Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 01 Nisan 2014 - 06:32 Yorum: 0

Kayısı'da don oranı yüzde 100

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık Malatya'da hava şartlarının olumsuz olmasıyla birlikte Kayısı'da don oranının yüzde 100 olduğunu belirtti.

Kayısı'da don oranı yüzde 100

MALATYA - Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık Malatya'da hava şartlarının olumsuz olmasıyla birlikte Kayısı'da don oranının yüzde 100 olduğunu belirtti.

29 - 30  ve 31 Mart gecesleri Malatya ve civarında meydana gelen sağanak yağış ve şiddetli don olaylarında, Malatya yöresinin büyük kesiminin geçim kaynağı, ekmek kapısı ve umudu olan kayısının tamamen dona maruz kalarak mahsulün tamamen yok olduğu bildirildi.

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık ile yapmış olduğumuz görüşmede bütün ilçelerin Ziraat Odaları ve çiftçi örgütlerinin bu elim durum karşısında teyakkuza geçerek kendi aralarında yaptıkları ön zarar tespit çalışmalarında zararın %100 olduğunu bildirdi. Çiftçi örgütlerinin bu doğrultuda 2. aşamada kaymakamlıklar ve valilikle resmi anlamda çalışmalar yapacağı, yörenin afet kapsamına alınması için gerekli girişimlerde  bulunacaklarını bildirildi.  

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık sözlerine şöyle devam etti;"Son 3 yılda Malatya'nın çiftçisinin umudu, öğrencisinin kalem-defter parası, evlenecek gençlerin çeyiz ve düğün parası, üreticinin hayratı, zekâtı, fitresi, sadakası kısacası Malatya’mızın her şeyi olan kayısımız para etmediğinden üretici mağdurdu. Buna rağmen çiftçi çarkını bir şekilde çeviriyordu. Borçla, kredi ile kıt kanaat geçinen çiftçimizin umudu olan kayısı bu yıl tamamen yanmıştır. Bu elim don olayı sonucu kayısımızın yok olması, sadece üreticiyi değil, tüccardan hamala,  ilaç-gübre bayilerinden hırdavatçısına,  işsizinden öğrencisine halkımızın bütün kesimini olumsuz yönde etkileyecektir. Geçtiğimiz yıllarda çiftçi bu şekilde mağduriyete uğramış, Hükümetimizin sübvansesi ile çiftçimiz zor günlerini atlatmıştı. Daha sonra TAR-SİM don sigortası sistemi getirilerek kayısı çiçeklenme dönemi de don kapsamına alındı. Ama poliçe bedellerinin devletimizin 2/3 ünü ödemesine rağmen çiftçimizin ödeyeceği bedel fazla olduğundan çiftçimiz risk satın almak konusunda tereddüt yaşadı. Dolayısı ile mahsulünü sigortalattıramadı. Bu olumsuz gelişmeler doğrultusunda, devletimizin çiftçimizin mağduriyetinin gidereceğine yürekten inanıyoruz." dedi.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber