Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 06 Mart 2015 - 20:13 Yorum: 0

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Bingöl'de

Bakan Yılmaz: "Çözüm süreci bir refah sürecidir, sadece siyasi bir mesele değildir, aynı zamanda ekonomi ve kalkınma meselesidir"

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Bingöl'de

BİNGÖL (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çözüm sürecinin sadece siyasi bir mesele olmadığını aynı zamanda ekonomi ve kalkınma meselesi olduğunu söyledi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Bingöl’ün Genç ilçesine gelen Bakan Yılmaz, kaymakamlığa bağlı hizmet veren Engelsiz Yaşam Merkezi’nde kıl testere ile hazırlanan eserlerin teşhir edildiği sergiyi gezdi.

Genç Kaymakamı Abdullah Köklü'den eserler hakkında bilgi alan Yılmaz’a tablo hediye edildi.

Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz, çözüm sürecinde silah bırakma meselesinin son derece önemli olduğunu ve bunun yeni bir aşamayı temsil ettiğini söyledi.

Çözüm sürecini hükümetin kararlılıkla ve bütün riskleriyle sahiplendiğini ifade eden Bakan Yılmaz, "Ülkemizde artık kan akmasın, analar ağlamasın, insanımız, gençlerimiz ölmesin, kardeşlik hakim olsun diye çözüm sürecini kararlı bir şekilde sürdürüyoruz. Bu süreçte yeni bir aşamaya gelmiş bulunmaktayız" dedi. 

Silahların bırakılması ile ilgili çağrının sevindirici olduğunu belirten Yılmaz, bunun uygulanmasını dikkatli bir şekilde izleyeceklerini vurguladı.

Temel hak ve hürriyetlerin gelişmesini temenni ettiklerini kaydeden Yılmaz, şöyle konuştu:

"Hepimiz bu çağrıdan dolayı çok mutluyuz ancak bunun uygulandığını görmemiz lazım. Geçmişte maalesef bazı aksamaların olduğunu biliyoruz. Önümüzdeki süreçte uygulamaya hep birlikte bakacağız. Dikkatli bir şekilde izleyeceğiz. Bu tür süreçlerde samimiyet çok önemli, yani laftan ziyade samimiyet çok önemli. Ben temenni ediyorum ki bu süreç en kısa zamanda tamamlansın ve bu silah meselesi ülke gündemimizden tamamen çıksın. Fikirler konuşsun, görüşler konuşsun, herkes neye inanıyorsa hangi fikri savunuyorsa serbest bir şekilde, özgür bir şekilde siyasetini yapsın. Demokrasi daha ileriye gitsin. Temel hak ve hürriyetler gelişsin. Biz bunu temenni ediyoruz.”

- "En fazla zararı doğu ve güneydoğu gördü"

Son 30 yıldaki çatışma ve şiddet ortamından tüm Türkiye’nin zarar gördüğünü ancak en büyük zararın Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki illerin gördüğüne işaret eden Bakan Yılmaz, çatışmalı ortam nedeniyle yıllarca bölgeye yatırımcının gelmediğini, nitelikli eleman bulunamadığını, turistin gelmediğini ve yaylaların değerlendirilemediğini söyledi.

"Çözüm süreci bir refah sürecidir, sadece siyasi bir mesele değildir, aynı zamanda ekonomi ve kalkınma meselesidir" diyen Bakan Yılmaz,  huzur ve güven ortamının pekiştiği müddetçe bölgeye çok daha özel yatırımlar geleceğine dikkati çekti.

- Bölgesel projeler açıklanıyor

Kalkınma Bakanlığınca hazırlanan bölgesel projelerin Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanacağını kaydeden Bakan Yılmaz, şöyle devam etti:

"Uzun dönemdir burada harekete geçmeyen bir potansiyel var. Bunu daha hızlı bir şekilde harekete geçireceğiz. Bu çerçevede Kalkınma Bakanlığı olarak uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız bölgesel eylem planlarımızı Başbakanımız peşi sıra ilgili bölgelerde açıklıyor. İlki DOKAP dediğimiz eylem planını Ordu’da açıkladı. Bu pazar günü yenilediğimiz GAP yeni eylem planımızı Mardin’de açıklayacak inşallah. Doğu Anadolu illeri için ilk defa hazırladığımız DAP eylem planımızı bölgedeki bir ilde açıklayacak. Bu da ilk olacak. Daha sonra Konya Ovası'nda KOP dediğimiz bölgesel eylem planımızı ilan edecek. Önümüzdeki dönem yatırımlarımız artarak devam edecek inşallah."

Bakan Yılmaz, "Ben önümüzdeki döneme ikinci atılım dönemi olarak yaklaşıyorum. 12 yılda Türkiye’de çok şeyler başardık. Çok önemli mesafeler aldık ama işimiz bitmedi. Şimdi ikinci bir atılım yapacağız inşallah. Biz sadece bugünün ihtiyaçlarını karşılamıyoruz. Geçmişin, uzun yıllarının da ihmallerini ortadan kaldırıyoruz. Böyle bir süreç ve çaba içerisindeyiz" ifadelerini kullanarak, Türkiye'nin ekonomide, sosyal politikalarda, demokraside daha da ileri gidileceğini anlattı.

-Doların yükselişi

Dolar kurundaki yükselişi değerlendiren Bakan Yılmaz, dünyada bir değişimin olduğunu, ABD ekonomisinin, Avrupa ekonomisine göre daha iyi performans sergilediğini söyledi.

ABD Merkez Bankası’nın bu yıl içerisinde faizleri artırmaya yönelik birtakım hazırlıkları sebebiyle doların güçlendiği tespitinde bulunan Bakan Yılmaz, "Avrupa’da ise uzun bir zamandır durgunluk devam ediyor ve durgunluktan çıkabilmiş değil. Dolayısıyla Avrupa Merkez Bankası da piyasaya para sürecek şekilde parasal genişleme politikası takip ediyor. Bu da avronun değerini düşürüyor. Dolayısıyla dünyada avro düşüş gösterirken dolar yükseliş gösteriyor. Böyle bir eğilim var. Bu sadece Türkiye için geçerli değil, tüm dünya için geçerli. Bize de bunun yansıdığını görüyoruz" şeklinde konuştu.

- "Bir süre sonra piyasa içerisinde dengeler yerini bulur”

Türkiye'nin bu yıl cari açığının azalacağını belirten Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

"Bunun ötesinde döviz meselelerinde bir miktar piyasadaki hareketlilikler bazen olması gerekenden fazla bir noktaya da gidebiliyor ama bizim serbest bir döviz kurumuz var. Piyasa mekanizmaları içerisinde döviz hak ettiği yeri bulacaktır inşallah. Burada şunun altını çizmek lazım, cari açığımız azalıyor bu sene. Petrol fiyatlarında bir düşüş var. Türkiye enerjiye bağımlı bir ülke. Bu açıdan faturamız azalıyor. Diğer taraftan ihracat ve ithalat dengemizde iyileşmeler var. Bu da cari açığımızı bu sene daha iyi bir noktaya götürecek. Cari açığımızın düşmesi dövizdeki bu dalgalanma açısında Türkiye'yi avantajlı bir konuma getiriyor. Bir süre sonra piyasa içerisinde dengeler yerini bulur.”

Bakan Yılmaz daha sonra beraberinde, AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, AK Parti İl Başkanı Yılmaz Seven ile AK Parti  Genç İlçe Başkanlığını ziyaret etti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber