Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 04 Mart 2015 - 12:03 Yorum: 0

Karla mücadeleleri 5 ay sürüyor

Batman'da Mereto Dağı eteklerindeki Karayön mezrasında, yılın 5 ayı etkili olan kar nedeniyle vatandaşlar zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor

Karla mücadeleleri 5 ay sürüyor

BATMAN (AA) - METİN ÖZMEN - Sason ilçesine bağlı Sarıyayla köyünün Karayön mezrasında, yılın 5 ayı etkili olan kar nedeniyle vatandaşlar zor şartlarda yaşam mücadelesi veriyor.

İlçeye yaklaşık 25 kilometre uzaklıktaki Mereto Dağı eteklerinde kış aylarında ekiplerce açılan yolu kar ve tipi nedeniyle yeniden kapanan 13 haneli mezranın sakinleri hayvanlar için samanı kızak veya sırtlarında 5 kilometre uzaklıktaki mezradan taşıyor.

Vatandaşlar, kış koşullarının uzun sürmesi nedeniyle yazın hazırladıkları erzak ve yakacaklarının da yetmemesinin sıkıntısını yaşıyor.

- "5 ay karla mücadele ediyoruz"

Mezra sakini Mizbah Tabas, AA muhabirine, her yıl karın etkili olduğu mezrada yollarının 5 ay kapandığını belirterek, bu yıl yaklaşık 40 gün de elektriksiz kaldıklarını savundu.

Mezrada kar kalınlığının yer yer 3 metreye ulaştığını ifade eden Tabas, "5 ay karla mücadele ediyoruz. İşimiz çok zor" dedi.

Mehmet Şah Bağatur da yılın yarısında ulaşım sıkıntısı çektiklerini kaydederek, hastaları hastaneye ulaştırırken de büyük sıkıntı yaşadıklarını aktardı.

Mezrada rahatsızlanan bir kişiyi başka mezraya sedye üzerinde taşıdıklarını anlatan Bağatur, "Hasta olursa çok çile çekiyoruz. 5 aydır yolumuz kapalı. Yazın hazırladığımız yiyeceklerimiz tükenmek üzere. Hem biz hem hayvanlarımız aç kalacağız" diye konuştu.

Bağatur, yaz mevsiminden itibaren kışlık erzak hazırlığı yaptıklarına işaret ederek ancak bu yıl kış koşulları nedeniyle erzaklarının erken tükendiğini dile getirdi.

- Hayvanlar için ot taşıyorlar

Yaz mevsiminde yaylalarda kestikleri otları kuruduktan sonra 5 kilometre uzaklıktan sırtlarında veya kızaklarla mezraya taşıdıklarını kaydeden Bağatur, yorucu olsa da hayvanlar için buna mecbur olduklarını ifade etti.

- Açılan yol yeniden kapanıyor

Sason İlçe Özel İdare Şefi Fatih Vural da ekiplerin mezradaki vatandaşların mağdur olmaması için yol açma çalışmaları yürüttüğünü ancak açılan yolun kar ve tipi nedeniyle yeniden ulaşıma kapandığını söyledi.

Çığ tehlikesi nedeniyle etkili şekilde yola müdahale edilemediğine dikkati çeken Vural, ilçeye en uzak mezranın yolunun yılın 5 ayı kapalı olduğunu vurguladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber