Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...00:06 Bakan Tunç: "İsrail Dışişleri Bakanının, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyi...
Siyaset 18 Aralık 2014 - 14:03 Yorum: 0

Katkı sağlayacak kim varsa sürece dahil edilmeli

Başbakan Yardımcısı Arınç, "Çözüm Süreci madem hepimizin konusudur, bu konu üzerinde söz söyleyecek, katkı sağlayacak kim varsa, onlar da sürece dahil edilmelidir" dedi.

Katkı sağlayacak kim varsa sürece dahil edilmeli

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Çözüm Süreci Türkiye için fazla aşırı önemlidir. Türkiye'nin kronikleşmiş bir sorununu çözmek için tüm yurtseverler, ülkesini, milletini tercih edenler her zaman iyi düşünmek, olumlu, pozitif davranmak ve müspet kararlar almak durumundadır' dedi.

Hak ve Özgürlükler Partisini (HAK-PAR) ziyaret eden Arınç, 12-13 yıllık bulunan partinin başına fazla aşırı şeyler geldiğini, Anayasa Mahkemesi yönünden kapatılmak istendiğini anımsatarak, mücadelesini demokratik, barışçıl yöntemlerle sürdürdüğünü kaydetti.

Hukukun üstünlüğüne inanan, özgürlükçü ve çoğulcu bir parti bulunan HAK-PAR'ın, 1,5-2 ay öncelikle kongresini yaptığını hatırlatan Arınç, Genel Başkan Kemal Burkay'ın yerine Fehmi Demir'in seçildiğini hatırlattı.

Demir'i geçmişten bu güne tanıdığını anlatım eden Arınç, ziyaretinin birinci amacının, iri kongresini yapmış HAK-PAR'ı tebrik etmek ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar dilemek olduğunu söyledi.

Ziyaretin ikinci sebebinin ise Burkay'la görüşmek olduğunu dile getiren Arınç, şunları kaydetti:

'Kısmet olursa fırsat bulabilirsek, ülkemizin içinde olduğu sorunları, temelde Kürt sorununu, çözüm sürecini, bu konu için yapılabilecek işleri, kendilerinin buna olacak katkılarını, kendi ağızlarından hissetmek istiyorum. Biz, Hak ve Özgürlükler Partisi ile geçmişte de görüşürdük, kimi umumi başkanıyla, kimi öteki arkadaşlarımızla. Ama bu umumi merkezlerinde, bir resmi ziyaret şekilde lütfen kabul edin. 

Buna benzer ziyaretlerimizi, Şayet Kürt kimliği üstüne politika yapmayı tercih etmiş partilerimiz varsa ve bunlar şiddeti, silahı reddederek, barışçı yöntemlerle bu işi yapacaklarsa onlarla da İçten diyalog arasında olacağız. Çözüm Süreci Türkiye için fazla aşırı önemlidir. Türkiye'nin kronikleşmiş bir sorununu çözmek için tüm yurtseverler, ülkesini, milletini tercih edenler her zaman iyi düşünmek, olumlu, pozitif davranmak ve müspet kararlar almak durumundadır. Ben, Hak ve Özgürlükler Partisinin bu konu için barışı tercih ettiğini, şiddetten ırak olduğunu, demokratik yöntemlerden vazgeçmediğini, evrensel yasa prensipleriyle direkt ilgili alternatifleri seçtiğini biliyorum. Bugün de ben onlara birkaç tümce söyleyeceğim fakat daha fazla aşırı onların birtakım konular üstündeki düşüncelerini alacağım.'

'Taslağı görmedim'

Konuşması sırasında, duvarda asılı duran HAK-PAR Onursal Genel Başkanı merhum Abdülmelik Fırat'ın fotoğrafını gösteren Arınç'ın, 'Şimdi sol tarafıma bakınca rahmetli Abdülmelik Fırat'ı gördüm. Bir kadirşinaslık olsun, demek ki her vakit sağa değil, sola da bakmak lazımmış' demesi gülümsemelere sebep oldu.

Fırat'ı sağlığındayken tanıdığını, müşterek politika yaptıkları rahmetli Necmettin Erbakan'ın da Fırat'ı fazla aşırı sevdiğini söz eden Arınç, Fehmi Demir'den öncelikle umumi başkanlık oluşturan Bayram Bozyel'in ve Sertaç Bucak'ın da Türkiye için fazla aşırı kıymetli siyasetçiler olduğunu kaydetti.

Abdülmelik Fırat'a, Allah'tan rahmet dileyen Arınç, ailesine, saygılarını, sevgilerini iletti.

Arınç, daha sonra, matbuat mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin, '14 Aralık operasyonu' hakkında soru sormak istemesi üstüne Arınç, '14 Aralık'tan başlamayalım, buradaki ziyaretimizle ilgili...' karşılığını verdi.

'Abdullah Öcalan hazırladığı taslağı hükümete sunmuştu. Bu taslak üstünde bir anlaşmazlık mevcut görünüyor. Siz bu taslağı gördünüz mü? Kandil'in, 'hükümet bundan böyle bizi oyalamasın' açıklamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna, Arınç, 'Değerlendiremiyorum, taslağı görmedim. Taslakla ilgili şekilde sırf Kandil ve HDP kaynaklı bilgiler veriliyor. Bu teferruatları ilgili kurumlarımız değerlendirir. Biz de her hafta bu konu üstünde görüşmeler yapıyoruz. Eğer önemli bulursak birtakım konuları biz de hükümet şekilde bunların üstünde atılacak adımları veya karşılıklarını belirleme ederiz. Sadece gazete haberlerine veya neredeyse her gün konuşan şahısların sözlerine bakarız, çözüm sürecinin rotasını tayin edemeyiz' yanıtını verdi.

'Her platformda görüşüyoruz'

'14 Aralık operasyonuyla' ilgili soru sormak dileyen gazetecinin, 'İkinci soruma devam edebilir miyim?' demesi üzerine, Arınç, 'O süre 15 Aralık'ı soracaksın' diye espri yaptı.

Gazeteciye, 'Seni kırmayım, baştan sor sorularını' diyen Arınç, 'Hidayet Karaca ve Ekrem Dumanlı, uzun bir gözaltı süresinin peşinden terör örgütü kurmak suçundan tutuklanma isteğiyle mahkemeye sevk edildi. Siz, bu insanların terör örgütü üyesi olduğunu, hizmet hareketinin de terör örgütü olduğunu düşünüyor musunuz?' sorusuna şu cevabı verdi:

'TBMM iç tüzüğünde bir hüküm var; 'İstişare amaçlı soru sorulamaz' diyor. Bana maddi bilgiler ışığında bir soru sorsanız yanıt veririm, onun dışındaki kanaatlerimiz bizim gönlümüzde ve kalbimizde mahfuz kalsın. Ben bu olayla ilgili şekilde sırf bir yargı sürecinin işlediğini söylüyorum. Bu yargı sürecinin iyi işlediğini, fena işlediğini, doğru olduğunu, kusur olduğunu kamuoyu takdir eder. Ama gözaltından başlayarak pek fazla aşırı bireyin sorgusu yapıldı, iri bir bölümü özgür bırakıldı. İsimlerini söylediğiniz kişilerle ilgili şekilde da mahkeme zannediyorum bir karar verecektir. Kamuoyunun bu konu için alıngan olduğunu düşünüyorum, beklentilerine müsait bir karar çıkmasını diliyorum. Kanaatlerimizi, gönlümüze ilişkin düşüncelerimizi bize bırakın lütfen.' 

'Çözüm sürecinde sırf HDP'nin muhatap alındığına dair eleştiriler var. Bu ziyareti biraz da bu kapsamda değerlendirebilir miyiz?' sorusu üstüne Arınç, 'Zaten görüşüyoruz fakat bugünkü görüşmemiz sizlerin önünde oldu. Biz Kürt kimliği ile politika yapan, barışçıl amaçlar taşıyan, şiddeti, silahı reddeden, can ve mal emniyetini tehlikeye atmaktan kaçınan, edilgen eylemi kabul eden, şiddetin ötesinde tüm bunları kendilerine prensip edinmiş hem siyasetçilerle hem platformlarla hem partilerle görüşüyoruz, görüşmeliyiz' dedi.

'Katkı sağlayacak kim varsa sürece dahil edilmeli'

'Çözüm süreci arasında örgütün, İmralı'nın ve sırf HDP'nin muhatap alınması eksik ve yanlıştır' diyenlerin olduğunu, kendisinin de buna katıldığını belirten Arınç, 'Çözüm Süreci madem her bireyin konusudur, bu konu üstünde söz söyleyecek, yardım sağlayacak kim varsa, onlar da sürece dahil edilmelidir, onların da düşünceleri, görüşleri her zaman saygıyla karşılanmalı ve gereği yapılmalıdır. Bu ziyaretimi ister o kapsamda alın, isterseniz bir kongre sonrası bir nezaket ziyareti şekilde alın' diye konuştu.

Bu konu için birbiriyle tıpkı programları benimseyen partileri ziyaret edeceğini belirten Arınç, bunlardan birisinin de yarın gerçekleşeceğini söyledi.

'Çözüm süreciyle ilgili bir İzleme Kurulu oluşturulması gündemde. Önümüzdeki tarihlerde HAK-PAR'dan da İzleme Kuruluna veya İmralı heyetine bir katılım olabilmektedir mi?' sorusuna, Arınç, şu cevabı verdi:

'Olabilir veya olmayabilir. Bir İzleme Kurulu olacaksa kimlerden teşekkül edecek, hangi görevi yapıcak bu henüz netleşmiş değil. Ama prensip şekilde bir süreç arasında böyle bir kurulun, çözüm sürecini neticeye ulaştırmak üzere lüzumlu olduğunu düşünürsek, böyle bir kurulu kuracağız. Bunlar kimler olacak? O tespiti yaparken şüphesiz geniş bir envanterimizden istifade edeceğiz.'

'Çaba sarf eden herkesi destekleriz'

HAK-PAR Genel Başkanı Fehmi Demir de Arınç'a teşekkür ederek, partilerinin, başından beri sorunların barışçıl, demokratik çözümünden yana olduğunu, şiddeti dışladığını söyledi.

Kürt problemi benzeri Türkiye'nin 200 yıllık devasa sorununun, önemli projelerle çözüme ulaşabileceğine inandıklarını anlatım eden Demir, bunun fakat siyasetle, demokratik ve barışçıl yollarla sağlanması gerektiğine inandıklarını kaydetti.

Türkiye'de siyasete yeni bir tarz getirmeye, polemiklerden uzak, çözüm üreten bir parti olmaya çalıştıklarını vurgulayan Demir, 'Çözüm üretenin kim olduğuna değil, ne söylediğine bakıyoruz. Çözüm üretme meselesinde gayret sarf eden herkesi desteklemeye açığız. Biz Kürt halkının, hak ve özgürlüklerini elde etmesi meselesinde atılacak her çeşitli adım meselesinde HAK-PAR, üstüne düşeni yerine getirecek' dedi.

'Uzlaşma arayan insanlarız'

HAK-PAR'ın eski Genel Başkanı Kemal Burkay da Türkiye'ye dönüşü esnasında ziyaret ettiği Arınç'ın dostça yetinme arasında olduğunu söyledi.

Arınç'ın ziyaretinden son derece memnun olduklarını belirten Burkay, 'Biz kutuplaşmadan ziyade, uzlaşma arayan insanlarız. Sorunların diyalog yoluyla çözümü... Çözüme doğal inanıyoruz ki bölge ülkelerinin tamamı benzeri Türkiye bakımından da fazla aşırı önemli. Türkiye'nin Ortadoğu'daki bu arbede ortamından ırak durabilmesi, bunu aşabilmesi, ileri bir demokrasiye ve barışa ulaşması, Kürt sorununu ve öteki sorunları diyalog, uzlaşma yoluyla çözmesine bağlı. Biz bu konu için destek vermeye, gayret göstermeye devam edeceğiz' diye konuştu.

Konuşmanın sonunda, Kemal Burkay, Arınç'a 'Cantaşır Dicle ve Rubailer' adlı iki kitap armağan etti. Burkay'ın 'Gülümse' şiirini anımsatan Arınç, kitapları ilk fırsatta okumaya çalışacağını kaydetti. Burkay, kitabın Kürtçe basımının da olduğunu belirtti.

Hediye edilen kitaplardan, Burkay'ın 1994'te yazdığı bir şiirini okuyan Arınç, teşekkür etti.

Açıklamaların ardından Arınç, HAK-PAR heyeti ile kafa başa görüştü.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber