Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 17 Mart 2015 - 11:33 Yorum: 0

Kommagene uygarlığının izleri aranacak

Kommagene Krallığının önemli yerleşim merkezlerinden Perre Antik Kenti'nde, sur duvarları, halen kullanılan çeşme ve yaklaşık 200 kaya mezarı bulunuyor

Kommagene uygarlığının izleri aranacak

ADIYAMAN (AA) - HAKAN FURKAN - Kommagene uygarlığının önemli yerleşim merkezinden Perre Antik Kenti'ndeki ören yerinin, kazı çalışmalarıyla turizme kazandırılması hedefleniyor. 

Kent merkezine 5 kilometre uzaklıktaki antik kent; sur duvarları, halen kullanılan çeşme ve yaklaşık 200 kaya mezarı bulunuyor. Kommagene Krallığı'nın başkenti Samosata (Samsat) ile Melitene (Malatya ) arasında yer alan kent, Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsediliyor. Bir dönem kervan, yolcu ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak da kullanılan antik kentin hemen yanındaki ören yeri ise keşfedilmeyi bekliyor. 

Adıyaman Valiliği, yaklaşık bin 500 dönüm alana sahip ören yerinin turizme kazandırılması için girişimde bulundu. Kamulaştırma çalışmalarının ardından bölgede kazı yapılacak. 

Vali Mahmut Demirtaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Perre Antik Kenti'nin ülke ve kent turizm açısından çok önemli olduğunu söyledi.

İl Özel İdaresi'nin bölgede yaklaşık 13 yıl önce kendi imkanlarıyla kazı yaptığını anımsatan Demirtaş, çalışmalar sonunda 363 tarihi ve kültürel eserin yanı sıra mezarların ortaya çıktığını dile getirdi.

Demirtaş, doğal tahribat nedeniyle antik kentteki kazıların durdurulduğunu vurguladı. 

Kommagene uygarlığının gün yüzüne çıkartılması için proje hazırladıklarını anlatan Demirtaş, şöyle konuştu:

"Çevre düzenlemesi çalışmaları bir ay sonra bitecek, ardından kazılara geçilecek. Buranın Türkiye'ye kazandıracağı çok şey var. Ören yeri yaklaşık bin 500 dönümlük bir alana sahip ve aslında tarih buranın altında. Dolayısıyla kazı çalışmalarıyla Kommagene uygarlığının izlerini de aramış olacağız. Şu anda önceliğimiz kamulaştırma olacak çünkü ören yerine yakın 134 konut var. Daha sonra ise altyapı ve kazı çalışmaları başlayacak."

Demirtaş, çevre düzenlemesi çalışmaları kapsamında 600 dönümlük alanın kontrol altına alındığını aktardı.

Perre Antik Kenti'nin işletmesinin, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ihaleyle Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği'ne (TÜRSAB) verildiğini anımsatan Demirtaş, giriş ve çıkışların bu sayede daha düzenli hale geleceğini kaydetti.

Demirtaş, antik kentin denetiminde olmasını önemsediklerini vurguladı. 

TÜRSAB'ın profesyonel çalıştığını anlatan Demirtaş, "Burası turizm destinasyonu içine alınırsa kentimiz daha da canlanacak" diye konuştu. 

Demirtaş, Adıyaman'daki tarihi eserleri dünyaya tanıtmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi. 

 

 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber