Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 18 Ocak 2018 - 13:18 Yorum: 0

Kanserde erken teşhis yüzde 90 oranında başarı sağlıyor

Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nigar Güler, erken teşhis ile kanserden kurtulmanın yüzde 90 oranında mümkün olduğunu söyledi.

Kanserde erken teşhis yüzde 90 oranında başarı sağlıyor

Hayat Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Nigar Güler, erken teşhis ile kanserden kurtulmanın yüzde 90 oranında mümkün olduğunu söyledi.

Dünya'da 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen meme ve akciğer kanserinden sonra rahim ağzı (serviks) kanserinin geldiğini ifade eden Op. Dr. Nigar Güler, 2 dakikada bir kadınların serviks kanserinden hayatını kaybettiğini söyledi. Tarama programları, rahim ağzı kanserinin azalmasında önemli role sahip olduğuna dikkat çeken Güler, "Serviks kanseri Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türüdür. Serviks kanseri için tarama ilk cinsel ilişkiye girdikten sonra başlamalı ve 65 yaşına kadar 5 yılda pap-smear testi tekrarlanmalıdır. Tıpta kadınlarda hayat kurtarıcı olarak görülen ve faydası ispatlanmış iki çok önemli test smear ve mamografidir" dedi.

Kadın üreme sistemine ait kanserler arasında meme kanserinden sonra ikinci sıklıkta görülen serviks (rahim ağzı) kanseri erken dönemde yakalandığında tam şifa ile sonuçlanan bir hastalık olduğunu belirten Güler, "Serviks kanseri, rahim ağzı dokusunun kötü huylu (malign) hücrelere dönüşümü sonrası ortaya çıkan bir kanserdir. Bütün kanserlerde olduğu gibi serviks kanseri de uzun yıllar süren gizli hastalık döneminde ortaya çıkar. Günümüzde erken tarama ve ciddi oranda bilinçlendirme kampanyalarına rağmen ancak hastaların yüzde 46'sına erken evrede tanı konabilmektedir. Bütün hastaları incelendiğinde 5 yıllık hayat süresi rahim ağzı kanserinde yüzde 67'dir. Erken evre yani tanı anında etraf dokulara uzanmamış ve diğer organlara metastaz yapmamış olarak yakalanırsa 5 yıllık yaşam süresi, farklı bir deyişle hastalıktan kurtulma oranları yüzde 90'ı aşmaktadır. Bu da rahim ağzı kanserindeki tarama yöntemlerinin ve erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Serviks kanserinin erken tanısındaki en önemli test smear testidir. Kişi, smear alınırken ağrı hissetmez. İşlem yaklaşık 1-2 dakika sürer. Smear ile alınan örnekler patolojik olarak incelenerek kanser veya kanser öncüsü hücrelerin olup olmadığı araştırılır. Smear testi ve bazı kadınlarda HPV testi bu virüsün ve sebep olduğu hücre değişikliklerinin tespit edilmesine yardımcı olabilir" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber