Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 16 Eylül 2014 - 11:58 Yorum: 0

Kızılırmak Deltası'nda çıkan yangınlar

Samsun'un Bafra ve 19 Mayıs ilçesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası'ndaki sazlık alanlarda zaman zaman çıkan yangınların doğal yaşama zarar verdiği belirtildi

Kızılırmak Deltası'nda çıkan yangınlar

SAMSUN (AA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi ve Ornitolog (Kuş bilimci) Dr. Arzu Gürsoy, Kızılırmak Deltası'ndaki kuş cennetinde bulunan sazlık alanlarda zaman zaman çıkan yangınların  doğal yaşama zarar verdiğini belirtti.

Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deltanın göl kenarında bulunan sazlık alanlarında zaman zaman çıkan yangınların kuş varlığını tehdit ettiğini söyledi.

Bafra ve 19 Mayıs ilçesi sınırları içinde yer alan deltanın bünyesinde birçok canlı türünü barındırdığını anlatan Gürsoy, Yörükler Mahallesi'nde bir kilometrelik sazlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangının, kendiliğinden söndüğünü açıkladı.

Deltada çıkan sazlık yangınlarının çok sayıda su kuşunun doğal ortamına zarar verdiğine dikkat çeken Gürsoy, ''Balık gölleri içinde yer alan ve nasıl çıktığı belli olmayan saz yangınlarında son dönemlerde artış gözlemliyoruz.  Yörenin sulak alan ve sazlıklarla kaplı olması su kuşları için uygun barınma alanları oluşturuyor.  Bazı su kuşları  burada yuva yapıyor. Sazlık alanda çıkan yangınlar kuşların yuvalarına ve varlığına zarar veriyor. Yangınlar, deltanın flora ve faunasını da olumsuz anlamda etkiliyor" dedi.

Sazların gençleştirilmesi için yakıldığını düşündüklerini açıklayan Gürsoy, sazların yakılması yerine kesilerek gençleştirme işleminin yapılmasının daha sağlıklı ve sazların gelişmesi için daha uygun olacağını vurguladı.

Dr. Arzu Gürsoy, Kızılırmak Deltası'nın çok büyük bir alan olduğuna bu nedenle çıkan saz yangınlarına karşı insanların daha bilinçli ve dikkatli olması gerektiğine dikkat çekti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber