Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 26 Kasım 2014 - 11:38 Yorum: 0

Kapadokya'da turistlerin tercihi "küçük oteller"den yana

Küçük Oteller Derneği Araştırma Eğitim ve Proje Sorumlusu Tekiner Kaya, Kapadokya'ya gelen her 100 turistten 53'ünün küçük otelleri tercih ettiğini bildirdi- Kaya: "Her 100 turistin 53'ü küçük otellerde ağırlanıyor. Bu, çok önemli bir rakam"

Kapadokya'da turistlerin tercihi 'küçük oteller'den yana

NEVŞEHİR (AA) - MURAT KAYA - Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden Kapadokya'ya gelen her 100 turistten 53'ünün küçük otelde kalmayı tercih ettiği bildirildi.

Küçük Oteller Derneği Araştırma Eğitim ve Proje Sorumlusu Tekiner Kaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, peribacaları, kayadan oyma evleri ve balon turlarıyla turistlerin ilgisini çeken Kapadokya'da küçük otellerde kalan yerli ve yabancı turistlerin hem bölge ekonomisine hem de turizme katkı sağladığını söyledi.

Derneğin kuruluş amacının bölge turizminde küçük otelleri ön plana çıkarabilmek olduğunu belirten Kaya, dernek olarak bölgede yapılan araştırmalarda önemli sonuçlara ulaştıklarını dile getirerek, "Kapadokya'da küçük otellerin tamamında oda bazında elde edilen yıllık gelir, 250 milyon lirayı buluyor. Bunun yüzde 36'sı büyük otellerden, yüzde 53'ü küçük otellerden karşılanıyor. Yani her 100 turistin 53'ü küçük otellerde ağırlanıyor. Bu, çok önemli bir rakam. Bu rakamın bize verdiği mesaj, küçük otellerin bölgede politika üretme ve turizm politikalarına yön verme anlamında çok daha ön planda olması gerektiğidir. Hatta birincil sorumlunun küçük oteller olduğunu gösteren bir rakam" diye konuştu.

Kapadokya'nın geniş bir alana sahip olduğunu ancak bölgenin Uçhisar, Avanos, Çavuşin, Göreme ve Ürgüp'le anıldığını ifade eden Kaya, Ihlara Vadisi ve Güzelyurt’u da bölgeye dahil ettiklerini söyledi.

Bölgede küçük otel sayısının her geçen gün arttığını dile getiren Kaya, "Ürgüp ilçesini örnek alacak olursak, 2010 yılında ilçede 42 otel varken şu an 63 otel var. Küçük otel anlamında son 4 yılda yüzde 40 bir artış olduğunu görüyoruz. Aslında bu oran, Göreme'de çok daha fazla, orada 120'ye yakın küçük otel mevcut. Kapadokya bölgesindeki küçük otellerin yarısı Göreme'de diyebiliriz. Bu oran, gittikçe artacaktır" dedi.

Tekiner Kaya, küçük otellere gelen müşteri profilinin, kalite beklentisi, eğitim ve gelir düzeyi yüksek insanlardan oluştuğunu belirterek, bu tür ziyaretçilerin bölgedeki tarih ve kültürü öğrenmeye geldiğini kaydetti.

Otellerde kalan turistlerin memnuniyetiyle ilgili geçen ay çalışma yaptıklarını belirten Kaya, şunları söyledi:

"Bölgedeki 292 oteli analiz ettik ve bu otellerin 247'sinin küçük otel olduğunu belirledik. Otellerden aldığımız veriler ışığında, 247 otelin ortalama memnuniyet skoru 10 üzerinden 8,7. Büyük otellerin 10 üzerinden 7, orta ölçeklilerde ise 7,3 civarında bir memnuniyet düzeyine sahip olduğunu gördük. 10 üzerinden 8,7'lik bir skoru yakalayabilmek hiç de kolay değil çünkü otel işletmeleri dediğimiz şey, yemeğiyle, kahvaltısıyla, sıcak suyuyla, rahatlığıyla, konforuyla, sessizliğiyle, bunların hepsini sağlayabilen tesisler olması gerekiyor ve bu anlamda da memnuniyet hakikaten kolay bir unsur değil."

Bölgede konaklama süresinin küçük otellerin tanıtımıyla arttırılabileceğine işaret eden Kaya, "Bakanlığın yaptığı fuarlar, reklamlar, broşürler elbette önemli fakat bunun yanı sıra sadece fuarla, broşürle ya da TV reklamlarıyla konaklama gün sayısını maalesef arttıramıyoruz. Son 10-15 yıllık rakamlara da baktığımız zaman bunu çok net bir şekilde görebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber