Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 21 Ekim 2014 - 12:03 Yorum: 0

KKTC İçmesuyu Boru Hattı'nda denizaltılar için önlem

Dünyada ilk kez deniz altından boru hattıyla su sağlayacak olan projeye, denizaltılar için uyarı sistemi ekleniyor.

KKTC İçmesuyu Boru Hattı'nda denizaltılar için önlem

DSİ Genel Müdürlüğünce inşa edilen KKTC İçmesuyu Boru Hattı'na denizaltılar için İkaz sistemi ekleniyor. Böylece bölgeden geçiş yapıcak denizaltıların hatta çarpması engellenecek.

AA muhabirinin, Orman ve Su İşleri Bakanlığından aldığı bilgiye göre, KKTC Su Temin Projesi ile uzun yıllardır su yetersizliği ve su kalitesindeki kötüleşme sebebi ile sorun yaşayan isme halkının uzun vadeli su gereksinimi karşılanacak.

Dünyada ilk defa deniz altından boru hattıyla su sağlayacak bulunan projede uygulanacak bulunan deniz geçişi, 80 kilometre 151 mt. uzunluğunda ve deniz yüzeyinden 250 mt. derinlikte ve askıda olacak.

Hattın bu derinlikten geçmesine, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının görüşü doğrultusunda karar verildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, bu görüşmelerde, 'deniz içerisindeki bu çeşit bir tesisin deniz yüzeyinden en az 250 mt. aşağıda olması gerektiği, denizaltıların da adisyona katıldığında deniz trafiğinin bu derinliğe kadar gerçekleştiği' görüşünü sundu.

Deniz Taşıtlarına Gönderilen Sinyallerle Çarpışmalar Önlenecek

Bu görüşmeler neticesinde 250 mt. derinlikte inşa edilen boru hattına bununla beraber bir İkaz sistemi yerleştirilecek. Bu İkaz sistemi hem borudaki sızıntı ve kaçakları DSİ Genel Müdürlüğüne haber verecek, hem de orada bulunan deniz taşıtlarına sinyal göndererek taşıtların çarpmasını engelleyecek.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığından tahsil edilen bu sinyal frekansı deniz haberleşmesinde kullanılıyor.

Yıllık 75 milyon metreküp su aktarılacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, proje ile KKTC'nin uzun vadeli su ihtiyacının karşılanacağını anlatım etti.

Eroğlu Anamur Dragon Çayı üstünde tesis edilen Alaköprü Barajı'ndan alınacak yıllık 75 milyon metreküp suyun, Akdeniz'e döşenecek boru hattı vasıtası ile KKTC tarafında Girne yakınlarında inşa edilen Geçitköy Barajına aktarılacağını ve KKTC'nin istifadesine sunulacağını kaydetti.

Türkiye'den KKTC'ye iletilecek suyun takribî 38 milyon metreküpünün, KKTC'de inşa edilecek arıtma tesislerinde arıtıldıktan sonra içme suyu maksatlı kullanılacağını vurgulayan Eroğlu, geriye kalan 37 milyon metreküp suyun ise Güzelyurt Ovası'nın ya da Mesarya Ovası'nın sulanması için tahsis edileceğini belirtti.

Türkiye tarafında Alaköprü Barajı'nın, KKTC tarafında Geçitköy Barajı'nın tamamlandığının altını çizen Eroğlu, deniz geçişinde ise çalışmaların hızla devam ettiğini ve en kısa zamanda tamamlanacağını dile getirdi.

ETİKETLER: Dünya , Denizaltı , Boru Hattı , Proje , Sistem
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber