Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 24 Ekim 2014 - 11:08 Yorum: 0

"Kansere yakalanmada mesleklerin rolü"

ÇÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve ÇİSAM Başkanı Prof. Dr. Tanır:

'Kansere yakalanmada mesleklerin rolü'

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferdi Tanır, kanserlerin yüzde 4 ila 8'inin meslekte çalışma sırasında karşılaşılan faktörlerin etkisiyle ortaya çıktığını söyledi.

ÇÜ İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇİSAM) Başkanı da olan Tanır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanayileşme ve endüstrileşmeyle kanser oranının arttığını belirtti. 

Bireysel üretimden ayrılarak gelişime bağlı toplu üretime geçen insanların hastalıklarının da benzer seyrettiğini ifade eden Tanır, şöyle konuştu:

"Kanserlerin yüzde 30'u ve buna bağlı ölümlerin yüzde 70'inin önlenebilir olması en önemli kriterdir. Kanserlerin yüzde 4 ila 8'i meslekte çalışma sırasında karşılaşılan faktörlerin etkisiyle ortaya çıkıyor. Mesleksel etki kanserin yerine ve organına göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela akciğer kanserinin yüzde 10 ila 15'i meslek kökenli, yüzde 15'i de hava kirliliği gibi çevre kökenlidir."

Tanır, mesleksel kanserlere ilişkin baca temizliği ve boya işi gibi ve bunlara bağlı sektörlerde çalışanların daha dikkatli olması gerektiğini kaydetti.

 

- "Tanısı en fazla konan akciğer, meme ve kolon kanseri"

 

Tanır, gelişmiş ülkelerde kanserlerin tanı konma oranının diğer ülkelere oranla iki kat fazla olduğunu söyledi. Buna karşın gelişmekte olan ülkelerde kanserlerin, gelişmiş ülkelere göre yüzde 50 daha az tanı konulan ve vakaların yüzde 80'inin kaybedildiği ülkeler olduğunu aktaran Tanır, şöyle devam etti:

"Kansere yakalanmada çevresel sebeplerde aspes, radon, son yıllarda artış gösteren kesinleşmiş etkisiyle hava kirliliği, ultraviyole, radyasyon ve sigaranın etkisi belirlenmiştir. Tanısı en fazla konulan üç kanser tipi var. Bunlar akciğer, meme ve kolon kanseri. Çok ilginçtir endüstriyle artan kanser oranlarına bakıyorsunuz, tanısı en fazla konan kanserlerle aynı sıraya koyuyorsunuz bunları. Demek ki sanayileşme ve endüstrileşmenin getirdiği kanserlerde bir artış söz konusudur."

Tanır, Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, kanserlerin yüzde 80'inin çevresel etmenlerden kaynaklandığını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber