Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 22 Nisan 2014 - 14:43 Yorum: 0

Kayısıdaki zirai don olayı

Malatya TSO Başkanı Erkoç: "İnşallah sayın Başbakanımız da hükümetimiz de geçmişte verdikleri desteğin bir benzerini bu yıl da verirler ve bu destekle hem üreticimiz hem de şehir ekonomisi rahatlar"

Kayısıdaki zirai don olayı

MALATYA (AA) - Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, kayısıdaki zirai don olayına ilişkin, "İnşallah sayın Başbakanımız da hükümetimiz de geçmişte verdikleri desteğin bir benzerini bu yıl da verirler ve bu destekle hem üreticimiz hem de şehir ekonomisi rahatlar" dedi. 

Makamında gazetecilere açıklamalarda bulunan Erkoç, Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç'ın, başta Malatya olmak üzere don felaketinden etkilenen çiftçilerin zararlarının karşılanması noktasında hükümetin ne adım atacağına ilişkin bir soru üzerine, "Bu konuda bir Bakanlar Kurulu kararının çıkacağını zannediyorum" açıklamasında bulunduğunu hatırlattı.

Son 50 yılın, belki de 100 yılın en büyük don felaketiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Erkoç, kayısının Malatya'nın vazgeçilmezi ve yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağını oluşturan bir ürün olduğunu dile getirdi. 

Mağduriyetin sadece üreticileri değil aynı zamanda şehir ekonomisini de etkileyeceğini, öncelikle bu mağduriyetin giderilmesi gerektiğini ve üreticilerin ağaç bakımlarını yapabilmeleri için belli bir desteğe ihtiyaçlarının olduğunu vurgulayan Erkoç, şunları kaydetti:

"Birinci isteğimiz afet kapsamına alınması, o biraz zor gözüküyor. Daha sonra zarara uğrayan üreticilerimize dönüm başı veya ağaç başı Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı olan çiftçilerimizin bu konuda bir destek almaları ve önümüzdeki yılın bakımını yapmaları için de paraya ihtiyacı olduklarını ifade ettik. Çünkü yeni ürünün piyasaya çıkması için yaklaşık üreticinin 17 ay daha beklemesi lazım. Bu 17 aylık süre içerisinde kayısı bakım isteyecek, ilaç isteyecek, sürüm isteyecek. Bu konuda da üreticilerimizin geçmişte de kayısının fiyatlarından dolayı mağduriyet yaşadıklarını, ciddi sıkıntılar içinde olduğunu da yakinen biliyoruz. Özellikle Ziraat Bankası'na olan kredi borçlarının faizsiz 2 yıl ertelenmesini, yine sulamada kullanılan elektrik bedellerinin faizsiz olarak 2 yıl ertelenmesini talep ettik. Ayriyeten çiçek sigortası, sigorta kapsamındaki miktarların yüksek olduğunu yeni bir yapılanmayla çiftçilerimizi daha cazip hale sokabilmek, sigortalarını yaptırmak için de sigorta primlerini de bir miktar daha aşağıya çekilmesiyle alakalı taleplerimiz oldu. Bunun takipçisiyiz."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu konuya hassasiyet göstereceğine ve Malatyalı üreticileri mağdur etmeyeğine inandıklarını belirten Erkoç, "İnşallah sayın Başbakanımız da hükümetimiz de geçmişte verdikleri desteğin bir benzerini bu yıl da verirler ve bu destekle birlikte hem üreticimiz rahatlar hem de şehir ekonomisi rahatlar" diye konuştu. 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber