Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sağlık 19 Ocak 2017 - 15:33 Yorum: 0

Karne gününe sayılı günler kala ailelere ve çocuklara öneriler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Koruma Birimi, yarıyıl dönemi...

Karne gününe sayılı günler kala ailelere ve çocuklara öneriler

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Koruma Birimi, yarıyıl dönemi karne telaşı yaşanırken hem çocuklara de hem ebeveynlerine bazı tavsiyelerde bulundu.

Çocuk Koruma Birimi'nin açıklaması şöyle: "Çocukların bireysel gelişimi, topluma uyum sağlaması ve ileride meslek sahibi olarak yaşamını kazanması için eğitim gereklidir. Öğrenciler ve aileleri her yıl karne heyecanı yaşamaktadır. Karne, öğrencilere dönem sonlarında okul yönetimleri tarafından verilen ve her dersin başarı durumu ile devam, sağlık, yetenek ve genel gidiş durumlarını gösteren belge olarak tanımlanmaktadır. Eğitim-öğretim dönemi sonunda başarılı karne almış çocukların ebeveynleri ve öğretmenleri tarafından takdirle karşılanmaları, övülmeleri ve ödüllendirilmeleri elbette çocuğun özgüven duygusunun doğru şekilde oluşması, başarı isteğinin artması, ilerleyen dönemde motivasyonunun sürmesi ve yapılan doğru şeylerin ödül getireceği konusundaki inancının güçlenmesi açısından bir gerekliliktir. Ancak böyle bir durumda çocuğun başarısının ne oranda yüceltileceği ve ne oranda ödüllendirileceğine dikkat etmek önemlidir. Çünkü eğer çocuğumuzun getirdiği başarılı karneyi gereğinden fazla yüceltirsek çocuğun kendine gereğinden fazla güvenmesini teşvik ederiz. Böyle bir durumda çocuk olması gerekenin üstüne çıkmış özgüveni ile daha az emek harcayarak da aynı başarıyı elde edebileceğine inanabilir ve amacın tam tersi şekilde ders çalışmaktan uzaklaşabilir. Ayrıca arkadaşları ile sosyal ilişkilerinde sorun yaşayabilir, elde edilen başarıya gereğinden fazla önem vermek çocukta hayatındaki tek önemli noktanın ders başarısı olduğu gibi yanlış bir anlayış uyandırabilir ve çocuğu gelişimi için gerekli olan diğer aktivitelerden uzaklaştırabilir. Ayrıca çocuk başarısızlık durumunda ruhsal açıdan sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle çocuklara verilen ödüller abartılı olmamalıdır. Çocuklara ailelerinin verebileceği en güzel hediyenin sözlü takdir ve ailece keyifli zaman geçirmek olabileceği de unutulmamalıdır. Çocuğunuz başarısız bir karne getirdiğinde yapılması gereken ise çocuğun sakin bir şekilde ve suçlayıcı olmadan karşılanmasıdır. Ani ve uygunsuz tepkilerin çocuklarda olumsuz duygularla birlikte evden kaçma ve okuldan/eğitim hayatından temelli kopmaya varabilecek sonuçlar ortaya çıkarabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle önce başarısızlığın nedenlerinin gözden geçirilmesi ve başarı için yapılabileceklerin aile içinde konuşulması, sonra çözüm için çocuğun sınıf ve branş öğretmenlerinden, rehber öğretmenlerinden ve gerekirse Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı alanında çalışan uzmanlardan yardım istenmesi önerilir. Unutulmamalıdır ki öğrencilerin aldıkları karneler belli bir zaman diliminin, 4 aylık bir sürecin değerlendirmesini içermektedir ve asıl amaç eksiklerin tespit edilip geliştirilmesinin sağlanmasıdır. Başarı için ruhsal, bedensel ve sosyal açıdan dengeli bir yaşam ve düzenli bir çalışma ön koşuldur. Bunun için çocukların tatil döneminde dinlenmeleri, bol bol oyun oynamaları, kitap okuma gibi gelişimi destekleyen etkinlikleri yapmaları önemlidir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber