Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 01 Nisan 2015 - 14:33 Yorum: 0

Kanser Haftası

Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Özbek: "Modern tıptaki gelişmelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanser önemli bir sağlık sorunudur"

Kanser Haftası

BAYBURT (AA) - Bayburt Halk Sağlığı Müdürü Zülkarni Özbek, modern tıptaki gelişmelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade etti.

Özbek, "Kanser Haftası" dolayısıyla yaptığı açıklamada, kanserin, vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla oluşan 100'den fazla hastalık grubu olduğunu belirtti.

Kanser hücrelerinın birikerek tümörleri oluşturduğunu anlatan Özbek, şöyle devam etti:

"Tümörler iyi huylu veya kötü huylu olabilir. İyi huylu tümörler kanser değildir. Bunlar sıklıkla alınırlar ve çoğu zaman tekrarlamazlar. İyi huylu tümörlerdeki hücreler vücudun diğer taraflarına yayılmazlar. En önemlisi iyi huylu tümörler nadiren hayatı tehdit eder. Kötü huylu tümörler kanserdir. Kötü huylu tümörlerdeki hücreler anormaldirler ve kontrolsüz ve düzensiz bölünürler. Bu tümörler normal dokuları sıkıştırabilir, içine sızabilir ya da tahrip edebilirler. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan ya da lenf dolaşımı aracılığıyla vücudun diğer bölgelerine gidebilirler. Gittikleri yerlerde tümör kolonileri oluşturur ve büyümeye devam ederler. Kanserin bu şekilde vücudun diğer bölgelerine yayılması olayına metastaz adı verilir."

Özbek, modern tıptaki gelişmelere rağmen dünyada ve Türkiye'de ölüm nedenleri arasında halen ilk sıralarda yer almasından dolayı kanserin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tanısı ve tedavisi farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirmektedir. Kanserde erken tanı önemlidir. Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları mevcuttur. Kanserden korunma kanserin tedavisinden daha önemli husustur. Korunmada başta sigara ve alkol olmak üzere kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneşten ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber