanslar, ölçüm belirsizliği, izlenebilirlik-standardizasyon-harmonizasyon), “Analiz Öncesi ve Sonrası Hatalar, Kritik Değerler”, “Toplam Kalite Yönetimi”(kalite indikatörleri, metot validasyonu, kalibrasyon hataları ve verifikasyonu), “Bilgi Sistemleri, Referans Aralıklar ve Biyolojik Varyasyon” gibi laboratuvar yönetiminin sıcak konuları tartışıldı. Yine  laboratuvar yönetiminin Moleküler Tanıda Kalite, Laboratuvar Güvenliği ve Laboratuvar Atıkları gibi nispeten özel konuları tartışılacaktır. Diğer taraftan, laboratuvarlarda zaman zaman meslektaşlarımızı zorlayan döner sermaye ek ödeme sistemi, hasta başı testler ve bizce çok önemli  konular olan eğitimin akreditasyonu, araştırma laboratuvarlarında kalite ve etik gibi konular da tartışıldı.

anket_listesi.jpg

Sempozyumda 50 sözlü veposter bildiriler tartışıldı. Özetler ayrıca SSCI’ya giren  ulusal Türk Biyokimya Dergisi’nde yayımlanacaktır. 

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber