Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 30 Mayıs 2017 - 12:29 Yorum: 0

Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesiyle ilgili kazı çalışmaları sürüyor

TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin, Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe Palankası Kazı Araştırmaları'na ilişkin, "Sonuçlarını merak ediyoruz,...

Kanuni Sultan Süleyman’ın türbesiyle ilgili kazı çalışmaları sürüyor

TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin, Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe Palankası Kazı Araştırmaları'na ilişkin, "Sonuçlarını merak ediyoruz, uzunca bir süredir devam ediyor, belki daha başka yerlere de varacak, çeşitlenebilir de. Bu başka alanlar da olabilir. Biz her türlü desteğe açık olduğumuzu söylüyoruz" dedi.

ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Zigetvar Kanuni Sultan Süleyman Türbe Palankası Kazı ve Araştırmalar" Sempozyumu başladı. Burada konuşan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Başkan Yardımcısı Birol Çetin, TİKA'nın 56 ofisi ile 54 ülkede yıllık ortalama 2 bin proje civarında bir başarıya imza attığını belirterek, "Tabii yetişmeye çalışıyoruz, farklı projeler gerçekleştiriyoruz, her şeyden önce bir kalkınma yardımı kuruluşu TİKA. Bir de koordinasyon görevimiz var tabii kurumları bir araya getiriyoruz. Macaristan'da da ofisimiz var, güzel çalışmalar yapıyoruz, Gül Baba Türbesi inşallah bu sene sonunda bitecek, müzesiyle beraber. Bu çalışma büyük bir ekiple gerçekleştiriliyor, hem bilimsel olarak farklı alanlarda tabii biz Türk coğrafyasıyla ilgili özellikle Orta Asya'da da bu tür çalışmalar yaptık bugüne kadar. Bundan sonra da yine birlikte çeşitli projeler yapabiliriz. Sonuçlarını merak ediyoruz, uzunca bir süredir devam ediyor, belki daha başka yerlere de varacak, çeşitlenebilir de bu başka alanlar da olabilir biz açık olduğumuzu söylüyoruz. Toplantının başarılı geçmesini diliyorum" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Macaristan eşgüdümünde devam eden "Kanuni Sultan Süleyman'ın Kayıp Mezarının Araştırılması" projesi, TİKA ile Zigetvar Belediyesi arasında 24 Kasım 2012 tarihinde imzalanan "Araştırma Destek Anlaşması" ile Dr. Norbert Pap ve Prof. Dr. Ali Uzay Peker başkanlığında Türk ve Macar araştırma ekiplerinin kurulmasıyla, Macaristan Kalkınma Bankası Özel Limited Şirketi (MFB) ile 5 Şubat 2013 tarihinde imzalanan "Macaristan'daki Türk Kültür Mirasının Korunmasına İlişkin Karşılıklı Mutabakat Zaptı" çerçevesinde gerçekleştirilmişti. Zigetvar Kalesi'nin fethi sırasında vefat eden, Kanuni Sultan Süleyman'ın kayıp mezarının ve içinde bulunduğu "Palanka" ile ek yapılarının bulunarak gün yüzüne çıkartılması aracılığıyla tarih sahnesindeki kayıp bir kilit taşının yerine konulmasına vesile olunması amacıyla "Kanuni Sultan Süleyman'ın kayıp mezarının araştırılması" projesi hayata geçirilmişti. 2015 yılında; Dr. Erica Hancz'ın kazı başkanı olduğu Üzüm Tepesi'ndeki alanda yapılan çalışmalara Prof. Dr. Ali Uzay Peker başkanlığındaki Türk proje ekibi de iştirak etti.

TİKA tarafından desteklenen Macaristan proje ekibinde; Dr. Norbert Pap (Coğrafyacı, Tarihçi - Pecs Üniversitesi Balkan Çalışmaları Müdürü), Dr. Mté Kitanics (Coğrafyacı ,Tarihçi), Dr. Peter Gyenizse (Coğrafyacı, Jeoenformatikçi), Dr. Tams Tth (Jeofizik Mühendisi), Zoltn Hmori (Jeofizik Mühendisi), Zita Bognar (Coğrafyacı, Jeoenformatikçi), Erika Hancz (Arkeolog) bulunuyor. TİKA tarafından desteklenen Türkiye proje ekibinde ise; Prof. Dr. Ali Uzay Peker (Sanat ve Mimarlık Tarihçisi), Doç. Dr. Fethi Ahmet Yüksel (Jeofizik Mühendisi), Dr. Harun Yeni (Osmanlıca Uzmanı), Meral Özdengiz Başak (Mimar) bulunuyor.

Sempozyum kapsamında, Zigetvar Kuşatması sırasında vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının defnedildiği türbenin bulunmasına yönelik olarak TİKA ile Zigetvar Belediyesi arasında imzalanan Araştırma Destek Anlaşması uyarınca, Türk ve Macar bilim adamları tarafından gerçekleştirilen araştırma, jeofizik ve kazı çalışmaları neticesinde ortaya çıkan kalıntılar değerlendirilecek. Yapılan çalışmalar neticesinde gelinen nokta kamuoyuna duyurulacak ve Macaristan-Osmanlı Devleti ilişkilerini tarihsel ve kültürel eksende iki ülke bilim insanlarınca değerlendirilecek.

TİKA Başkan Yardımcısı Birol Çetin, Macaristan Ankara Büyükelçisi Gabor Kiss, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Uzay Peker'in katılımı ile başlayan sempozyum saat 17.00'ye kadar devam edecek.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber