Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
06:52 Benzin yüklü tanker kaza yaptı: Patlama riskine karşı D-130 Karayolu trafiğ...05:41 ABD üniversitelerindeki Filistin’e destek gösterileri ülke geneline yayılıy...05:36 Trump’a yönelik “sus payı” davasında tanıklar ifade verdi05:15 Mevsimlik tarım işçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesine yönelik...02:43 Lokanta ve kafelerde KDV oranında değişiklik Resmi Gazete’de01:41 AFAD:"Erzincan’ın Tercan ilçesinde saat 01.30’da 4.1 büyüklüğünde deprem me...01:38 Pastanede oturan 2 kişiye silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı01:29 Ahlat’ta ‘Tarihe Damga Vuranlar Haluk Dursun’ anma programı düzenlendi01:13 Lokanta ve kafelerde yüzde 8 olan KDV, yüzde 10’a, yüzde 18 olan KDV, yüzde...01:02 Otomobil su kanalına uçtu: Öldüğü düşünülen sürücünün yüzerek kaçtığı ortay...00:59 THY Euroleague: Monaco: 93 - Fenerbahçe: 8800:56 Konya’da bir apartmanın 9’uncu katı alevlere teslim oldu00:54 Küçükçekmece’de bir kadın evinde ölü bulundu00:21 "14. Uluslararası Tarım, Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması"na başvurular ba...00:10 Çoruh Kültür Merkezinde Şiir Gecesi00:10 Bayburt’ta 2. İl Koordinasyon Toplantısı için toplanıldı00:09 Kemaliye’de 1 ev yandı00:09 Şoförlere trafik eğitimi verildi00:09 Erzincan’da helikopter ambulans donanımlarının tanıtıldığı bilgilendirme to...00:09 Bayburt’ta ’Eczane Teknisyenleri ve Teknikerleri Günü’ dolayısıyla etkinler...
Yerel 14 Mart 2015 - 10:43 Yorum: 0

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

"Döviz kurlarında zaman zaman gözlenen sıçramaların yönetilebilmesi için yapısal bir değişikliğe ve ciddi bir sanayi reformuna ihtiyaç var"

Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu:

ANKARA (AA) - Kocaeli Sanayi  Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, döviz kurlarında zaman zaman gözlenen sıçramaların yönetilebilmesi için yapısal değişikliğe ve ciddi sanayi reformuna ihtiyaç olduğunu belirtti.

Zeytinoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, reel sektör dahil Türkiye ekonomisinin döviz borçlanması yoluyla kur riski alarak büyüdüğünü ifade ederek, bunun tam bir paradoks olduğunu, bu paradoksun giderilememesinin ihracatı da etkilediğini bildirdi.

Ağırlıklı olarak küresel piyasalardan kaynaklanan ve gelişmekte olan ülkelerde daha fazla dalgalanmalara yol açan bu hareketin ekonomide yeni belirsizliklere yol açmayacak şekilde uyum içinde yönetilmesi gerektiğine dikkati çeken Zeytinoğlu, ihracatçıların döviz kurlarının yükselmesine karşı olmadığını, buna karşın kısa dönemde yaşanan sıçramaların dengeleri bozduğunu kaydetti.

TL’nin değer kaybının tolere edilebilir olduğunu vurgulayan Zeytinoğlu, reel efektif döviz kuru endeksine ilişkin rakamların TL’nin değer kaybında endişe verecek bir duruma işaret etmediğini ifade etti. 

Dolar kurundaki artışın reel sektör açısından yeni borç yükü anlamına geleceğine dikkati çeken Zeytinoğlu, "Kurlardaki sıçrama bir yandan da moralleri bozuyor. Bu yönüyle dolarizasyona da yol açabilir. Bu nedenle ekonomi yönetiminin vereceği mesajlar da önem taşıyor" ifadesini kullandı.

TL’nin gelişmekte olan ülkeler içinde en fazla değer kaybeden para birimleri arasında olduğunu belirten Zeytinoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa Merkez Bankası ‘para basacağım’ diyor. ABD ise ‘faizleri arttıracağım’ diyor. Zaten bu ikisini üst üste koyduğumuz zaman doların değerinin artacağını görüyorsunuz. Burada önemli olan bizim faizleri nerede tutacağımız. Eğer faizleri çok yüksek tutarsak dolar o kadar yükselemez. Ama biz de faizlerin çok yüksek olmasını istemiyoruz. Bence önümüzdeki dönemde dolar avroya karşı yüzde 10’dan fazla değer kazanacak. Dolayısıyla TL bazında da yükselme devam edecek. Dövizin artması, TL’nin değer kaybetmesi ihracat yapanlar için iyi bir şey. Olumsuz yönü ise dolar-avro paritesinin avro aleyhine oluşması. Çünkü biz birçok ürünümüzü dolar bazında alıyor, avro olarak satıyoruz.”

Bundan sonra Amerika’nın doğal olarak ihracat politikasının rahatsız olacağını belirten Zeytinoğlu, "Ama Avrupa’da işler hala iyi gitmemeye devam ederse, Avrupa’da sadece piyasada fiyat değişikliklerini değil, yapısal değişimleri hatta çöküşleri dahi görmemiz söz konusu olur. Paritede böyle bir dönemde avronun aleyhine devam da edebilir. Ancak Avrupa’da bireyselliğin hakim olmaya başlaması, ABD’de ise arzulanan ekonomik büyümede yeniden duraksama yaşanması halinde paritenin yönü avro lehine olabilir" ifadesini kullandı.

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber