Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 08 Eylül 2016 - 12:13 Yorum: 0

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı:

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, Bypass ameliyatına karar verirken dikkate alınması gerekenleri açıkladı.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı:

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, Bypass ameliyatına karar verirken dikkate alınması gerekenleri açıkladı.

Koroner kalp hastalığının tedavisinde uygulanan Bypass ameliyatının, hastaların damar yapıları dikkate alınmadığında, her zaman olumlu sonuç vermeyebileceğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, kalp damarları ince olan koroner kalp hastaları için en uygun tedavi seçeneğinin "EECP ile Doğal Bypass" tedavisi olduğunu söyledi.

Kalp damarlarının, damar sertliği denen hastalıkla yer yer daralması ve tıkanması sonucu ortaya çıkan koroner kalp hastalığının tedavisinde bypass ameliyatının en yaygın uygulanan tedavi olduğunu kaydeden Prof. Günsel Şurdum Avcı, her koroner kalp hastasının bu bypass ameliyatından yararlanamadığını vurgulayarak, "Koroner bypass ameliyatı sırasında iman tahtası diye bilinen göğüs kemiğine bir kesi yapılarak, göğüs kafesi açılmakta, dolaşım kalp-akciğer makinesine bağlanarak kalp durdurulmakta, yeni damar parçalarının kalp damarlarındaki darlıkların ilerisine eklenmesi ile darlıkları atlayan köprü niteliğinde yeni damar yolları oluşturulmaktadır. Böylece, damarlardaki darlıklar nedeni ile yeterli kan alamayan kalp bölgelerinin kanlanması sağlanmaktadır. Oldukça büyük ve riskleri de olan bypass ameliyatları, ülkemizde, ustalaşmış cerrahlar tarafından başarı ile uygulansa da, hastanın damarlarına bağlı nedenlerden dolayı, bazen beklenen yarar elde edilememektedir" diye konuştu.

Prof. Dr. Günsel Şurdum Avcı, koroner bypass ameliyatından yarar göremeyenlerin özellikle kalp damarları ince olan hastalar olduğunu vurgulayarak, "Kalp damarlarının çapı 2 mm'den daha ince olanlarda, ameliyat ne kadar ustalıkla yapılsa da, bazen 3-4 ay gibi kısa süre içince şikayetler geri dönmekte ya da damarın tamamen tıkanması sonucu kalp krizi ile hasta ameliyat öncesinden daha kötü duruma gelmektedir. Bu olumsuz sonuç genellikle kalp damarları nispeten ince yapıda olan şeker hastaları, kadın hastalar ve gençliğinden başlayarak düzenli spor yapmamış olanlarda görülüyor" ifadelerini kullandı.

Bu olumsuzluğu yaşamamak için, bypass ameliyatı öncesi, hastanın koroner anjiyografisinin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirten Prof. Avcı, "Ne yazık ki, anjiyografi raporlarında, damarlardaki darlıkların yüzde oranları belirtilmekle birlikte, genellikle damarların çapları hakkında bir bilgi bulunmamaktadır. Ve çoğunlukla birkaç damarda yüzde 70'den fazla darlık saptanması ile bypass ameliyatı kararı önerilmektedir" dedi.

Bypass ameliyatı öncesinde hastaların yapması gerekenleri de anlatan Avcı, her hastaya kendi koroner anjiyografi CD'sinin verildiğini söyleyerek, "Aslında, hasta ve yakınları, kendilerine verilen koroner anjiyografi CD'lerini evlerinde kendileri de inceliyorlar. Bu incelemeyi biraz bilinçli yaparlarsa, kendileri de kalp damarları hakkında bilgi sahibi olabilirler. Örneğin, anjiyografide kullanılan kateterin çapı 2mm olup, anjiyo görüntülerinde düzgün hat şeklinde görünmektedir. Aynı görüntüde görülen kalp damarlarının çapı, kateterin çapından daha ince görünüyor ise, kalp damarları ince yapıda demektir. Bu durumda, ameliyat kararı vermeden önce, ameliyattan ne derecede ve ne kadar süreli yarar sağlanabileceği konusu, doktor ile ayrıntılı olarak tartışılmalıdır" ifadelerini kullandı.

Kalp damarları ince olan koroner kalp hastaları için en uygun tedavi seçeneğinin "EECP ile Doğal Bypass" tedavisi olduğunu belirten Prof. Günsel Şurdum Avcı, " Kansız, ameliyatsız ve risksiz bir tedavi olan "EECP ile Doğal Bypass" tedavisi, kalp damarlarını genişleterek, küçük damar ağını zenginleştirip doğal bypasslar oluşturarak ve damar sertliği plaklarının küçülmesini sağlayarak, kalpteki kanlanma bozukluğunu düzeltir; hastanın yakınmaları kaybolur. İnce damarlı hastalarda, bypass ameliyatından elde edilemeyecek yarar, ameliyatsız olarak, doğal bypass tedavisi ile elde edilmiş olur" ifadelerine yer verdi.

Prof. Avcı, son olarak "Eğer damar çapları küçük olan hastaya bypass ameliyatı yapılmış ise, o zaman ameliyattan 2 ay kadar sonra 35 saatlik EECP tedavisi uygulanması ile, kalp damarları genişleyecek, böylece bypass ameliyatından kısa süre sonra yeniden darlıkların ortaya çıkması önlenebilecektir. Özellikle şeker hastalığı olanlara bypass ameliyatından sonra EECP tedavisi uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber