Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 22 Ağustos 2017 - 09:13 Yorum: 0

Kamu Hastaneleri Kurumu ve Halk Sağlığı Kurumu kapatılıyor

Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'de yapılacak...

Kamu Hastaneleri Kurumu ve Halk Sağlığı Kurumu kapatılıyor

Mersin İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'de yapılacak değişiklikle Kamu Hastaneleri Kurumu ve Halk Sağlığı Kurumu'nun kapatılarak genel müdürlük seviyesine düşürüleceğini söyledi. Yeni yasa taslağının Bakanlar Kurulu'nun imzasına açıldığını belirten Kemik, Maliye Bakanlığı'nın taslağı onayladığını bildirdi.

Sağlık Bakanlığı, Kasım 2011'de yürürlüğe giren 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de (KHK) değişikliğe gidiyor. Sağlık Bakanlığı'nın bir süredir üzerinde çalıştığı ve son şekli verilerek Bakanlar Kurulu'na sunulan Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı, bazı köklü değişiklikler getiriyor.

Mersin İl Sağlık Müdürü Kemik, yeni yasa taslağı ile ilgili İHA'ya açıklama yaptı. 663 sayılı KHK'da değişiklik yapılacağını ifade eden Kemik, "Yeni yasa taslağı ile Sağlık Bakanlığı Teşkilat Yasası'nda KHK ile değişikliğe gidiliyor. Şu anda Bakanlar Kurulu'nun imzasında. Maliye Bakanlığı onayladı. Yeni yasa yine KHK ile çıkacak. Biz de yayınlanmasını bekliyoruz" dedi.

"Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu kapatılıyor"

Taslağı incelediğini dile getiren Kemik, "Yeni Teşkilat yasası ile Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu kapatılıyor. İki kurum da genel müdürlük seviyesine düşürülüyor. Bu kurumlar kapatılınca illerdeki il müdürlükleri, il temsilcilikleri kalmayacak yeni yasada. Bir sağlık müdürü olacak, sağlık müdürlüğü çatısı tek olacak. Yani eski Bakanlık yapısına benzer bir yapıya dönüyor. İldeki kamu hastaneleri genel sekreteri ile halk sağlığı il müdürü, sağlık müdürünün yardımcısı ya da başkanları seviyesinde olacak. Şehir yine tek elden yönetilecek" diye konuştu.

"Yönetimde aksama olmayacak. Çok başlılıktan tek çatı altına girecek"

Yeni yasayla Kamu Hastaneleri Kurumunda çalışan sözleşmeli personelin sözleşmelerinin devam edeceği bilgisini veren Kemik, "Ama kamu hastaneleri birliklerindeki uzmanların da bir kısmını lağvedeceğiz, uzman sayısı azaltılacak. Hastaneler mümkün olduğu kadar eski yapıya dönük yapılacak. Halk Sağlığı Kurumundaki ve sağlık müdürlüğündeki müdür muavini sayıları azaltılarak tek bir yapı olacak. Onlar eski kadrolarına geri dönmüş olacaklar. Yönetimde bir şey aksamayacak. Çok başlılıktan tek çatı altına girecek" ifadelerini kullandı.

İki kurumun kapatılmasının gerekçesini de açıklayan Kemik, kanun çıktığında çok farklı beklentiler olduğunu, ancak üçlü yapıda koordinasyonda sıkıntı olduğunu ve işlerin gecikmeye başladığını söyledi. Kemik, "Personelden de biz çok fazla verim alamaz göründük. O yüzden Bakanlık böyle bir yapıya gidiyor. Zaten kamuoyunun, yerel yönetimlerin, mahalli idarelerin, merkezi yönetimin de beklentisi bu yöndeydi. Özellikle 5442 sayılı yasaya göre de Cumhurbaşkanımız, İçişleri Bakanlığımız, Valimiz ilde bir tane muhatap görmek istiyor. Burada yapılması gereken şey, belki biraz daha koordinasyonun güçlü olmasıydı. Kişisel fikrim, bence çok doğru bir yapıya gitti" şeklinde konuştu.

Çok başlılık nedeniyle yaşanan sıkıntılar açısından Mersin'in sıkıntısız illerden biri olduğunu vurgulayan Kemik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bazı illerde gerçekten çok sıkıntılı oldu üçlü yapı. O çatıyı ciddi manada yürütemedik ama Mersin'de çok büyük bir problem yoktu. Mersin'de iyi bir koordinasyon var. İnşallah yeni yapı memleketimize hayırlı olur."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber