Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 19 Aralık 2014 - 14:23 Yorum: 0

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

"Türkiye artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi. Öz güven sahibi ve altyapısı olan bir ülke haline geldi"

Kalkınma Bakanı Yılmaz:

TEKİRDAĞ (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'nin artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldiğini söyledi.

Yılmaz, Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi ve Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen ''10 Yıllık Kalkınma Planı Çerçevesinde Büyüyen Türkiye'' konulu seminerde, planlama konusunun geçmişte Türkiye'de çok konuşulduğunu belirtti.

Her insanın, şirketin, bölgenin, ülkenin planlamaya ihtiyacı bulunduğunu ancak planlamanın nasıl yapılacağının da önemli bir unsur olduğuna dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

''Geçmişte kalan, işte katılımcı olmayan, merkeziyetçi dar bir çerçeveye sıkışmış planlamayı elbette benimsememiz mümkün değil ancak bugünün şartlarına uygun stratejik bir çerçeveye sahip herkesi kucaklayan hem merkezde hem yerelde katkılarla şekillenen bir planlama ve insan odaklı bir planlama hepimizin arzu etmesi gereken bir süreç. Biz de bu anlayışla planlamalarımızı hazırlıyoruz. Özellikle de küreselleşme süreci içinde belirsizliklerin arttığı bir ortamda planlamanın bir kat daha önem kazandığını vurgulamak istiyorum."

Yılmaz, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli toplumlar için belirsizliğin çok önemli olduğuna değindi. Belirsizliği azaltmanın ve öngörülebilirliği arttırmanın yatırımların önünü açtığını dile getiren Yılmaz, bu çerçevede planlama çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.

 

- "Kriz yaşayan ülkeler değişiyor" 

 

Yılmaz, ister istemez dünyanın ve şartların değiştiğini ve bunun da değişime zorladığını aktardı.

Özellikle de kriz yaşayan ülkelerin ister istemez değiştiklerinin görüldüğünü anlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Geçmişte bunları yaşadık. Oysa stratejiler geliştirip uzun vadeli bir takım hedefler koyup ileriye dönük değişiyorsanız değişimi yönetiyorsunuz demektir. Türkiye'nin son 12 yılda bir çok başarısı var. Rakamsal olarak bir çok alanda mesafeleri sayabilirim ama onun ötesinde bunun altında yatan temel değişim nedir diye sorarsanız bana Türkiye artık değişimi yönetebilen bir ülke haline geldi. Öz güven sahibi ve altyapısı olan bir ülke haline geldi. Bakın bir küresel kriz yaşandı, etkileri hala devam ediyor ama Türkiye bu kriz ortamında büyümeyi başaran bir ülke.''

Yılmaz, 2023 vizyonu çerçevesinde ekonomik olarak sanayide her alanda büyümeyi, gelişmeyi hedeflediklerini vurguladı. Kalkınmanın sadece ekonomik olmadığını dile getiren Yılmaz, şunları anlattı:

"Ekonomiyi tartışarak bunu büyütmek mümkün değil. Demokrasiniz yeterince gelişmiş değilse hukuk iyi işlemiyorsa yönetimde bir istikrar oluşturamamışsanız temel hak ve özgürlükler en geniş anlamda yaşanamıyorsa şehirleşmenizi çözemiyorsanız ekonomik politikalarınız bir sınıra gelip duruyor ileri bir ekonomi olmak istiyorsanız bu alanlara da bakmak durumundasınız. Biz hükümet olarak hep nitelikli büyümeden yana olduk. Sadece büyümek değil sadece rakamların artışı değil bir taraftan artan refahın topluma daha dengeli yayılımı, Türkiye'nin yine son 12 yılda başardığı en önemli unsurlardan biri büyüyen ekonomiyle birlikte gelir dağılımını da nispi olarak iyileştirmesidir.''

 

- Hedef, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmek

 

Yılmaz, Türkiye'nin, kişi başına milli gelir 3 bin 500 dolarlardan 10 bin 500 dolarlara çıkarken bir taraftan gelir dağılımındaki adaletsizliği azaltan bir ülke olduğunu belirtti.

Türkiye'de, 2000 yılında günlük harcaması 4 dolar 30 centin altında olan nüfusun mevcut nüfusun yüzde 30'undan fazla olduğunu anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:

''O dönemde 66 milyondu nüfusumuz. 20 milyondan fazla insanımız 4 dolar 30 cent altında harcamaya sahipti. Bugün en son ölçümlerimizde bu 4 dolar 30 centin altındaki nüfusun, nüfusumuza oranı yüzde 2'lere yaklaştı. 77 milyon nüfusumuz var dolayısıyla 1,5 milyona inmiş durumda. 10. planı hazırlarken sadece ekonomik büyümeyi hedeflemedik. Nitelikli büyümeyi, kalkınmayı hedefleyerek, insan odaklı hazırladık. Burada da bireylerin, yörelerin değişik kesimlerin kalkınma sürecine katkı vermesini ve bundan bir şekilde faydalanmasına yönelik gerçekleştirdik. Bu anlamda 10. plan son derece katılımlı. 2 yıl boyunca çalışmaları sürdürdük ve o şekilde hazırladık.

Planda kapsayıcı ve çok boyutlu bir bakış açımız var. Yüksek, kapsayıcı bir ekonominin yanı sıra hukukun üstünlüğü, bilgi topluluğu, uluslararası rekabet gücü, gelişmişlik çevrenin korunması gibi konularda bu planı hazırladık. Planımızın amacı uluslararası değer zinciri hiyerarşisinde üst basamaklara çıkmış, yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmiş, mutlak yoksulluk sorununu çözmüş ülke konumuna gelmek. Bu 5 yılda başarmaya çalışacağımız hedefler bunlar.'' 

Konuşmanın ardından ÇOSB Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sarıoğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun plaket uygulamalarına son vereceğini hatırlatarak Bakan Yılmaz'a tablo hediye etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber