Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 19 Haziran 2015 - 11:20 Yorum: 0

Kolejlere 'öğretmen hakları' faturası

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişleri kolejleri büyük bir denetimden geçirerek, öğretmenlerin resmi günlerde çalıştırılması ve eğitim öğretim ödeneğinin ödenmemesi üzerine önlerine büyük faturalar çıkardı.

Kolejlere 'öğretmen hakları' faturası

Çok sayıda öğretmen çalıştıran zincir okullara neredeyse piyasa değeri kadar ceza ödeyebilir. Yaklaşık 4 aydır okullara giderek, öğretmenlerin SGK haklarını inceleyen müfettişler, "19 Mayıs, 23 Nisan ve 29 Ekim'deki resmi bayramlarda çalışan öğretmenlere ek ücret ödenmemesi", "eğitim öğretim yılı ödeneğinin verilmemesi" ve "çocuk aile yardımında bulunulmaması" gibi konularda kolejleri köşeye sıkıştırdı.

Türkiye'de onlarca okula giden ve 2013, 2014 yıllarına yönelik geriye dönük ödeme yapılmasını isteyen Bakanlık müfettişleri, kolejlere bu paraların ödenmesi için süre verdi. Bazı okullarda süre tamamlandı, şimdi verilecek cezayı bekliyor. Özel okulların üye olduğu 5 dernek de hem Milli Eğitim Bakanlığı, hem de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile bugüne kadar uygulanmayan ve ilk kez karşılaştıkları bu fatura karşısında girişimlerde bulundu. Eğer geriye dönük bu ödemeleri yapmaya kalkarsa birçok okul kapısına kilit vurabilir. Özellikle zincir okullarda bu rakam 40 milyon TL'yi aşabilir.

Dernek Başkanları, "Öğretmenlerle sözleşmelerimiz Milli Eğitim Bakanlığı onayından geçiyor. Bu konuda bugüne kadar hiçbir uyarı almadık. Resmi bayramları gününde kutlamayalım mı? Öğretmenlerle sözleşmeleri 180 iş gününde yapıyoruz. Öğretmenlerimiz yeni öğretim yılına başlarken her türlü malzemesini alıyorlar. Bize çıkarılan faturayı anlamıyoruz. Hukuki haklarımızı arayacağız" dedi.

Türkiye Özel Okullar Birliği, TÖDER, ÖZKURBİR, ÖZDER seçimden önce Milli Eğitim Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı üst düzey bürokratlarıyla görüşerek, geçmişe dönük bu uygulamanın birçok okulun bütçesini sarsacağını ilettiler. Şimdi, bu itirazlarının sonuçlarını bekliyorlar.

İstenenler

Resmi bayramlarda çalıştırılan öğretmene mesai ücreti: 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenleri kutlamalarına katılan öğretmenlere mesai ücreti verilmesi ya da bayramlarda tatil yapmaları isteniyor. 2013, 2014 ve 2015'te bu bayramları okullarında öğretmenleriyle kutlayan kolejler büyük ceza ödeyecek.

Eğitim öğretim ödeneği verilmesi: Milli Eğitim Bakanlığı, her öğretim yılı başında devlette çalışan her öğretmene yeni öğretim yılına hazırlanmaları ve gerekli eğitim materyalini almaları için 800 TL civarında bir ücret ödüyor. Bu ödeneğin özel okullara yapılması konusunda Bakanlığın bir emri bugüne kadar yoktu. Hatta bu denetim sonrası kendisine tekrar bu ödeneğin yapılıp, yapılmayacağını soran kolej sahiplerine Bakanlık bürokratları "isteyen öder, istemeyen ödemez" cevabını verdi.

Aile ve çocuk yardımı: Bazı okullar yaklaşık 170 TL'lik aile ve çocuk yardımını öğretmenlerin bordrolarında göstermediği için büyük ceza alabilir.

Resmi bayram kutlamam

Cem Gülan - Türkiye Özel Okullar Birliği Başkanı: Bağlı olduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) eğitim öğretim ödeneğinin üç yıldır üst üste isteğe bağlı olduğunu belirtiyor. Müfettişler istiyor, bakanlığa güvenerek ödemedim. Bakanlığın yanlış yaptığını 31 Mart 2015'te öğrendim. MEB'in hatası neden bize ödetiliyor? En son 23 Nisan'ı okulumda kutladım. Resmi bayramları gününde kutlamaktan şimdi okullar kaçacak. Bir daha okulumda resmi bayram kutlamayacağım. Bu uygulama da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın resmi bayramlara hediyesi olsun. Kul hakkı yiyenin canına okusunlar ama kimseyi de böyle yakmasınlar.

Yanlış yapan ödesin

Erdoğan Bozdemir- Türkiye Özel Okullar Birliği Yönetim Kurulu üyesi: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın çalışanların haklarına yönelik denetimleri çok doğru. Ancak, ödemelerin 1 Eylül 2013'ten itibaren yapılması isteniyor. Bu da kurumların bütçelerini sarsacak kadar vergi matrahları getiriyor. Özel öğretim kurumları zan altında kalmış oluyor. Yanlış yapan cezasını ödesin. En çok zorumuza giden de resmi bayramların öğrencilerle öğretmenlerin birlikte kutlama zorunluluğuna rağmen ek ücret istenmesi. Türkiye'de ilk kez yapılan bir uygulama. Başımıza gelecek cezayı bilemiyoruz. Kurumun büyüklüğüne bağlı olarak 40 milyon TL'yi aşan cezalar çıkar.

Bakanlık gözden geçirmeli

İbrahim Taşel -TÖDER Başkanı: Müfettişlere itiraz ettik. Biz, öğretmenlere tabletten giyeceği önlüğe kadar her ihtiyacını karşılıyoruz. Böyle bir uygulama geleceğe dönük olmalı. Resmi bayramlardaki çalışmaya yapılan müdahale ile bundan sonra okullar ya gününde bayramı kutlamayacak, ya da ödeme yapacak. Böyle bir uygulama doğru değil. Özel öğretim kurumları dernekleri ile ilgili yerlere gittik. Bundan vazgeçilmesini istedik. Bazı okullar için müfettişlerin verdiği süre bitti. Mağduriyet olacak. Hukuk servislerimiz çalışma yapıyor. Bakanlığın yeniden bu konuyu gözden geçirmesini bekliyoruz.

Haber Kaynağı: HÜRRİYET
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber