Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 25 Ekim 2014 - 11:28 Yorum: 0

Kış geceleri çocuklara daha fazla "kilo" aldırabilir

Uzun kış geceleri nedeniyle uyku saati azalan çocuğun, çok gıda alıp daha az enerji yakmasına bağlı hızla kilo alabileceği belirtildi

Kış geceleri çocuklara daha fazla 'kilo' aldırabilir

KONYA (AA) - METİN BOLAT - Yaz saati uygulamasının sona ermesiyle kış gecelerinin uzun yaşanacağı önümüzdeki günlerde, uyku saati azalan çocuğun daha hızlı kilo alabileceği uyarısında bulunuldu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Emre Atabek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin enerji metabolizması bozukluğu olduğunu söyledi.

Obezitenin nadiren bir hastalığa bağlı geliştiğini, alınan enerjinin harcanandan fazla olduğunu ifade eden Atabek, çocuklarda ve yetişkinlerde sağlıksız beslenme ve durağan yaşam biçiminden dolayı obezite görülme sıklığının arttığını kaydetti.

Atabek, kış aylarında gecelerin uzaması ve uyku yetersizliğinin obeziteyle sonuçlanabileceğine dikkati çekerek, "Gecelerin uzamasıyla birlikte açlık artmaktadır. Gecelerin uzaması ve uyku saatlerinin azalmasına bağlı çok gıda alımı yapılıp daha az enerji yakılır. Bu durum kilo olmaya yol açabilir" şeklinde konuştu.

"İştah uyarıcı hormonlar artarken tokluk uyaran hormonlar azalabilir. Uykudan mahrum kalan çocuklar fazladan uyanık kaldığı saatlerde atıştırma eğiliminde olacaklardır" diyen Atabek, uyku yoksunluğunun enerji harcamasını da azaltabileceğini belirtti.

- Çocuk uykusuz kalınca kilo alıyor

Uyumayan çocukların gün boyunca yorgun olacağı için daha az fiziksel aktivite yapacağına değinen Atabek, yapılan aktivitelerin azalmasının beslenme alışkınlıklarını bozabildiğini bildirdi.

Kışın beslenme alışkanlıklarında eksik ya da fazla olan maddeleri dengelemenin daha fazla önem taşıdığını vurgulayan Atabek, şöyle devam etti:

"Uyku süresi kısa olan çocuklar, hem atıştırma süresinin artması hem de uykusuzluğun iştah mekanizmalarını değiştirmesi nedeniyle daha şişman olabilir. Kışın kilo alınmaması kişinin kendi elinde. Uzun kış gecelerinde aktivite sayısı artırılmalıdır. Çocuklar, gündüzlerin kısa olduğu soğuk kış günlerinde daha fazla televizyon ve bilgisayar başında kalıyor. Bu durum çocukta fiziksel aktivitenin azalmasına yol açıyor. Bu şekilde bir yaşam daha fazla besin atıştırılmasıyla sonuçlanıyor. Kış gecelerinde daha az kalorili yiyecekler tüketilmeli ve porsiyonlar küçültülmelidir."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber