Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 29 Ocak 2016 - 00:32 Yorum: 0

Kayısıya alan bazlı destek başka bahara

CHP’li Ağbaba’nın ‘Kayısıya alan bazlı destek verecek misiniz?’ sorusunu cevaplayan yeni Tarım Bakanı Çelik, alan bazlı destek konusuna hiç girmeden cevap verdi. “Kayısıya zaten önemli destekler sağlanıyor.”

Kayısıya alan bazlı destek başka bahara

CHP’li Ağbaba’nın ‘Kayısıya alan bazlı destek verecek misiniz?’ sorusunu cevaplayan yeni Tarım Bakanı Çelik,  alan bazlı destek konusuna hiç girmeden cevap verdi. “Kayısıya zaten önemli destekler sağlanıyor.”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’nın kayısıya alan bazlı destek verilmesi talebini içeren soru önergesine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı cevap verdi. Bakanlığın cevabında alan bazlı destek konusuna hiç girilmemesi dikkat çekti.

MALATYA, İSTİHDAM VE EKONOMİK KAYIP YAŞIYOR

 Fındık ürününe yıllardır alan bazlı destek verildiğini belirten Ağbaba, yeni Bakan Faruk Çelik’e ‘Kayısının da alan bazlı desteklenip desteklenmeyeceğini’ sormuştu. Ağbaba önergesinde; “Ülkemizin bir bölgesinde yetişen ürün ile başka bölgesinde yetişen ürün arasında ve bu ürünlerin yetiştiricileri  arasında yıllardır devam eden ayrımın sebebi nedir? Bakanlığınıza daha önce verilen soru önergesinin yanıtında ,kayısı ürününün kârda olduğu belirtilerek,  desteklenmesinin düşünülmediği belirtilmiştir.Fındığa yıllardır alan bazlı destek verilmesi, fındık ürününün zararda olduğunun sonucu mudur? Bir ürün desteklenirken hangi kriterler dikkate alınmaktadır? Fındık ile kayısı ürünlerini destek konusunda ayıran özellikler nelerdir? Yıllık  ortalama 350 milyon dolar ihracat rakamına ulaşan kayısı binlerce ailenin geçim kaynağıdır. Türkiye için stratejik bir öneme sahip kayısının desteklenmemesi Malatya’nın istihdam ve ekonomik kaybına sebep olmaktadır. Kayısı ürününün desteklenmesi noktasında bakanlığınız tarafından önümüzdeki günlerde çalışma yapılması planlanmakta mıdır?” sorularını yöneltmişti.

KAYISIYA ÖNEMLİ DESTEKLER SAĞLANIYOR

Fındıkla kayısı arasındaki farkın detaylarıyla verildiği sorular bu kadar açıkken, Bakan Çelik’in bu konuya girmeden verdiği yanıtlar dikkat çekti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in açıklamasında özetle şu ifadelere yer verildi; Sertifikalı fidan desteklemesi uygulaması kapsamında yeni kayısı bahçesi tesis eden çiftçilere 2005 yılından itibaren her yıl destek verilmektedir.Kayısı üreticilerimizin girdi maliyetlerinin düşürülmesi, dış pazarda rekabet güçlerinin artırılması,üretimde sürekliliğin sağlanabilmesini temin için; mazot,kimyevi,gübre ve toprak analizi destekleri verilmekte,  2016 yılında başlatılan Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında, depolama,ürün işleme,paketleme ve ambalajlama ile makine-ekipman alımlarına %50 hibe desteği verilmekte olup,bu çerçevede kayısıya yönelik yatırımlar da desteklenmektedir. AB hibe fonlarından yararlanan illerimiz arasında Malatya ilimizde bulunmaktadır. Bu kapsamda Malatya ilinde meyve-sebze işleme ve pazarlamaya yönelik yatırımlara %50-65 hibe desteği verilmektedir. Üreticilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından farklı konularda sübvansiyonlu kredi sağlanmaktadır.” 

AĞBABA'NIN SORU ÖNERGESİNE VERİLEN CEVAP İÇİN TIKLAYINIZ

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber