Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 30 Ekim 2014 - 13:33 Yorum: 0

Kalp ameliyatı sorunu üniversitelerimizde yaşanıyor

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, bazı hastanelerde kalp ameliyatlarının yüzde 80 civarında durduğu iddialarına ilişkin, "Kamu hastanelerimizde asla söz konusu değil ama üniversitelerimizde yaşanıyor" dedi.

Kalp ameliyatı sorunu üniversitelerimizde yaşanıyor

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türk Tıp Dünyası Kurultayı'nda gazetecilerin gündeme ait sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, 'tıbbi cihazlarda keder yaşandığı, bu sebeple bilhassa yürek ameliyatlarının aksadığı, üreticilerin aygıt vermediği' yönündeki olup bitenleri hatırlatması üzerine Müezzinoğlu, bu yöndeki çalışmaların bir ay öncelikle yapıldığını, şu anda inanılmaz bir sıkıntının olmadığını söyledi.

Zaman süre üretici firmalarla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın ücretlendirme konusu için problemler yaşadığını dile getiren Müezzinoğlu, bu bakanlığın diri bir müşteri olduğunu kaydetti.

Müezzinoğlu, 'Bazen hastalarımızın hastalıklarını fırsat bilerek, saha bunu istismar da etmek istiyor. O sebeple bu çeşit sorunları süre vakit yaşayabiliriz. Hastamıza her çeşitli tıbbi olanağı sunmak Sağlık Bakanlığı ve hükümet şekilde görevimiz fakat milletin imkanlarını birilerinin istismar etmemesi için de lüzumlu  tedbirleri almamız lazım. Dolayısıyla şu anda bir keder söz konusu değil' diye konuştu.

'Bazı hastanelerde yürek ameliyatlarının yüzde 80 sıralarında durduğu' yönündeki soruya Müezzinoğlu, 'Şu anda söylediğiniz rakamsal yüzde 80 durmuş durumda olan şey; kamu hastanelerimizde asla söz konusu değil. Ama üniversitelerimizin kimi uygulamalarından yada bütçelerinden kaynaklanan problemler sebebi ile üniversitelerimizde yaşanıyor. Onun gerekçesi o değil' karşılığını verdi.

Tamamlayıcı tıp ile alaka bir soru üstüne Müezzinoğlu, bu konuda yönetmelik yayımlandığını anımsattı.

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, Türkiye'nin, tamamlayıcı ve geleneksel tıpta katetmesi gereken mesafeyi yönetmelikle sağlamanın yeterli bulunmadığı kanaatinde olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

'TBMM'ye sunduğumuz ve Genel Kurula gelen Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı Kurulması (TÜSEB) Yasası ile yaşama geçireceğimiz enstitülerden bir tanesi de biyoteknoloji. Kanser, kronik hastalıklar, anne, çocuk ve ergen sağlığı enstitülerinin birlikte geleneksel ve tamamlayıcı tıp enstitüsünü kuracağız. Bunu kurduktan sonra üniversitelerin bilimsel dinamikleri devreye girecek. O süre tamamlayıcı ve geleneksel tıbbın istifadesini 77 milyon yurt insanımız fazla fazla daha diri görecek. Gelişigüzel uygulamalar yerine bilimselliği yada denetimi ana alan, 'daha sıhhatli olsun' diye bir yönetmelik düzenlemesi yaptık. Ama ana hedefimiz; tamamlayıcı ve geleneksel tıp enstitüsünü kurup, üniversitelerimizin bu manada bilimsel çalışmalarının altyapısını oluşturmak.'

'Bu çeşit felaketler canımızı acıtıyor'

Karaman'ın Ermenek ilçesindeki maden ocağında su baskını nedeniyle işçilerin mahsur kalmasına ait görüşleri sorulan Müezzinoğlu, son derece üzgün olduklarını, ailelerin ve 77 milyonun sabırsızlıkla beklediğini anlatım etti.

Müezzinoğlu, 'Bu çeşit felaketler canımızı acıtıyor, yüreğimizi yakıyor. Her ne kadar ümidimiz azalıyorsa da umut ediyoruz oradaki 18 vatandaşımızı, sağ salim kurtarabilelim. Yaşıyor olmalarını umut ediyoruz. Ondan sonra sıhhat sorunları varsa gönüllü olarak, severek, her çeşitli tedaviyi yapmayı dilek ederiz. Ama şu anda sabırla heyecanla bekliyoruz. Zor bir durum' dedi.

 Ailelere sabır dileyen Müezzinoğlu, 'Aileleri, umutlarını kaybetmemeye çalışıyoruz. Ülkemizin bu çeşit felaketlere muhatap olmamasıyla ilgili de her çeşitli düzenlemeleri yapıyoruz. Sıkıntı bulunduğu süre vatandaşımızın birlikte samimiyetle duyarlılıkla oluyoruz. Ama mühim bulunan tedbirleri daha diri alabilmek ve bu çeşit kazalara muhatap olmamak' ifadelerini kullandı.

'Bizi utangaç eden örnekleri yaşıyoruz'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bir gazetecinin, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun benzeri Sare Davutoğlu'nun, 'Harvard Üniversitesi'nde vazife yapan Prof. Dr. Gökhan Hotamışlıgil'in, bir üniversitenin mütevelli heyetinde yer almak için YÖK'ün kendisini 6 ay araştırdığını, ilkokul diplomasını dahi isteğini gündeme getirdiğini ve Sağlık Bakanlığı'nın bunların telafisine kapı açacağına inandığı' şeklindeki çağrısı da soruldu. Müezzinoğlu, bu anlamdaki örneklerin bürokrasiden kaynaklandığını söyledi.

'Son derece bizi utangaç eden örnekleri yaşıyoruz' diyen Müezzinoğlu, bu çeşit pratik hataları, bu ülkenin bürokrasisinin yapmaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Mehmet Müezzinoğlu, şöyle konuştu:

'Bakan şekilde 'bir kanuni düzenleme gerekiyor da onu yapmamış' durumda olsak onu yapalım fakat bu % bürokrasinin zaman süre işgüzarlığı. Yani ülkemizi utangaç eden fotoğraflar. İnşallah bürokrasimiz de bu manada daha duyarlı olur. Yoksa burada bir yasal problem bulunmamaktadır fakat uygulama dosyasında 'bu bu evraklar gerekli' diyor. O evrakları liste biçiminde veriyor. Halbuki Harvard veya dünyanın herhangi bir yerinde, bir profesörün, doçentin, bir uzmanın, bir hekimin, 'şu evrağı da eğitimle ilgili getiriyor' demesi, herhalde bunun için en yeterli olan, en son olandır, en son taşıdığı sıfattır. Geçmişindeki eğitimlerini dosyalamanın bir mantığı yok. Bugünkü iletişim döneminde hele hele hepsine ulaşılabilir. Bir yanlışlık var.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber