Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 16 Eylül 2014 - 13:33 Yorum: 0

Kayaköy, kültür turizmine kazandırılıyor

Geçmişi MÖ 3000'li yıllara uzanan Kayaköy ören yeri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile 300 yatak kapasiteli özel konaklama tesisi olarak 23 Ekim'de açık artırma usulüyle 49 yıllığına kiralanacak

Kayaköy, kültür turizmine kazandırılıyor

MUĞLA (AA) - Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma kapsamında, Fethiye'deki Kayaköy ören yerinin kültür turizmine kazandırılacağı bildirildi.

Geçmişi MÖ 3000'li yıllara uzanan ve antik dönemlerde "Karmylassos" olarak bilinen Kayaköy ören yeri, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen çalışma ile 300 yatak kapasiteli özel konaklama tesisi olarak 23 Ekim'de açık artırma usulüyle 49 yıllığına kiralanacak.

1922'deki mübadelede Yunanistan'a gönderilen Rumlar'dan sonra boşalan Kayaköy'deki taş evlerin, proje kapsamında restore edilip kültür turizmine hizmet etmesi planlanıyor.

Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Başkanı Akif Arıcan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kayaköy'ün ilçenin en önemli değerlerinden biri olduğunu söyledi.

Kayaköy ile ilgili 2006 yılında başlattıkları çalışmalardan söz eden Arıcan, şöyle konuştu:

"Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç'u Kayaköy'e davet ederek bölge ve ülke turizmine kazandırılması, ilçenin Kayaköy ile bir marka haline gelmesini talep etmiştik. Bakanımız da görüşümüze olumlu bakarak Kayaköy’ün restorasyonunu ele almıştı. Bakan Koç'tan sonra gelen Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay da projeye sahip çıkmıştı. 2013 yılında Kayaköy ihaleye çıkarıldı. Bu süreçte Kayaköy'in yatırımcılara çok fazla tanıtılmaması ve bütçenin yüksek olması nedeniyle ihaleye katılan olmamıştı."

Arıcan, bakanlıktan edindikleri bilgiler doğrultusunda 8 Ağustos'ta 3 şirketten proje için teklif alındığını, öz sermayesi yetersiz olanın dışındaki 2 şirketin değerlendirmeye alındığını bildirdi.

Kayaköy'ün 23 Ekim'de açık artırma usulüyle 2 şirketten birisine 300 yataklı özel konaklama tesisi yapılması amacıyla kiralanacağını anlatan Arıcan, ihale şartnamesine göre 49 yıllığına kiralanacak Kayaköy'ün 220 dönümlük alanı kapsadığı, yaklaşık maliyetinin de 30 milyon olarak öngörüldüğünü belirtti.

Akif Arıcan, Kayaköy'ün kültür turizmine kazandırılmasıyla Fethiye’nin de turizmde markalaşma yolunda önemli bir adım atacağını, bundan tüm ilçenin faydalanacağını dile getirdi.

Kayaköy'ün restore edilmesiyle Fethiye'nin dünyaya açılan bir penceresi olacağını vurgulayan Arıcan, şunları kaydetti:

"Kayaköy'ün markalaşmasından dolayı birçok firmanın da kendini daha düzenli ve kaliteli iş sahasına dönüştüreceğini düşünüyorum. Yapılan çalışmalar ile Fethiye olarak turizmde hak ettiğimiz yere gelmeyi hedefliyoruz. İlçemize kazandırılacak bu değer, aynı zamanda ülke turizmine de büyük katkı sunacak."

- Kayaköy

Fethiye ilçesine 8 kilometre uzaklıkta bulunan Kayaköy ören yeri, yüzlerce yıllık ortak geçmişin, kültür çeşitliliği ve zenginliğinin izlerini taşıyor. Kayaköy'ün, "dostluk ve barış köyü" olması için 1988 yılında Türkiye Mimarlar Odası ve Türk–Yunan Dostluk Derneği işbirliğiyle proje hazırlanmış, bu çalışmalar sonunda 736 sivil mimari örneği ve şapeller bulunan Kayaköy, 1. derece kentsel ve arkeolojik sit alanı ilan edilmişti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber