Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
21:27 Amasya’da ahırda çıkan yangın söndürüldü21:17 Kenya Genelkurmay Başkanı Ogolla helikopter kazasında hayatını kaybetti21:16 CHP Genel Başkanı Özel: "Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları z...21:11 A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu21:07 Muğla heyeti Erasmus projesi için İspanya’ya gitti21:02 Babaeski’de tüp yüklü kamyonda korkutan yangın21:01 İtalya Dışişleri Bakanı Tajani: "(İran saldırısı) İsrail’in vereceği karşıl...21:00 Gölcük’te bungalovların kiralanması krizi belediye meclisine yansıdı: Gölcü...21:00 TBMM İliç Maden Kazası Araştırma Komisyonu ilk toplantısını gerçekleştirdi20:59 Amasya AFAD’dan depremin sarstığı Tokat ve Yozgat’a destek ekibi20:56 Yalova’da 2 hektar ormanın yanmasına neden olan zanlı gözaltına alındı20:56 Başkan Tetik şehit yakınları ile bir araya geldi20:54 Skytrax’tan dünyanın en iyi 10 havalimanı arasına giren İstanbul Havalimanı...20:46 Yozgat’ta 3 ilçede okullar 1 gün süreyle tatil edildi20:45 Fare, araca 8 bin liralık zarar verdi20:45 Çankırı AFAD Arama Kurtarma Ekibi deprem bölgesine gönderildi20:45 Ferhat Akbaş: “Sonuna kadar şampiyonluğu kazanmak isteyen bir takımız”20:44 Elif Şahin: “Ya tamam ya devam maçıydı ve biz devam dedik”20:44 Yozgat Valisi Özkan: “Yaralımız yoktur”20:42 Mersin’deki kazada hayatını kaybeden işçi Osmaniye’de toprağa verildi
Ekonomi 18 Ağustos 2017 - 10:58 Yorum: 0

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yetişen deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat başladı.

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı

Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde yetişen deseni, kokusu, tadı ve uzun dayanmasıyla ünlenen Kırkağaç kavununda ilk hasat başladı. Kırkağaçlı üreticilerin diğer ürünlere de ağırlık vermesiyle geçtiğimiz yılki rekolteye göre bu yıl yüzde 30 oranında düşüş yaşandı.

Kırkağaç Kaymakamlığı, Kırkağaç Belediyesi, Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün ortaklaşa düzenledikleri projeyle 2008 yılında "Coğrafi İşaretleme" alarak patentli ve etiketli satımına başlanan Kırkağaç kavunu, rekoltenin düşük olmasına rağmen bu yıl da üreticinin yüzünü güldürecek. Bu yıl 20 bin ton civarında bir rekolte beklediklerini söyleyen Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı Genel Sekreteri Emin Özarı, 7-8 bin dekar civarlarında ekim yapıldığını belirtti. Özarı, "Kırkağaç kavununun 15 Ağustos itibariyle hasadına başlanır. Kavunlarımız olgunlaşıp hasada hazır hale geldiler. Kırkağaç kavununu diğer kavunlardan ayıran en büyük özellikleri hasadının daha geç olması, saklanabilir olması ve tadıyla, aromasıyla çok farklı bir ürün olmasıdır. Bizim kavunumuzun bir başka özelliği de renginin daha kavuniçiye bakan bir tonda olması. Kavunumuzun üzerindeki beneklerin siyah değil, koyu yeşil olması da yine farklı bir özelliğidir. Türkiye'nin birçok yerinde kavun tüketimi biterken, Kırkağaç'ta daha yeni kavun hasadına başlanıyor. 2008 yılında coğrafi işaretleme aldık. Bu yıl rekoltemiz biraz düşük. Çünkü üreticilerimiz daha fazla gelir getireceği için domates, biber, patlıcan gibi açık tarla sebzeciliğini tercih ettiler. O yüzden rekoltemizde yüzde 25-30 civarlarında bir düşüş oldu. Ben alıcılarımıza da buradan sesleniyorum. Ellerini çabuk tutsunlar. Özellikle kavunlarımızı İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlere götürmek isteyenlerin bir an önce gelip kavunlarını almalarını öneriyorum" dedi.

Hasat edilen Kırkağaç kavununun klimalı soğuk hava depolarında asma yöntemiyle şubat ayına kadar saklayabildiklerini kaydeden Özarı, "Kavunumuzun bu yıl 80 kuruş ile 1 TL arasında satılmasını bekliyoruz. Bugün Kırkağaç'ın ilk kavun hasadını yapıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Allah üreticilerimize bereketli kazançlar nasip etsin" diye konuştu.

40 yıldır kavun üreticiliği yapan Nihat Berber isimli üretici ise "Bu kavunun ekimine mayıs ayında başlıyoruz. Bu yıl hava şartlarından dolayı ekimi, suyu, çapası biraz zahmetli oldu. Artık hasat zamanına geldik. Kırkağaç kavununun en büyük özelliği toprağının verimli olmasıdır. 63 yaşındayım, 40 yıldır kavun üreticiliği yapıyorum. 15 Ağustos'tan önce Kırkağaç kavunu adıyla satılan kavunlar kesinlikle Kırkağaç kavunu değildir. Vatandaşlarımız sahte Kırkağaç kavununa dikkat etsinler. Pazarlarda etiketli kavunu tercih ederlerse, gerçek Kırkağaç kavununu almış olurlar" şeklinde konuştu.

İlk kavun hasadını üretici Nihat Berber ile birlikte yapan Kırkağaç Ziraat Odası Başkanlığı Genel Sekreteri Emin Özarı, kestiği ilk kavunu da 40 yıldır kavun üreticiliği yapan çiftçi Nihat Berber'e ikram etti.

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı

Kırkağaç kavununda ilk hasat yapıldı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber