Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 07 Mart 2015 - 14:28 Yorum: 0

Kist Hidatik riski

Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr. Şükrü Erdoğan, Siirt'te hayvancılıkla uğraşan vatandaşların Kist Hidatik riski daha yüksek olduğunu söyledi

Kist Hidatik riski

SİİRT (AA) - Genel Cerrahi uzmanı Op. Dr. Şükrü Erdoğan, Siirt'te hayvancılıkla uğraşan vatandaşların Kist Hidatik riski daha yüksek olduğunu söyledi.

Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında kist hastalığı olarak bilinen kist hidatik hakkında halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Siirt'te halkın hayvancılıkla uğraştığı ve kırsal kesimde yoğun yaşadığına dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu:

"Kist hastalığının etkeni echinococcus granulosus adı verilen bir parazittir. Bu parazitin esas kaynağı köpek, kurt, tilki, gibi et yiyen hayvanlardır. Ancak Türkiye'de sebep sıklıkla köpeklerdir. Parazit köpeklerin ince barsaklarında yaşar. Hastalık köpek dışkısı ile atılan yumurtalar ile insana bulaşır. Bu yumurtalar çok dayanıklıdır bir yıla kadar toprakta ve soğukta canlı kalabilirler. İnsanlar bu yumurtaları çiğ tüketilen ve iyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden, kirli içme sularından alırlar. Hastalığın ilk dönemlerinde kistin küçük olduğu uzun yıllar boyunca belirtisiz seyredebilir. Fakat kist büyüdükçe bulunduğu bölgeye göre belirtiler ortaya çıkar. En sık karaciğer ve akciğere yerleşirler."

Kist hastalığından korunmanın yollarını anlatan Erdoğan, çiğ yenen sebze ve meyvelerin bol su ile yıkandıktan sonra tüketilmesi ve çocukların köpeklerle temasından sonra ellerini bol su ve sabunla yıkanmaları gerektiğini kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber