Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 03 Temmuz 2015 - 21:20 Yorum: 0

Klimalardaki büyük tehlike: Lejyoner hastalığı

Bunaltıcı sıcaklardan kaçmak için çareyi klimada arıyorsanız bir kez daha düşünmenizde fayda var. Zira Bakterilerin ürediği bakımsız klimalar, Lejyonella bakterisinden kaynaklanan ve ölümle sonuçlanan zatürreye davetiye çıkarıyor.

Klimalardaki büyük tehlike: Lejyoner hastalığı

Özellikle plazalar, iş merkezleri ve otel gibi büyük binaların havalandırma sistemlerinin su depolarında çoğalan bakteriler yüksek ateş, üşüme-titreme, kas ağrıları ve baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabiliyor.

Lejyonella bakterisinin neden olduğu zatürre özellikle yaz aylarında daha sık görülüyor. Klimalar ve büyük binaların soğutma sistemleri bu bakterin üremesi için uygun ortam sağlıyor. Bakteriler durgun sularda, paslı ve nemli ortamlarda üredikleri için insanlara iyi temizliği yapılmamış klimalardan, banyolarındaki havalandırma borularından veya otobüs klimalarından bulaşabiliyor. Klimalardaki su damlacıkları, sprey gibi dağılarak havaya saçılıyor. Bu damlacıklar solunum yoluyla alınarak akciğerlere girip zatürreye yol açabiliyor. Lejyonella bakterisi açık havadaki durgun sularda üreyemiyor çünkü hemen havada dağılıyor.

LEJYONER HASTALIĞI YÜKSEK ATEŞLE BAŞLIYOR

Zatürre hastalığında kuluçka dönemi 2-12 gün arasında değişiyor. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Zerrin Beykal, "Yüksek ateş, üşüme-titreme, kas ağrıları ve baş ağrısı ile başlayıp, daha sonra öksürük, bazen kanlı olmak üzere balgam, nefes darlığı, göğüs ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve bilinç bulanıklığı gibi şikayetler ile kendini gösteriyor. Bazı hastalarda böbrek ve karaciğer yetmezliği ve akciğer ödemi de gelişebiliyor" diyor.

ZAMANINDA TEDAVİ EDİLMEZSE ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİYOR!

Bu bakterinin neden olduğu rahatsızlık bazen gribal bir enfeksiyon gibi geçebiliyor. Zamanında tedavi edilemeyen zatürrede ölüm olasılığının yüksek seviyelere çıkabileceğine parmak basan Dr. Beykal, "Özellikle erkekler, sigara içenler, alkolikler, kronik kalp, akciğer ve böbrek hastalığı olanlar ve şeker hastalarında daha sık görülüp ve daha ağır seyredebiliyor" şeklinde konuşuyor.

Teşhis için bazı kan testleri, balgam kültürü ve antibiyogramı ayrıca akciğer filmleri çekiliyor. Teşhis konulduktan sonra uygun antibiyotikler ile tedavi edilebiliyor.

KLİMA TEMİZLİĞİNİ DOĞRU YAPIN, HASTALIK BELİRTİLERİNİ ÖNEMSEYİN

Sonu ölümle sonuçlanabilecek bu hastalığa yakalanmamak için klima temizlik ve bakımlarını her yıl düzenli ve doğru şekilde yapmak, bakteri filtresi kullanmak ve klimaların üflediği havaya direkt maruz kalmamak gerekiyor. Dr. Baykal, ayrıca klimaların hayatımıza bu kadar çok girdiği günümüzde ateş, öksürük gibi şikayetleri olanların mutlaka bir doktora başvurması gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: "Önemsenmeyen bu belirtiler zatürre başlangıcı olabilir."

ETİKETLER: klima , zatürre , yaz ayları
Haber Kaynağı: NTV
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber