Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 24 Mayıs 2016 - 11:58 Yorum: 0

Kayserililerin Ticarete Yatkınlığı 4 Bin Sene Öncesine Dayanıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç.

Kayserililerin Ticarete Yatkınlığı 4 Bin Sene Öncesine Dayanıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rukiye Akdoğan, Kayserililerin ticarete yatkın olmalarının 4 bin yıl öncesine dayandığını belirtti.

Doç. Dr. Rukiye Akdoğan, Çukurova Üniversitesi Adana Halk Kültür Evi'nde düzenlenen "Hititlerden Günümüze Gelen Anadolu Gelenek-Görenekleri ve Çeşitli Benzerlikler" konulu söyleşide, günümüzdeki Anadolu gelenek-görenekleriyle çeşitli benzerliklerin Hititlerden itibaren var olduğunu söyledi.

Kayserililerin ticarete yatkın olmalarının 4 bin sene önceki Asur Ticaret Kolonilerinin merkezi konumunda olan Kayseri-Kaneş ile Mezopotamya arasındaki ticaret üzerine kurulu sisteme dayandığını belirten Doç. Dr. Akdoğan, Anadolu'ya yazının da bu sayede geldiğini ifade etti.

Doç. Dr. Akdoğan, yazının bulunuşunda en büyük etkenin, hesap kaydının sözlü olarak tutulamaması olduğuna vurgu yaptı. Doç. Dr. Akdoğan, Anadolu topraklarında M.Ö. 2 binli yıllarda çivi yazısının kullanıldığını belirterek, konuklara çivi yazısı yazdırdı.

Çorum-Hattuşa'da ele geçen yaklaşık 25 bin çivi yazılı tabletin büyük bir kısmının okunup yayınlanması sonucunda, birçok Anadolu gelenek-görenekleri ile benzerliklerin Hititlerden itibaren günümüze ulaştığını vurgulayan Doç. Dr. Akdoğan, şunları kaydetti:

"Yağmur duası Hititlerden günümüze kadar süren bir uygulamadır. 6 günden fazla devam eden seremonilerden sonra dua edilmekteydi. Tanrı heykellerine katı ve sıvı kurban sunulur, törene katılanların yeyip içmeleri, tanrı heykelleri önüne geçip oynamaları gibi törenler yapılıyordu. Aşık oynayıp topaç çeviren kral çocukları, Gaziantep-Kargamış'tan ele geçen saray duvarı kabartmalarında görülmektedir. Çorum-Hüseyindede vazosu kabartmasında el ele tutuşmuş iki kadın bu topraklarda binlerce yıldır "halay" çekildiğine işaret etmektedir. Bu vazoda tef ve saz çalan müzisyenler de vardır. Hititlerde evlilik günümüzdeki gibi 3 aşamadan oluşmaktaydı. İlk aşama sözlülük aşamasıdır. İkinci aşama nişanlılık, daha sonra erkeğin kız tarafına verdiği başlık ve kızın getirdiği "ivaru" denen çeyizle ve bunların kabulü ile evlilik akdi tamamlanıyordu. Evlenmek, Hititçede "almak" anlamına gelen "da" fiiliyle anlatılıyordu. Eskiden olduğu gibi günümüz Anadolu'sunda da, "almak" fiili evlilik için kullanılmaktadır."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber