Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 03 Nisan 2015 - 15:53 Yorum: 0

Karabük'ün kuruluşu ve KARDEMİR'in temelinin atılışının 78. yıl dönümü

KARDEMİR Genel Müdürü Yılmaz:- "Kömür ve cevherin alın teriyle çeliğe dönüştüğü bu fabrika, kimi zaman Adana ovalarında çimento, Konya bozkırlarında şeker fabrikası, kimi zaman da Fırat'ta köprü, Karakaya'da baraj olmuş, Türkiye'nin endüstriyel atılımları

Karabük'ün kuruluşu ve KARDEMİR'in temelinin atılışının 78. yıl dönümü

KARABÜK (AA) - Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) Genel Müdürü Mesut Uğur Yılmaz, kömür ve cevherin alın teriyle çeliğe dönüştüğü fabrikanın, kimi zaman Adana ovalarında çimento, Konya bozkırlarında şeker fabrikası, kimi zaman da Fırat'ta köprü, Karakaya'da baraj olduğunu belirterek, "Türkiye'nin endüstriyel atılımlarına öncülük ederek 'fabrikalar yapan fabrika' unvanını almıştır" dedi.

Yılmaz, Karabük'ün kuruluşu ve KARDEMİR'in temelinin atılışının 78. yıl dönümü dolayısıyla Yenişehir Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törende, şehrin Ulu Önder Atatürk’ün ülkeyi çağdaş uygarlık düzeyine ulaştırmak için ortaya koyduğu sanayileşme hedefinin ilk merkezi, KARDEMİR'in de bu hedefin ilk yapı taşlarından olduğunu söyledi.

Bundan 78 yıl önce temeli atılan, iki yıl gibi kısa sürede üretime başlayan KARDEMİR'in uzun yıllar ülkedeki endüstrileşme hareketinin öncüsü ve okulu olduğunu anlatan Yılmaz, "Ne mutludur ki bugün tüm Karabüklüler coşku ve heyecan içinde kuruluş yıl dönümünü kutlayabilmekte, geleceğe umutla bakabilmektedir" diye konuştu.

- "Memleket müdafaasının temeli görülmüştür"

Yılmaz, 4 Nisan 1937'de yayımlanan gazetenin fabrikanın temelinin atılmasını, "Ana endüstriye başladık. Memleket müdafaası bugünden sonra daha emin temellere istinat etmiş olacaktır" başlığıyla okurlarına duyurduğunu anımsattı.

Yılmaz, şöyle devam etti:

"Görüldüğü gibi sanayileşme, cumhuriyetin kurulmasıyla en büyük hedeflerden biri olmuş, sanayileşmenin en önemli unsuru olarak da demir-çelik sanayisi ön plana çıkmıştır. Karabük’te temeli atılan bu fabrikalar, 78 yıl önce memleket müdafaasının temeli görülmüştür. Bugün ülkelerin kalkınmışlık düzeyinin tüketilen çelik miktarıyla ölçüldüğü düşünülecek olursa, KARDEMİR'in ülkemiz sanayisindeki misyonu da daha iyi anlaşılacaktır.

Kömür ve cevherin alın teriyle çeliğe dönüştüğü bu fabrika, kimi zaman Adana ovalarında çimento, Konya bozkırlarında şeker fabrikası, kimi zaman da Fırat'ta köprü, Karakaya'da baraj olmuş, Türkiye'nin endüstriyel atılımlarına öncülük ederek 'fabrikalar yapan fabrika' unvanını almıştır."

- "Ülkemiz sanayisinin okulu"

KARDEMİR'in ülke sanayisine katkılarının sadece tesis kurmakla kalmadığına dikkati çeken Yılmaz, "Burada yetişen teknik kadrolar, bilgi, birikim ve tecrübelerini ülkenin dört bir yanına taşıyarak, ülkemizde nitelikli iş gücünün oluşmasını sağlamış ve bu özelliği nedeniyle KARDEMİR, aynı zamanda ülkemiz sanayisinin okulu da olmuştur" ifadesini kullandı.

"78 yıllık köklü sanayi kültürümüz, yetkin insan kaynağımız, Karabük ve ülke sevdamız, inanıyorum ki bizi hedeflerimize ulaştıracaktır" diyen Yılmaz, "Hedefimiz, Türk sanayisinin öncüsü KARDEMİR'i sektörde en üst seviyeye taşımaktır. Bunu, birlik ve beraberlik içinde gerçekleştireceğimize inancımız tamdır. Karabük’ün ve KARDEMİR’in 78. kuruluş yıl dönümü kutluyor, gelişmesine 78 yıldır emek verenlere bir kez daha minnet ve şükranlarımı sunuyor, aramızdan ayrılanları rahmetle anıyorum" görüşünü paylaştı.

Karabük Valisi Orhan Alimoğlu, Belediye Başkanı Rafet Vergili, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Samit Tokmak, protokol üyeleri, KARDEMİR işçileri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende, şiir ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi.

Tören, Karabük Gazeteciler ve İletişimciler Derneğinin alışveriş merkezinde açtığı "Geçmişten Günümüze Karabük" adlı fotoğraf sergisinin gezilmesiyle son buldu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber