Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 05 Mart 2015 - 11:18 Yorum: 0

Kayakseverlerin hayatını kurtaran buton

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya'da, kayak ve snowboard yaparken pistten çıkarak kaybolan tatilciler, JAK Timi tarafından ormandaki çam ağaçlarına asılan "Acil Çağrı Butonu"na basarak yardım isteyebiliyor

Kayakseverlerin hayatını kurtaran buton

BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ  - Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Kartalkaya'da, kayak ve snowboard yaparken pisten çıkarak kaybolan tatilciler, Jandarma Arama Kurtarma (JAK) Timi tarafından ormandaki çam ağaçlarına asılan "Acil Çağrı Butonu"na basmaları durumunda kıra sürede kurtarılıyor.

JAK Timinin, kar kalınlığının 2 metrenin üzerinde olduğu pistlerde kayak yaparken kaybolan tatilcilere en kısa zamanda ulaşmak için hayata geçirdiği projeler meyvesini veriyor.

Pist dışındaki alanlara çıkarak kaybolan tatilcilerin koordinatlarının bulunmasında yaşanan zorlukları, Kartalkaya'da 333 ağacı numaralandırarak aşan timler, cep telefonu sinyali alınamayan 10 bölgeye astıkları "Acil Çağrı Butonu" sayesinde de kayıp kişilere kısa sürede ulaşabiliyor.

Tatilcilerin radyo frekansıyla çalışan butona basması durumunda konumlarının karakoldaki sisteme düşmesiyle güzergaha yönlendirilen motorize jandarma timleri kayıp kişilerin imdadına yetişiyor.

Alınan önlemler sayesinde Kartalkaya'da geçen kayak sezonunda 4, bu sezonda ise 7 kişinin herhangi tehlike yaşamadan kurtarıldığı bildirildi.

Kartalkaya'daki bir otelin genel müdürü Halit Ergül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, JAK Timi tarafından yapılan çalışmanın Türkiye'de bir ilk olduğunu, kayakseverlerin böylece kendilerini daha güvende hissettiklerini söyledi.

Çalışma sayesinde pistlerden çıkarak kaybolan kişilerin yerlerinin kısa sürede tespit edilebildiğini vurgulayan Ergül, "Bu uygulamayla Türkiye'nin en güvenli pistleri Kartalkaya'da oldu. Buranın en çok tercih edilen kayak merkezlerinden biri olmasının en büyük etkeni de pistlerdeki güven unsurudur" diye konuştu.

Ergül, Kartalkaya'da JAK Timi tarafından yapılan çalışmanın diğer kayak merkezlerinde yaygınlaşmaya başladığını kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber