Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 14 Ekim 2016 - 18:38 Yorum: 0

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Bilecik'in Vezirhan Beldesi, Cumhuriyet Rallisi ile klasik otomobillere mola durağı oldu.

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Bilecik'in Vezirhan Beldesi, Cumhuriyet Rallisi ile klasik otomobillere mola durağı oldu.

20 yıldır kesintisiz olarak Klasik Otomobil Kulübü tarafından düzenlenen Cumhuriyet Rallisi Bilecik'in Vezirhan Beldesinde mola verdi. Birbirinden eski ve güzel klasik arabalar bugün Sapanca'dan Eskişehir'e rotalarını çizerken Vezirhan tesislerinde ağırlandı. Mola yerinde Vezirhanlıların yoğun ilgisiyle karşılaşan klasik otomobiller ve sahipleri burada biraz dinlenerek yeniden start alarak Eskişehir'e doğru yola çıktılar.

"Bizde hızlı giden değil, doğru hızda, doğru şekilde giden kazanır"

Cumhuriyet Rallisi hakkında bilgi veren Klasik Otomobil Kulübü Sportif Direktörü Hakan Ulusoy, 20 yıldır kesintisiz olarak bu rallileri gerçekleştirdiklerini belirtti. Ulusoy, "Biz Klasik Otomobil Kulübü olarak yılda üç adet yarış düzenliyoruz. Nisan ayında, Mayıs ayında ve Ekim ayında. Ekim ayında Cumhuriyet Rallimiz bu sene Sapanca'dan hareket ederek Eskişehir'e kadar devam edecek. Klasik otomobil rallileri herkesin bildiğinin aksine hız rallisi değildir. Tamamen sürüş destekli, düzgün kullanım, trafik kurallarına uyma ve sabit hızda gitmeye dayalı bir ralli turudur. Bizde hızlı giden değil, doğru hızda doğru şekilde giden kazanır. Her türlü trafik kurallarına uymak zorundadırlar. Biz bu ölçümleri yaparken araçları belli etaplara sokuyoruz. Bu etaplarda belirli sabit hızlar veriyoruz. Örneğin 30 kilometre, 32 kilometre. Bir noktadan bir noktaya sabit olarak 32 kilometre hızla gitmelerini sağlıyoruz. Bunu yaparken de trafik kurallarına uymalarını kesinlikle istiyoruz" dedi.

"Bu araçlarımız zaman zaman eski oldukları için yolda kalabiliyorlar"

Bu sene gerçekleştirilen rallinin 450 kilometrelik bir rotası olduğunu belirten Ulusoy, "Rallimiz iki gün sürecek ve 35 araç katıldı. Tabi bu araçlarımız zaman zaman eski oldukları için yolda kalabiliyorlar. Bunun için teknik desteğimiz ve servisimiz de mevcut. Bu akşam itibariyle finishimizi Eskişehir'de vereceğiz. Yarın Eskişehir ve civarını dolaşıp akşamüzeri Eskişehir'de finishimizi vereceğiz. Yarın akşam da ödül törenimizi gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

"2000 yılından 2007 yılına kadar restorasyonu sürdü"

Yoğun ilgi gören 1948 model Pontiac marka Silver Streak aracı sahibi Saydın Gökşin, aracı ve ralli hakkında yaptığı konuşmada, "Klasik Otomobil Kulübü'ne 1992'den beri üyeyim. Bir çok kez denetim kurulu, yönetim kurulu olsun görev aldım. Bugün Cumhuriyet Rallisini yapıyoruz. 35 araba var. Arabam bir Pontiac arabası. Silver Streak 1948 model bir araba. Savaş yıllarında üretime başlayan bu kasa tipi savaş sonrasında da aynen devam etti. 1995 yılında aldım ben bu aracı. 2000 yılına kadar restorasyon yapmadım. 2000 yılından 2007 yılına kadar restorasyonu sürdü. Yaklaşık 7 yıl kadar yani. Aracım normal yolunda 105 kilometre hız yapıyor. Zorlarsanız 120'ye çıkar ama tabi bu kadar yaşlı bir aracı zorlamanın bir anlamı yok" ifadelerini kullandı.

"Bunlar önden çekişli versiyonun Avrupa'da ilk uygulanan arabaları"

Oldukça dikkat çeken araçlardan 1952 model Citroen B11 aracın sahibi Osman Güdü, Cumhuriyet Rallisinin oldukça keyifli geçtiğini belirtti. Güdü, "Arabam 4 yıldır ben de. Ben aldığımda performansı iyi toparlanmış bir haldeydi. Bunun haricinde 2 tane daha Cıtroen marka klasik arabam var. Bu araç 1952 model Cıtroen B11. Bu aracın bir takım önemli özellikleri var. Bunlar önden çekişli versiyonun Avrupa'da ilk uygulanan arabaları. Monoblog olarak gövdesi yapılan ilk örnekler bunlar. Toplam 760 bin adet üretilmiş. Araçların kısa tipi klasik sistemli çok ufak tefek farklılıklar olup bagaj kapağının biraz oynatılması gibi ufak tefek değişikliklere şahit olmuş. Uzun yıllar siyah renk üretilmiş, daha sonra beyaz rengi de üretilmiş" ifadelerini kullandı.

"Normal hayatımda kullanmıyorum, garajımda muhafaza ediyorum"

Aracının özelliklerinden bahseden Güdü, "Bir başka özelliği de Nazi döneminde Almanya'nın Fransa'yı işgal ettiği dönemde Fransa'daki direnişçilerin kullandığı sembol otomobillerden bir tanesi. Klasikçilerin de çok sevdiği bir otomobil. 3 vites bir araç. Yolda gelirken 120'yi gördüğüm zamanlar oldu, ama tabi çok süratli kullanmıyorum. Satın aldığımdan bu yana bir sıkıntısı olmadı. Yedek parça konusunda falan da bir problem olmadı. Zaten klasikçilerin yurt dışıyla bağlantıları olduğu için çokta bir sıkıntı yaşanmıyor. Memnunum. Normal hayatımda kullanmıyorum, garajımda muhafaza ediyorum" dedi.

"3 kere Avrupa'ya gittik"

1948 model Cıtroen Döşova 2cv marka aracı olan Mustafa Çelenk dikkat çeken bir başka aracın sahibi olarak yaptığı konuşmada, "Eşimle beraber katılıyoruz. Senede 3 yarışımız var. Ben bu arabayı İstanbul Kasımpaşa'da bir garajda buldum. İçerisinde köpekler yatıyordu. 1,5 sene uğraştım bu hale getirdim. 16 senedir de bende. Bakımını ben yapıyorum genelde. Çok ufak bir motoru var 600 cc kadar. 3 kere Avrupa'ya gittik. Polonya, Fransa ve Balkan ülkelerini dolaştık. Geçen sene gittiğimiz Polonya'daki toplantıda 2 bin 750 araba arasında tek türk plakaydı. Hafta sonumuz güzel geçsin diye bunlarla uğraşıyoruz böyle. Arabam 4 vites ama yokuş aşağı kapılar açık bir de rüzgar olursa 120 kilometre hızda gidiyor. Ben çok memnunum. Zevk alıyorum biraz zor kullanması ama olsun" ifadelerini kullandı.

Öte yandan Cumhuriyet Rallisinin yarın 15.30'da Eskişehir Kent Park'ta son bulacağı öğrenildi.

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Klasik otomobiller görenlerini hayran bıraktı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber