Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 27 Kasım 2014 - 11:53 Yorum: 0

Kimi Türkiye'ye alışıyor kimi ülkesine dönmek istiyor

Halep'e bağlı Kobani'deki çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerden bazıları geçici barınma merkezinde hayata tutunmaya çalışırken, bazıları da memleketlerine dönmenin hayaliyle yaşıyor

Kimi Türkiye'ye alışıyor kimi ülkesine dönmek istiyor

ŞANLIURFA (AA) - HALİL FİDAN - RAUF MALTAŞ - Halep'e bağlı Kobani'deki (Ayn el Arap) çatışmalar nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeli Kürtlerin kimisi geçici barınma merkezlerinde yeni yaşamlarına alışmaya çalışırken, kimisi de memleketlerine dönmenin hayaliyle yaşıyor

Terör örgütü IŞİD ile bazı Kürt gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle topraklarını terk ederek, sığındıkları Suruç ilçesindeki kamplarda barınan Suriyeli Kürtler, hayata tutunmaya çalışıyor.

Çatışmalardan kaçan çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan yaklaşık 200 bin sığınmacının bir bölümü Türkiye'deki akrabalarının yanına sığınırken, bir kısmı da geçici barınma merkezlerinde yeni bir hayata alışmaya çalışıyor. 

Sığınmacılar, başta Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ve Türk Kızılayı olmak üzere birçok yardım kuruluşunun sağladığı imkanlarla yaşamlarını sürdürüyor. Kamplardaki kadınlar ailenin günlük ihtiyaçlarını karşılamak için çalışırken, çocuklar da oluşturulan oyun alanları veya kendi yaptıkları oyuncaklarla vakit geçiriyor.

- "Buna da şükür"

Suriyeli Fatma Bedro, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşın uzun sürmesi nedeniyle ülkelerine dönme umutlarını kaybetmeye başladıklarını söyledi.

Türkiye'de yeni bir hayata alışmaya çalıştıklarını belirten Bedro, desteklerinden dolayı Türk yetkililere teşekkür etti.

Gösterilen sıcak ilgi sayesinde adaptasyon sıkıntısı yaşamadıklarını ifade eden Bedro, "Kobani'nin yerle bir olduğuna şahitlik ediyoruz. Bundan sonra ne olur bilemem ama bu savaşın biteceğine olan inancımızı kaybetmeye başladık" dedi.

Ailesiyle kampta kalan 11 yaşındaki Kasım Cemal da edindiği yeni arkadaşlarla çeşitli oyunlar oynadıklarını ifade etti. Kampta mutlu olduğunu dile getiren Cemal, her şeye rağmen ülkesine dönmek istediğini kaydetti.

Hamed Salih ise yaşanan olumsuzluklara rağmen hayatta kaldıkları için "Buna da şükür" diyerek, kendilerine kucak açan bir ülke buldukları için Allah'a şükrettiğini söyledi.

- "Kobani'de çadırda yaşamak gurbette kalmaktan daha iyi'

Kobani'de yaşayan 4 kişilik Enver ailesi de bölgede süren çatışmaların şiddetlenmesi üzerine yaklaşık 50 gün önce, komşularıyla Suruç'a sığındı.

Bir süre ilçenin kırsal kesiminde barınan aile, havaların soğuması üzerine ilçe merkezindeki Arin Mirgan kampına yerleşti.

Aile reisi Hasan Enver, memleketinin çatışmaların ortasında kalmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Türkiye'nin zor günlerinde kendilerine kucak açmasının tek tesellileri olduğunu belirten Enver, eşi, bir kızı ve bir oğluyla yeni yaşam alanlarına alışmaya çalıştıklarını söyledi.

Kobani'yi özlediklerini vurgulayan Enver, ''İstiyoruz ki memleketimize huzur gelsin, dönelim. Orada 4-5 evimiz var. Hepsi yıkılsa sadece çadır kuracak kadar yerimiz dahi olsa orada yaşamak istiyoruz. Kobani'de çadırda yaşamak gurbette kalmaktan daha iyi'' diye konuştu.

Anne Zeliha Enver ise bir an önce Kobani'deki çatışmaların bitmesini ümit ettiklerini ifade etti.

Aradan geçen sürede çocuklarını avutmakta zorlandığını dile getiren Enver, şöyle devam etti:

''Evimize dönmeyi hayal ediyoruz. Halimiz perişan, evimizi, memleketimizi özledik. Çocuklarımız eve geri gitmek istiyor, gece gündüz 'evimize gidelim' diye ağlıyor. Memleketimize dönüp yaşantımıza devam edelim istiyoruz.''

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber