Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Prof.Dr. C. Yakıncı
Prof.Dr. C. Yakıncı [email protected]

Kişisel gelişim kitaplarının zararları

11 Mart 2012 - 13:03 Yorum: 6

 

Kişisel gelişim kitaplarının zararları

Kişisel gelişim kitaplarının piyasada satılan kitaplar içinde pazar payı %20’ye ulaştı. Diğer bir deyişle, satılan her beş kitaptan biri kişisel gelişim kitabıdır. Neden insanlar bu kitaplara bu kadar talep gösteriyor? Bunun nedeni; kişilerin ‘acıdan kaçıp mutluluğa ulaşmak istemesi’ dir.

Dünyadaki her şeyin iyi ve kötü tarafı olduğuna göre kişisel gelişim kitaplarının da kötü tarafı olabilir mi? Biliyoruz ki aspirin gibi mucize bir ilacı, ağrı kesici, romatizmal hastalıklar ve kanı sulandırmak amacıyla damar sertliği olmak üzere üç farklı amaç için kullanabiliyoruz ama midesinde ülser, gastrit gibi şikâyetleri olan insanlarda veya kanamaya eğilimi olanlarda kullanıldığında ise mide kanaması veya beyin kanamasına neden olup ölümlere yol açabilmektedir.

Bu noktada psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanı Yrd. Doç. Dr. Baki Duy’un görüşlerine yer vereceğim.

Kişisel gelişim kitabı alırken başlangıçta yazarın özgeçmişine bakmalıyız. Birçok kitapta ya yazarın özgeçmişi yoktur ya da yazar bu konuyla bilimsel olarak değil ‘el yordamıyla’ ilgilidir. Bu durumda yazılan kitap kendi içinde tutarlı gibi görünse de anlatılanlar bilimsel deney ve gözlemlere dayanmamaktadır.

Çoğu bilimsellikten uzak bu kitapların özeliklerinden biri de ticari kaygı ile yazıldıkları için isimlerinin çok çarpıcı olmasıdır: “On dakikada kişi analizi”, “Beş dakikada ikna sanatı”, “On adımda liderlik” vb. Yapılması istenen şeyler akıla ve bilime uymamaktadır. Sonuçta etkileri ‘saman alevi’ gibi geçici olmaktadır. Buna ‘Sindirella etkisi’ de diyebiliriz. (Gece 24’den sonra gerçek ortaya çıkmakta). Gereksiz yere insanların hayalleriyle ve duygularıyla oynanmaktadır çünkü davranış ve düşünce değişikliği kısa zamanda olmaz, bu bir süreçtir.

Kişisel gelişim kitabı alırken dikkat edeceğiniz diğer bir konu da anlatılan konun sizin yapınıza, pozisyonunuza, şartlarınıza uygun olmasıdır. Örneğin herkesin lider olması gerekir mi? Lider olması gerekmiyorsa önüne büyük hedefler koyup sonradan hüsrana uğramanın ne anlamı olabilir? Başka bir örnek verirsek, her zaman karşımızdaki insanları ikna etmek için çabalayıp egomuzu tatmin mi etmeliyiz? Yoksa inandıklarımızı karşı tarafa anlatıp karşıdaki kişinin değerlendirmesine mi bırakmalıyız? Belki de, bazen ikna için uğraşmak bazen de anlatıp karşı tarafa düşünme fırsatı vermek daha doğru olabilir mi? Diğer bir deyişle kişisel gelişim kitaplarında yazılanlar matbu (klişeleşmiş) reçetelerdir, hâlbuki insanların her biri ayrıdır, özeldir.

Kişisel gelişim kitaplarının istenmeyen diğer bir yan etkisi de; bu kitapları okuyanlar bencilleşip sadece kendilerini yükseltmek için çaba içine girmektedirler. Sosyal projelerden uzaklaşmaktadırlar. Diğer bir deyişle toplumun sorunları onların sorunu olmaktan çıkmaktadır.

Kişisel gelişim kitapları sihirli kitaplar değillerdir, belki kısa süreli mutluluk verici haplar olabilir.

YAZIYA YORUM YAP
UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderilen, yorumlar/yorumcuya aittir.
Hiç bir şekilde Malatyaguncel.com sorumlu değildir.
İHA tarafından geçilen tüm haberler, bu bölümde malatyaguncel.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bu alanda yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen İHA ajansıdır.
YORUMLAR 6
Yorumcu
İhsan KALENDER 16 Mart 2012 - 10:11
Torunumun sunduğu eğlence programının adı **BOŞ ADAMLAR**...Tamamiyle DEDESİNDEN esinlenme bir JARGON..!..Kaldı ki;biz de pek BOŞ durmayıp YORUM CAMBAZLIĞI yapıyoruz.GÜNCEL sahifelerinde İPTEN İPE atlayıp bir nev'i SANAT icra ediyoruz!...Yorum yazmak için bazen dakikalarca BİLGİ FİHRİSTLERİNİ kucalıyoruz.BOŞ ATMAYALIM diye!..Üstelik her YAZAR'ın,birer-ikişer sahife yazımlarını okumak CABASI...Anlayacağınız pek de BOŞ durmuyoruz.
Yorumcu
İhsan KALENDER 16 Mart 2012 - 00:10
Bak hanım kızım,SEN BU YARIŞMANIN KESİN GALİBİSİN.Kanal T diye bir kanal var.Benim erkek torunum o kanalda cumartesi günleri saat 21-00 den saat 22-30 a kadar bir program sunuyor.Kız arkadaşı ile beraber.O da soyadını MÜSTEAR olark kullanır.ÇETİN AVİN.Bir izle sonra bize dön.Seni TORUNUM kadar sevdim.Torunumun hatırı için programı bir kez izledim.Ama size tavsiye ederim.ÇOCUKLUK nasıl bir şeymiş?..Ama şimdiden bu seni GALİP ilan ediyorum evladım.
Yorumcu
SENA MERT 15 Mart 2012 - 11:30
KAÇAMAK CEVAPLARLA KISA VİRAJLARI ALMAKTANSA;BİZİMDE SİZİNLE YOL ALABİLECEĞİMİZ UZUN MESAFELERDE, SAHALARDA GÖRMEK İSTERİZ SİZİ İHSAN BEY......
Yorumcu
İhsan KALENDER 14 Mart 2012 - 00:07
Bazen düşünüyorum da!...İyi bir GAZETECİ olmak için nereyi bitirmek,neleri okumak lazımdır diye?...Mesela TIP ile ALAKALI olmak için TIP bilgisine haiz olmak,SOSYOLOLOJİ, FELSEFE, BİYOLOJİ, SİYASET, SİYASİ-COĞRAFYA,REKLAMCILIK EDEBİ- SİYASET,ULUSLARARASI HUKUK,PSİKOLOJİ,YAZIM TÜRLERİ,yada şimdi hatırlayamadığım bir sürü TEFERRUAT!..İyi ki de okumuşum.GARNİTÜR YORUM yapmak için değil tabi!..Ordünaryüs KOMÜNİST profların eğitemediği,ama ordünaryüslere karşı UKALALIK etmiş PROFESYONEL bir öğrenici kimliğiyle İCAZETLİ bir GAZETECİYİM ben.Senin HOCALARIN bile bizim ÖĞRENİCİLERİMİZDEN olabilir!...Sn EDİTÖR bize bu İMKANI sunmuştu.Ama gerek görmemiştik.Yazar BİR yazar,BİZ,ON YAZARIZ diye! ALAN TECAVÜZÜNÜ HOCALARINIZA sorsanız diyoruz.Onlar CEVAPLASA olmaz mı?
Yorumcu
Sena Mert 13 Mart 2012 - 14:39
her yemekte olur maydonoz gel bize bazı bazı .....malatya güncelin yerinde olsam İhsan'a bir köşe açardım ki ;UZMAN olduğu ne varsa döksün ortaya...
Yorumcu
İhsan KALENDER 12 Mart 2012 - 23:26
Hele dur bakalım hoca.Bu eleştiriyi,evvela bir PEDEGOG yapsında düşünelim!..Çoluk-çocuk İLİNEĞİ olsa ne ala!..
YAZARIN DİĞER YAZILARI