Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
02:56 Yüksekova’da gökyüzünde ışık saçan cisim cep telefonu kamerasına yansıdı02:26 Bakan Özhaseki: "Deprem bölgesinde 300 binden fazla konut inşaatı devam edi...01:17 Ankara’da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada01:06 Gaziantep’te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu00:59 Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım”00:48 Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı00:43 Ümraniye’de iş yerinde korkutan yangın00:38 İzmir açıklarında 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 göçmen yakalandı00:37 Çöplük alanda çıkan yangın paniğe neden oldu00:34 Burdur’da su doldurma kavgasında 1 kişi bıçaklandı00:30 Kızılay Başkanı Hatay’da depremzedelerle iftar sofrasında buluştu00:21 Avcılar’da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü00:17 YSK: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”00:14 İskenderun’da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı23:38 Ağrı İl Emniyet Müdürlüğü, Mahalli İdareler seçimleri için hazır23:23 Karşıyaka, stadyum için taraftar mitingi düzenledi23:23 Bakan Tunç: "Mehmet Selim Kiraz’a sıkılan kurşun Türkiye’ye sıkılan kurşund...23:20 Kastamonu’da inşaat kenarında erkek cesedi bulundu23:11 DTSO’da “Gençlerin Dijital Sektörlerde İstihdamın Artırılması Projesi” düze...23:01 Bakan Yerlikaya: "Beraberliğimize, kim yan bakıyorsa biz de onlara düz baka...
Sami Er
Ekonomi 25 Ağustos 2015 - 10:49 Yorum: 0

Kayıt Defteri tutmayan üreticiye cezai müeyyideler uygulanacak

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ticarete konu olan tüm bitkisel ürünlerde üreticilerin, Üretici Kayıt Defteri tutmaları zorunlu hale getirilmişti.

Kayıt Defteri tutmayan üreticiye cezai müeyyideler uygulanacak

MALATYA - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca ticarete konu olan tüm bitkisel ürünlerde üreticilerin, Üretici Kayıt Defteri tutmaları zorunlu hale getirilmişti.

Üreticilerin bitki koruma ürünlerini, Bakanlıkça belirlenen tavsiyelere göre uygun zamanda, uygun dozda, uygun zirai mücadele aletleri ile uygulamaları ve bu uygulamaların kayıtlarını tutmaları gerekiyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerince yapılan denetimlerde kayıt  tutmadığı tespit edilen üreticilere İdari Para Cezası uygulanıyor.

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 3 Aralık 2014 tarih ve 29194 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Şubat 2015 tarihinde yürürlüğe giren "Bitkisel Üretimde Kullanılan Kimyasalların Kayıt Altına Alınması ve İzlenmesi Hakkında Yönetmeliğe" göre, Üretici Kayıt Defteri tutmak zorunlu hale gelmiştir.

Tüketicinin güvenerek yiyebileceği tereddütsüz ihraç edebileceği ürünlerin üretilmesi asıl hedefimizdir. Üreticilerimizin ürettikleri ürünler için tarlada, bağda, bahçede yetişme aşamasından hasada kadar geçen sürede kullandıkları zirai mücadele ilaçlarını kayıt etmeleri gerekmektedir. Hastalık ve zararlılar, ürünlerine zarar vermeden önce kültürel tedbirlere önem vererek Mekanik, Biyolojik, Biyoteknik veya Entegre Mücadele gibi değişik mücadele yöntemlerinden birini yapmaları, eğer bu yöntemlerden sonuç alınamazsa en son çare olarak kimyasal mücadeleye başvurmaları ürünümüzün kalitesi ve ihracatımız açısından büyük önem arz etmektedir. Böylece doğru zamanda, doğru dozda, doğru ilacı kullanarak ilaç kalıntısı olmayan sağlıklı ve güvenilir ürünler üretmiş oluruz. Üretici Kayıt Defteri ile güvenli ve sağlıklı gıda üretilecek, ayrıca ihracatımızda da en büyük problem olan ilaç kalıntısının önüne geçilerek tüketiciye sunulmuş olacaktır.

 

         Ancak, İl Müdürlüğümüzce bu konuda yapılan denetimlerde birçok üreticimizin Üretici Kayıt Defteri tutmadığı, yıl içerisinde kullanmış oldukları zirai mücadele ilaçlarını kayıt etmedikleri görülmüştür. İlimiz ve dolayısıyla Ülkemiz açısından büyük ekonomik öneme haiz kayısı gibi bir üründe 'Üretici Kayıt Defteri'nin olmaması Rusya Federasyonu başta olmak üzere birçok ülkeye ihracatta ihracatçılarımızı sıkıntılarla karşı karşıya getirmiştir. Bu durum hem üreticiler hem ihracatçılar hem de ilimiz ve ülkemiz ekonomisi açısından büyük kayıplara neden olmuştur.

 

         Yukarıda saydığımız beklenen faydaların gerçekleşmesi için görev üreticilere düşmektedir. Üreticilerimizin İlçe Müdürlüklerine giderek sisteme kayıt olmaları ve Üretici Kayıt Defterlerini almaları gerekmektedir. Defterlerini varsa danışmanları yoksa kendilerinin doldurmaları, kesinlikle üçüncü bir şahsa doldurtmamaları oluşabilecek olumsuzlukların önüne geçecektir. Gerekli hassasiyeti göstermeyen üreticilerimiz hakkında yönetmelik gereği yasal işlemler yapılacak ve cezai müeyyideler uygulanacaktır.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber