Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 21 Mart 2015 - 18:03 Yorum: 0

Kars'ta nevruz kutlaması

KAR (AA) - Kars'ta, Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.Kars Valiliği tarafından İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa, Vali Günay...

Kars'ta nevruz kutlaması

KAR (AA) - Kars'ta, Nevruz Bayramı dolayısıyla kutlama programı düzenlendi.

Kars Valiliği tarafından İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa, Vali Günay Özdemir, AK Parti milletvekilleri Ahmet Arslan ve Yunus Kılıç, Belediye Başkan vekili Ali Demiral, Kafkas Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çitil, İl Emniyet Müdürü Faruk Karaduman, AK Parti İl Başkan Yardımcısı Adem Çalkın, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Vali Özdemir burada yaptığı konuşmada, Nevruz Bayramı'nın dünyanın birçok yerinde kutlandığına dikkati çekerek, Kars'taki nevruzun çok daha farklı anlam ifade ettiğini söyledi.

Kars'ın bu bölgenin bütün inançlarını, değerlerini her türlü yapıyı içinde barındıran, ortak inanca, ortak kültüre sahip, ortak yaşamayı öğrenmiş bir il olduğunu ifade eden Özdemir, şöyle devam etti:

"Teknolojinin gelişmesiyle beraber belki dünyanın gelişmesiyle bazı geleneklerimizi unutmaya başlamışız. Bu tür faaliyetler geleneklerimizin yaşamasında, toplumumuzun birlik ve beraberliğinin sağlanmasında çok önemli bir dönüm noktasıdır. Onun için mart ayı baktığımız zaman ülkemiz açısından her anlamda çok değerli anların yaşandığı, Türk toplumunun, Anadolu'nun, bölgenin tekrar dizayn edildiği çok önemli etkinlik ve faaliyetlerin yapıldığı bir aydır."

Milletvekili Kılıç da bu bölgede baharın kıymetli olduğunu söyledi. Bu bölgede baharın olmamasının yazın olmayacağı ve bir daha yeni bir yılın yaşanmayacağı kadar önemli bir anlam içerdiğini belirten Kılıç, "Bahar bu bölgede bitkinin suya ulaşması, hayvanın bitkiye ulaşması, insanın hayvana ulaşması yani bir beslenme zinciri. Her şey buradan başlıyor. Bizde bahar her yerden çok daha kıymetli. Bahar bayramında insanoğluna düşen en önemli şeylerden bir tanesi de oluşan enerjiyi üretime, coşkuya, birlikteliğe ve kardeşliğe dönüştürebilmeyi becermek" diye konuştu.

Milletvekili Arslan ise "Orta Asya'dan gelmişiz ve bin yıldır geleneğimizi kardeş olarak devam ettirmeye çalışıyoruz" diyerek, şunları kaydetti:

"Gün barış günü, gün kardeşlik günü. İnşallah bu coğrafyada bin yıldır olduğu gibi kardeşçesine, barış içerisinde, huzur içerisinde sonsuza kadar Kars, 'Bin yıldır kardeştik, bundan sonrada sonsuza kadar kardeş olmayı bugün burada örnek olarak gösteriyoruz' diyecek. Hangi etnik yapıdan olursanız olun, hangi ad altında kutluyorsanız kutlayın biliyoruz ki iyi niyetlerle iyi dileklerle kutluyoruz. İnşallah o iyi dilekleriniz hep yerine gelir."

Konuşmaların ardından yöresel aşıkların nevruz bahar atışması ve halk oyunları Kafkas dans gösterisi sunuldu.

Kafkas Üniversitesi Rektörlüğü'nce protokole bereket ve bolluğun simgesi "Nevruz Semenisi" ile kuru meyveden oluşan "yedi levin" payları dağıtıldı.

Nevruz ateşi yakılarak halaylar çekilmesinin ardından protokol üyeleri, yumurta tokuşturarak, ateşin üzerinden atladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber