Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 13 Ağustos 2020 - 13:20 Yorum: 0

Kayısı çekirdeğinin ‘Güvenli Bitkiler’ listesinde yer aldı

Malatya Ticaret Borsası tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı-Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesi

Kayısı çekirdeğinin ‘Güvenli Bitkiler’ listesinde yer aldı

Malatya Ticaret Borsası tarafından, Tarım ve Orman Bakanlığı-Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesi” için yaptığı başvuru yapılan değerlendirmeler sonucu kabul edilerek kayısı çekirdeğini ‘Güvenli Bitkiler’ listesine “Pozitif (P) olarak yer aldı.

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, Malatya ekonomisi için önem arz eden, yılda 18-20 milyon dolar gelir elde edilen kayısı çekirdeğinin “Güvenli Bitki” listesine yer almasının, Malatya ekonomisi için önemli olduğunu ifade etti. Özcan, bir süre önce gıda ve ilaç sanayii tarafından kullanılan kayısı çekirdeğinin insan sağlığı yararlarına ilişkin bilimsel literatür örneklerini, araştırma sonuçlarını bir dosya halinde Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü'ne sunduklarını kaydederek, “Kayısı çekirdeğinin güvenli gıda olarak tescil edilmesi talep ettik. Başvurumuz, Haziran ayındaki ‘Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu’ toplantısında değerlendirdi. Daha sonra yapılan değerlendirme sonucu bir rapor hazırlandı. ‘Gıda Olarak Kullanılabilecek Bitkiler Komisyonu’, Gıda ve Kontrol Güvenliği Genel Müdürlüğü’ne, kayısı çekirdeğinin, ‘güvenli bitki’ listesine alınmasına onay verdi. ‘Güvenli Bitki’ listesini 28 Temmuz’da güncelledi ve kayısı çekirdeğinin bu listeye Pozitif (P) olarak kaydedilmesine karar verildi” diye konuştu.

Özcan, göreve geldikleri günden itibaren kayısının hak ettiği değeri ve itibarı görmesi için mücadele ettiklerine dikkat çekerek, “Malatya kayısısı için dönüm noktası olan Kuru Kayısı Lisanslı Depoculuk ve Toprak Mahsulleri Ofisi’nin kayısı alım kararı ile birlikte kayısı çekirdeğinin "Güvenli Bitki" listesinde olması bizleri mutlu etmiştir. Kayısı üreticisinin sosyo-ekonomik kalkınması yolunda elde ettiğimiz bu kazanımların Malatya ekonomisine de önemli destekleri olacaktır. Bu süreçte kayısı çekirdeğinin ‘Güvenli Bitki’ listesinde yer almasında Tarım ve Orman Bakanımız Bekir Pakdemirli başta olmak üzere başvuru sürecinin başından sonuna kadar desteklerini esirgemeyen Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut'a ve İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan Durmaz’a teşekkür ediyorum” dedi.

117722320_617697412518350_1801541479863567746_n.jpg

ETİKETLER: Kayısı çekirdeği
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber