Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
11:31 Tüpraş, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı 12. kez düzenlediği ç...11:31 Tüketiciler Birliği’nden "kantinler daha fazla denetlensin" çağrısı11:30 Sinüzitte risk oluşturan faktörler11:29 Yolunu kaybeden vatandaş gece su kanalına uçtu, sabah otomobilini kurtarmay...11:28 Van’da kış lastiği değiştirme yoğunluğu geç başladı11:27 Prof. Dr. Adaş’tan ‘Kök hücre’ açıklaması: “Türkiye’nin başarısı çok daha a...11:26 Muğla BİLSEM’in 13 araştırma projesi Denizli’de görücüye çıktı11:25 Jamaika Filistin’i devlet olarak resmen tanıdı11:25 Havalar birden ısındı, uzmanından şeker hastalarına ’böbrek yetmezliği’ uya...11:24 Tartıştığı kişiyi silahla vurarak öldüren şahıs yakalandı11:23 Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkında ’sıfır atık’ eğitimi11:23 Rektör Özölçer Koltuğunu çocuklara devretti11:22 Beyoğlu’nda berbere “tıraş ücreti” saldırısı kamerada: 150 lira için kurşun...11:21 Türkiye, meyve üretiminde dünyada 4’üncü sırada11:20 Kalp sağlığında yapay zeka tanı imkanını artırıyor11:20 ’Timsah Ateşi’ 22 Mayıs’ta Moi Sahne’de11:19 Karavan Park, 36 farklı ülkeden 2 bine yakın misafir ağırladı11:16 Selçuk, tarım politikaları çalıştayına ev sahipliği yapacak11:15 Küçükçekmece’de bulunan bir kuyumcu 3 şahıs tarafından soyuldu. Soyguncul...11:15 ’TAYK-CarrefourSA Kupası’ ile TAYK 2024 Trofesi başladı
23 Nisan
Kültür 28 Ağustos 2014 - 11:48 Yorum: 0

Karaelmasa adanmış hayatların bestesi: "Soma'ya Ağıt"

Madencilerin zorlu yaşamını anlatan şarkılarıyla işçilerin sesini duyuran Kömür Karası Grubu, "Soma'ya Ağıt" adlı parçalarıyla facianın acısına ortak olmayı amaçlıyor

Karaelmasa adanmış hayatların bestesi: 'Soma'ya Ağıt'

ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Madencilerin zorlu yaşam mücadelesini anlatan şarkılarıyla ünlenen Kömür Karası Grubu, "Soma'ya Ağıt" adlı parçalarıyla Manisa'nın Soma ilçesinde çok sayıda işçinin hayatını kaybettiği facianın acısına ortak olmayı ve umutları diri tutmayı amaçlıyor.

Sekiz kişilik grup, yeni besteleriyle Soma faciasında hayatını kaybeden 301 madencinin karanlık dehlizlerde geçen ve kömüre adanmış hayatlarını gelecek nesillere aktarmayı hedefliyor.

Grup üyesi eski madenci Fahri Bozbaş, AA muhabirine, üç yıllık geçmişe sahip Kömür Karası Grubu'nun yöresel bütünlüğün üstüne yeni müzikal anlayışı yerleştirdiğini söyledi.

Soma'ya dair yaptıkları şarkıyla acılara ortak olmak istediklerini ifade eden Bozbaş, şunları kaydetti:

"Grup olarak yaptığımız çalışmaların geçmişi bulunmaktadır. Yıllarca madende çalıştım ve madenden emekli oldum. Bu sürede yaşadıklarımdan, yaşanılanlardan ve yer altındaki seslerden imgeler oluşturarak yaptığım şarkılar farklı duygulara hitap ediyordu. Bugünlerde ise şarkılarımız yaşanan acı olaylara dair. En son Soma faciası ülkede büyük infial yarattı çünkü taşeronlaşmanın getirdiği acımasız çalışma koşulları ve infial, 301 kişinin yaşamına mal oldu. İki ay önce işçi emeklisi olarak Soma’daki panele davet edildiğimde oradaki yaşanmışlıklar bende derin izler bıraktı. Oradan içimdeki büyük buruklukla döndüm ve ‘bunu tarihe nasıl mal edebilir’ diye düşündüm. Tamamen işçilerin ağızlarından dökülen sözcüklerle dizeler oluşturdum.

Bunları kafiyelerle, hece vezinlerle şiirsel şekle, daha sonra ezgiye dönüştürdüm. Beste, grubun ortak çalışmasıyla ortaya çıktı. Bu anlamda Soma yalnızca grubun değil, tüm Türkiye'nin ağıtıdır."

Bozbaş, Soma'da insanların yalnız bırakıldığını savunarak, bilinen sözcüklerle bilinmeyeni söylemeye çalıştıklarını, bu yönlerinin dinleyenlerde büyük hayret ve merak uyandırdığını anlattı.

Olumlu tepkilerin kendilerine şevk verdiğine dikkati çeken Bozbaş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Müzik grubumuzla tıpkı Zonguldak'taki kömürün farkındalığını yaratıp da başka yerlere enerji maddesi dağıtılması gibi, bizler de Zonguldak dışına büyük bir enerji vereceğiz. Soma'da konser organize etmek istedik fakat yaz olması sebebiyle kapalı salonlar uygunmuş orada. 'Oralarda insanları bir araya getiremeyiz' dediler. Soma'dan bizlere çağrı var. Mevsim biraz serinleyince orada konser vereceğiz. Biz bu çağrıyı gönüllülük temelinde giderek ,oradaki insanlara moral yaratmak için organize edeceğiz. Onların bizlere ilgisinin farkındayız, bizlerse onlarla hep iç içeyiz. 'Soma' deyince akla soba geliyor.

Sobada her çıtırdayan kömür aslında kömüre karışmış maden işçisinin kalbidir. 'Soma' deyince artık siyah her şey akla gelir. Biz siyahlar içinden umut yeşertmek istiyoruz."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber