Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 20 Nisan 2014 - 16:28 Yorum: 0

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat, Çorum'da

Talat: "Halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı ile yine halkın iradesiyle kurulan ve anayasada hemen hemen bütün yetkileri elinde bulunduran hükümet, bunların ilişkisi nasıl olacak? Sorun oradadır esasında. Kıbrıs'ta bu sıkıntıları biz hep yaşadık"

KKTC 2. Cumhurbaşkanı Talat, Çorum'da

ÇORUM (AA) - KKTC'nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, ağustos ayında yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili, "Halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı ile yine halkın iradesiyle kurulan ve anayasada hemen hemen bütün yetkileri elinde bulunduran hükümet, bunların ilişkisi nasıl olacak? Sorun oradadır esasında. Kıbrıs'ta bu sıkıntıları biz hep yaşadık" dedi.

Talat, Hitit Üniversitesi ve Çorum Belediyesince düzenlenecek "Kıbrıs Sorunu" konferansına katılmak üzere geldiği Çorum'da, kentin tarihi ve turistlik mekanlarını ziyaret etti.

Beraberinde eşi Oya Talat ile ilk olarak Boğazkale ilçesine giden Talat'ı, Vali Yardımcısı Zülkarnin Öztürk, Sungurlu Kaymakamı ve Boğazkale Kaymakam Vekili Osman Beyazyıldız ile Boğazkale Belediye Başkanı Osman Tangazoğlu karşıladı.

Önce Boğazkale Müzesi'ni gezen Talat, ardından Hitit Medeniyetinin başkenti Hattuşa ören yerlerini ziyaret etti. Hititlerle ilgili yetkililerden bilgi alan Talat ve eşi, ören yerindeki "dilek taşı" olarak bilinen yeşil taşa dokunarak dilek tuttu. Basın mensuplarının ne dilediklerini sorması üzerine Oya Talat, "dünya genelinde barış" dileğinde bulunduğunu söyledi. Mehmet Ali Talat ise gülerek, "şimdi ne dilediğimi sormayın" dedi.

Talat'a gezisi sırasında ören yerini ziyaret eden bazı vatandaşlar da ilgi gösterdi. 

- Cumhurbaşkanlığı seçimleri

Talat, gezi esnasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Ağustos ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin, "sürecin Kıbrıs halkı tarafından nasıl izlendiği" şeklindeki bir soruya Talat, "Biz izliyoruz, tabi dışarıdan izliyoruz. Sonuçta kararı verecek olan Türk halkıdır, Türkiye halkıdır. Bu konuda benim söyleyecek bir şeyim yok. Sonuçta siyasi partiler kararlarını verecekler, adaylarını gösterecekler ve halk da iradesini ortaya koyacak" diye konuştu.

Türkiye'de ilk kez cumhurbaşkanının halk tarafından seçileceği bir deneyim yaşanacağını ancak Kıbrıs'ta uzun yıllardır cumhurbaşkanının halk tarafından seçildiğini ifade eden Talat, şunları söyledi:

"Halk tarafından seçilen bir cumhurbaşkanı ile yine halkın iradesiyle kurulan ve anayasada hemen hemen bütün yetkileri elinde bulunduran hükümet, bunların ilişkisi nasıl olacak? Sorun oradadır esasında. Kıbrıs'ta bu sıkıntıları biz hep yaşadık. Hala yaşıyoruz, daha doğrusu zaman zaman yaşıyoruz ama bizde 'Kıbrıs meselesi' diye bir mesele var. Kıbrıs meselesi Hitit Medeniyeti kadar eski bir mesele olmasa da 50 yıllık bir sorun. O nedenle de bu, cumhurbaşkanının omuzlarında. Cumhurbaşkanını iç siyasetten biraz uzaklaştırıyor Kıbrıs sorunu. Bunun olmadığını var sayarsak, halk oyuyla seçilen bir cumhurbaşkanı, anayasanın bütün yetkileri verdiği bir hükümet, bunların ilişkileri nasıl düzenlenecek? Sorun ve soru galiba esas olarak buradadır. Ben öyle düşünüyorum. Bu sorun, aynı görüşten olan cumhurbaşkanı ve hükümetle daha az tezahür eder ama farklı görüşlerdeki hükümet ve cumhurbaşkanı olduğunda o zaman işler birazcık daha karışık hale gelebilir. Herhalde daha ileri dönemlerde anayasal olarak gerekli düzenlemeler yapılacak ve bu iş de netleşecek diye düşünüyorum. En genelde benim bakışım bu ama içte bir irade ortaya konacak ve bu irade herkesin saygı duyacağı bir irade olacak."

Talat, "Başbakan Recep Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanlığına aday olmalı mı" sorusuna da "Herkes aday olabilir. Yani sonuçta cumhurbaşkanı adaylığı herkese açık. Sayın Erdoğan ve başka adaylar olabilirler" şeklinde yanıt verdi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber