Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 23 Kasım 2016 - 10:53 Yorum: 0

Kış aylarının vazgeçilmezi salep ve boza

Diyetisyen Elif Yıldız, kış aylarının vazgeçilmezlerinin boza ve salep olduğunu belirterek faydaları hakkında bilgi verdi.

Kış aylarının vazgeçilmezi salep ve boza

Diyetisyen Elif Yıldız, kış aylarının vazgeçilmezlerinin boza ve salep olduğunu belirterek faydaları hakkında bilgi verdi.

Dermaklinik Estetik ve Güzellik Merkezinden Diyetisyen Elif Yıldız, "Salep, kış aylarının vazgeçilmez içeceğidir. Orkide çiçeğinin, su veya sütle karıştırılıp, kurutulup toz haline getirilmesi ile elde edilir. Bu içeceğin ismi salep iken, sahlep ise salebin ana maddesi olan bitkidir. Kışın soğuk havalarda içildiğinde boğaz ağrısı ve öksürüğe iyi gelir. Yapımı gereği salebin içine şeker de katıldığı için tüketimine dikkat etmekte fayda vardır. Salebe konan tarçın hem kan şekerimizi dengeler hem de lezzet verir" dedi.

Bozanın; darı, mısır veya pirinçten yapılan bir içecek olduğunu kaydeden Yıldız, "Türkiye" de genellikle darıdan yapılmasıyla beraber, diğer ülkelerde yetişen ürüne göre değişiklik göstermektedir. Kimi ülkeler pirinç ve darıyı ham madde olarak kullanırken, kimisi ise buğday ve yulaf ununu kullanır" ifadelerini kullandı.

Yıldız, "Darı, mısır veya pirince su katılarak pişirilen boza, daha sonra süzülür ve hafif mayalandırma işlemi ile şeker de eklenir. Krem renginde, tatlı-ekşi bir içecek olarak ortaya çıkar. Yapılışında içeriğine göre besin değeri değişiklik gösterebilir. Ancak tahıl grubundan elde edildiği için B grubu vitaminlerinden zengindir. Barsak florasını düzenleyici rolü vardır. Öksürüğe iyi gelir. Vitamin ve mineral içeriği zengin olduğu için, sporcular da rahatlıklar tercih edebilir. Boza ile ilgili çok fazla bilimsel çalışma olmaması ile beraber Tübitak" ın yaptığı bazı çalışmalar vardır. Bu çalışmalar bu içeceğin rahatlıkla tüketilebileceği yönündedir. Günde 1-2 bardağın geçilmemesi uygun olur. Fazla tüketimi şişkinlik ve gaz şikayetlerine sebep olabilir" şeklinde konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber